Майк Сандърс, Би Би Си: Предсрочни избори няма да решат проблемите на Лондон

Найджъл Фарадж ще разцепи вота за торите, смята журналистът

Веселин Паунов, БНР 26 октомври 2019 в 20:44 3830 0

Снимка АА

Очакваше се вчера Брюксел, който принципно е за отлагане на Брекзит, да се произнесе до кога да бъде отсрочката, но решението бе отложено за началото на следващата седмица със застрашително наближаващата дата 31-ви октомври.

Преди това британският премиер Борис Джонсън отправи „великодушно“, по неговите думи, предложение на опозицията да подкрепи искането му за предсрочни избори, като в замяна гарантира на депутатите достатъчно време за разглеждане на сделката за Брекзит. Това разгневи опозицията, която обвини премиера в политически игри и тя - също като Брюксел - не бърза с отговор, защото иска да е сигурна, че на 31-ви октомври страната няма да излезе от ЕС без споразумение. И така несигурността около Брекзит остава с пълна сила. Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов разговаря с Майк Сандърс, който е редактор в европейския отдел на Би Би Си.

-Какъвто и да отговорът на Брюксел, изглежда премиерът Борис Джонсън твърдо следва своите планове за понеделник?

-Премиерът Борис Джонсън иска в понеделник да бъде гласувано искането му за свикване на общи избори на 12-ти декември. Той каза, че ако опозиционните партии подкрепят тази опция, тогава ще им гарантира дебат по плана за Брекзит до 6-ти ноември, което е значително повече, отколкото беше неговият първоначален график от три дни. Опозицията гласува против този тридневен график. Изглежда те няма да приемат и новия график, защото лидерът на опозицията Джеръми Корбин иска категорична декларация от Борис Джонсън, че няма да има Брекзит без сделка, преди да се съгласи на общи избори през декември.

Всичко това наистина води до задънена улица. А правителството заплашва, че ако опозицията блокира искането за общи избори, ще внася всеки ден процедура за гласуване в парламента на същото искане, докато опозицията не отстъпи. На практика това ще бъде нещо като стачка на правителството и ще блокира всяко друго законодателство, което трябва да бъде разгледано в парламента.

-Какви са все пак шансовете британците да имат коледни избори?

-Проблемът е, че когато имаше коалиционно правителство на консерваторите и либералдемократите през 2011-та година, за да се гарантира стабилността на това правителство, те приеха закон, който изисква в парламента да има мнозинство от две трети, за да бъдат свикани предсрочни избори. За момента няма признаци на желание сред опозицията да промени този закон, а на Борис Джонсън в момента му липсват 45 гласа, за да има изобщо мнозинство. Така че той е напълно зависим от опозицията да му позволи тези предсрочни избори и за момента това изглежда няма да стане.

-Ние говорим за възможността да се проведат общи избори, но като че ли по-важният въпрос е дали, всъщност, тези избори ще решат проблемите?

-Най-вероятно не. Защото хората, които на първо време подкрепяха излизането от ЕС, вероятно ще бъдат склонни сега да подкрепят партията „Брекзит“ на Найджъл Фарадж, който призовава за „Брекзит без сделка“, за „категорично скъсване на връзките с ЕС“. Фарадж ще получи сериозна подкрепа на изборите, а това ще разцепи вота за Консервативната партия и партията „Брекзит“ за първи път ще влезе в парламента.

Лейбъристката партия е с неясна позиция за Брекзит. Тя иска да бъде зачетен вота от 2016-та година за излизане от ЕС, но в същото време иска Обединеното кралство да остане в митническия съюз, което, според правителството, е в противоречие с цялата идея за Брекзит, защото Обединеното кралство ще остане обвързано с търговските правила на съюза и това няма да позволява на страната да сключва отделни търговски споразумения. Тогава какъв е смисълът изобщо да се напуска евросъюза?

От друга страна, много привърженици на Лейбъристката партия са сред близо 16-те милиона, които гласуваха за оставане в ЕС и голяма част от тях сега биха подкрепили либералдемократите, защото те са партията с най-ясна позиция за оставане в ЕС. Тяхната позиция е, че за Обединеното кралство е по-добре да бъде част от общността, отколкото извън нея.

-Сигурен съм, че хората стават все по-объркани и по-объркани. Ясно е, че трябва да изчакаме какво ще кажат в Брюксел, но дали можем да хвърлим светлина върху това какво все пак ще се случи оттук нататък?

-Ще трябва да изчакаме до понеделник, когато Борис Джонсън ще се опита да прокара идеята си за предсрочни избори и повече време за обстойно разглеждане на сделката му за Брекзит. Но мисля, че второто така или иначе също ще се провали, защото вече има толкова много внесени поправки от опозиционните партии, които ще направят сделката да изглежда неприемлива за правителството и дори вероятно за ЕС. Ние наистина сме в задънена улица.

Всички в тази страна искат да се върви напред, от Брекзит към други по-важни проблеми. Разочарованието е голямо, а напредък няма, защото политиците смятат, че Брекзит е толкова важен, че е конституционна промяна, която ще определи посоката на страната за десетилетия напред и те не искат да се обвързват като вземат бързи решения, въпреки че на хората им дотегна от всичко това.

-Играта на обвинения продължава. Правителството обвинява опозицията, че блокира всеки негов ход. Опозицията обвинява правителството, че се опитва да избягва прозрачността и т.н. Многократно повторихте „задънена улица“. Не е ли крайно време при това положение народът да си каже последната дума?

-Това е и аргументът на правителството. Те казват, че свикването на избори ще реши проблема. За съжаление обаче никой не вярва на това правителство. Голямо е недоверието лично към Борис Джонсън, заради многото и различни обещания, които направи и които не спази. Гласовете на опозицията са необходими за мнозинството за свикването на тези избори, но тя няма да му даде тези гласове, докато той не изключи Брекзит без сделка.

Защото Джонсън винаги е казвал, че Брекзит без сделка е по-добър от лоша сделка, а сега твърди, че е договорил отлична сделка. Хората претеглят нещата. Няма икономическа оценка какви ще бъдат последиците от тази нова сделка. Политиците не искат да рискуват. И докато нещата не се изяснят, електоратът ще трябва да чака за своя шанс да се произнесе.

-Има разбира се и друг начин, чрез референдум, но понеже стана дума за Борис Джонсън, който е пред провал да изпълни обещанието си за Брекзит на 31 октомври - неговата мантра и картата, на която заложи. Дали този провал не е сигнал за край на политическата му кариера?

Не, не мисля. Те се подготвяха за това. Става дума за правителството. Вече признаха, че не могат да осигурят излизането на 31-ви октомври. Министърът на финансите Саджид Джавид го каза по Би Би Си, като обвини за „задънената улица“ така наречения от него „зомби парламент“. Не мисля, че това ще бъде край на политическата кариера на Борис Джонсън, защото той умее да играе „играта на обвинения“ и сега успешно прехвърля вината върху парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови