Найденов: Преди скандала 19/45 на зам.-министър Маринова й е отнет ресорът „гори“. Защо?

Милен Енчев 22 април 2014 в 19:20 10998 1

Мирослав Найденов

Покрай смъртта на Юри Миков (директор на Югозападното горско предприятие, Миков загина в катастрофа в Гърция миналата седмица – бел. ред.) заявихте, че знаете за корупционна схема „19/45“, при която шефовете на шестте горски предприятия са давали всеки месец по 45 хиляди лева на ръка на зам.-министър на земеделието. Кой по-точно е зам.-министърът и това ли са точните суми?

Това е нещо, за което се говори от месеци. Мисля, че тези, на които се е случило (директорите на предприятията), трябва да говорят. Аз разбирам, че се страхуват за постовете си, някои може да се страхуват и за здравето си. Факт е, че ако Юри Миков го беше казал приживе, никой нямаше да му обърне внимание, щяха да го уволнят. Но понеже го коментираме по повод на неговата нелепа кончина, в негова памет – за честта на пагона, както се казва, тези, на които се е случило, трябва да проговорят, да го потвърдят. Никой обаче не говори, за да не се разпознае, аз разбирам тази ситуация. Но в крайна сметка, мълчанието не е в тяхна полза.

Всички директори на горски предприятия ли са участвали в тази схема, по ваша информация?

По моя информация от всички директори на 6-те горски предприятия е искана тази сума. Но какво и как точно се е случвало, могат да кажат участниците в тези срещи, в това изнудване. Много е странно, че липсва позицията на министерството по този въпрос. При такъв скандал позиция не може да няма! Още повече, че преди 2 седмици министър Греков отне правомощията на заместник-министър Валентина Маринова – ресора гори и ги прехвърли на главния секретар (Ася Стоянова – бел.ред.). Нека министърът отговори защо й е отнел тези правомощия. Този факт е безпрецедентен – кое го е наложило?

За какво са се събирали тези пари – за нечий частен джоб или за партийна каса?

Тези, които са ги събирали, трябва да кажат. Много често някой ги събира, оправдавайки се с друг. По този случай най-малкото компетентните органи трябва да направят проверка. Това се твърди от един бивш премиер. Аз като бивш министър на този сектор потвърждавам, че и до мен са стигнали тези твърдения. Вече минаха 4-5 дни от кончината на този човек, не може да няма официален коментар.

От бивши служители на министерството имам информация, че и по Ваше време е действала тази схема и дори, че директорите на горските предприятия са се отчитали лично пред Вас. Как ще коментирате това твърдение?

Първо, категорично го отричам. По мое време, знаете, че Цветанов ме подслушваше, следеше и не знам още какво – ако е имало нещо подобно, да бяха хванати и тези, които са носили пари, и този, който ги е вземал. Тогава бяхме критикувани за много неща – и за Закона за горите, и за какво ли още не. Смятате ли, че ако такова нещо се знаеше, опозицията, в лицето на сегашните управляващи, щеше да си мълчи? Но те няма да ме вкарат мен в оправдателен режим „ама той, по негово време...“. По мое време, когато с лично моя подпис бяха създадени шестте горски предприятия, това не се е случвало - макар че доказателства за това няма. Задавам въпрос на сегашните управляващи сектора – след като сега има подобни твърдения, как ще ги опровергаете?

Днес след интервюто с бившия земеделски министър Мирослав Найденов OFFNews изпрати запитване за ресорната рокада в агроминистерството - до шефа на пресцентъра Светозара Петрова и до личния пресаташе на зам.-министър Валентина Маринова, който заяви, че не знае за отнемането на ресора на началника му. Все още очакваме отговорите на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови