Настимир Ананиев: България е политически и икономически окупирана

Симона Костадинова 20 ноември 2018 в 08:22 6509 1

Бившият депутат от "Реформаторския блок" Настимир Ананиев в интервю пред OFFNews за новия му политически проект, за това дали е възможно ЕС да оправи България и къде според него беше голямата грешка на "Реформаторския блок".

Преди няколко месеца основахте първата паневропейска партия в България, ще обясните ли какво точно означава това?

Основахме европейска партия "Волт", което е българският клон на "Волт" Европа - първата паневропейска партия. Защо казвам първата? Защото до момента на европейска сцена статут на европейска партия получават единствено европейските семейства. Това са АЛДЕ, ПЕС, ЕНП и още няколко, но те реално не са една партия. Те са семейство, в което могат да влязат много различни партии. Например в семейството на ЕНП в България има 5 партии.

"Волт" е партия, която работи с една структура, която има едни европейски цели и вече на национално ниво политиките се свеждат до особеностите на самата страна.

В колко държави е учредена "Волт"?

Вече в 10 държави. Наскоро в Австрия учредихме десетата, като до края на годината ще станат 13. Имаме учредени партии в Германия, Франция, Испания, Дания, Португалия, Италия, Холандия, Швеция. Идеята е до края на годината да имаме учредени партии в половината членки на ЕС, които да могат да участват на евроизборите догодина.

За да се нарича "Волт" паневропейска партия, не трябва ли да засяга всички страни в Европа?

Точно така. Имаме структури във всички страни от ЕС, а освен това в Швейцария и в Албания. Въпросът е, че процесът за регистрацията на партия отнема време. Има различни особености - в някои държави трябва да се събират подписи, а в други пък имат изискване да бъдеш подкрепен от местен член на националния парламент или на регионален такъв.

Защо точно "Волт"? Звучи малко енергийно.

Това е и целта всъщност. След една много голяма дискусия, се обединихме около това, че имаме нужда от нова енергия в политиката. И "Волт" е това - нова енергия на стария континент.

Целта на "Волт" е да покаже колко е важен ЕС във всяко едно кътче на съюза - и в най-малкото населено място хората да разбират какво всъщност представлява той. Ние вярваме в идеята за единна Европа - Европа, която може да работи на един федеративен модел, както всъщност е замислено от основателите на ЕС.

Как Вашата европейска обща политика се пренася на национално ниво във всяка една държава. Това не създава ли проблеми? Нали всяка една държава има своите специфики?

Има много общи неща, които могат да се правят. И те касаят абсолютно всички държави на европейско равнище. Но вече всяка една страна има своите особености.

Например - ако в Испания един от най-големите проблеми е младежката безработица, в България, според нас, един от големите проблеми е здравеопазването. Можем ли да кажем, че у нас здравната система е на европейско ниво? Не, не можем. Друг проблем е възнаграждението у нас - и то не е на европейско ниво. Малкият и микробизнес е смачкан.

Това не значи, че ние нямаме младежка безработица и не трябва да предложим политики в тази сфера. В България, а и не само, има много неща, които могат да бъдат наложени от ЕС.

Споменахте хората в малките населени места. Не смятате ли, че идеята за наддържавна и общоевропейска политика може да им прозвучи чужда, когато са обградени от проблемите в ежедневието си? Дори на традиционните партии вече им е трудно да накарат хората да им се доверят. Как ще решите този проблем?

Опитът, който имаме от обикалянето из страната и говоренето с хората, показва, че на всеки един човек, на който се обясни концепцията, той я разбира. Просто трябва да достигнем до повече хора. Много хора не познават механизмите на ЕС, не знаят, че всъщност Европа прави много неща за България. Така е, за съжаление, покрай евроскептиците и хората, които искат да работят срещу ЕС. Освен това, знаете какви неверни новнини влизат по медиите - Европа ще забранява кривите краставици или ще забранява шкембето. Поддържа се този евроскептицизъм. Но всъщност Европа предоставя много лостове, които са свързани с права, с начин, по който може да се достигне до проблема на всеки един.

Едно от нещата, които ние искаме да се случи, е свързано с кметовете. В момента те, за да кандидатстват по еврофондове, трябва да минат през министерствата. Там се получава една цедка и фондовете се разпределят между "наши хора". Ние искаме да има възможност, на конкурентен принцип, всеки един кмет да може директно да кандидатства директно в Брюксел.
За нас е много важно българите да се почувстват европейци. В момента не е така. Няма го европейското достойнство, което всеки българин заслужава.

Освен това нашата идея е чрез европейска партия "Волт" да дадем уникална възможност на българите в чужбина. Даваме възможност всеки един от тях да се включи в местната организация на "Волт". Например в Германия има над 200 хил. българи, които могат да се включат в партията и на местно ниво да представляват българската диаспора, като влязат в листи за различните видове избори. Така ще могат да представляват общността, но и да помагат на България, когато се наложи.

Идеята Ви е Брюксел да има повече пряко отношение към процесите в страната за сметка на националните институции. На фона на евроскептицизма, който и Вие споменахте, това не е ли още един проблем пред проекта Ви?

Нека да сме наясно - България е икономически и политически завладяна. Държавата е завладяна от различни кръгове с различни интереси. И колкото и да се опитваме да се залъгваме, че има някаква свобода - тя е много ограничена. Всъщност ние не се различаваме от Унгария, срещу която беше започнат процес на санкции заради ограничаване свободата на словото, заради липса на съдебна система.

И смятате, че можете да промените ситуацията в България с помощта на ЕС?

Да, единственият начин да си върнем държавата е чрез европейските лостове. В Европа има стандарти на ценности, на свобода, които ЕС гарантира. Единствено чрез европейските лостове ние можем да направим живота на всеки един човек по-добър. Това е и правилният път за България.

Разбира се, ЕС има нужда от реформа и Brexit не стана случайно. По време на кампанията за излизане на Великобритания от съюза могат да се видят много от опорните точки на хора като Найджъл Фараж, които използваха чрез популизъм и манипулация слабостите на ЕС.

В съюза трябва да се промени модела, има нужда от реформа. ЕП трябва да придобие много по-голяма тежест. Трябва да може той сам да създава законодателство, което да важи за целия ЕС.

Липсата на прозрачност е другият проблем в ЕС - взимане на решения, постигане на консенсуси. Трябва да се види по какъв начин този процес да бъде подобрен.

От думите Ви разбирам, че за Вас евроизборите са важни. Ще се явявате ли на предстоящия вот?

Да, ще се явяваме. Но ще се явим и на всички други избори - и за местен парламент, и за национален. Защото, когато искаш да налагаш политики, даже и с европейска визия, ти трябва да влезеш на всяко едно ниво, за да можеш да ги наложиш.
Евроизборите са важни, за да имаме трибуна в Европейския парламент. Нашата цел е "Волт" на европейско равнище да има 25 депутати от 7 страни членки, за да бъдем в отделна група в европейския парламент.

Имате ли намерение да се коалирате с някоя от българските партии за евровота?

Не сме обсъждали такава опция. За нас е много важно първо да видим първо дали въобще ще има някакви коалиции, които да са близки до нас и ще се явяват на предстоящия вот. В повечето случаи всяка отделна партия издига собствена листа.
Като човек, който вече е бил в коалиция, която излъчи и евродепутат - Реформаторския блок, съм видял и недостатъците. Важното е да не се излъжат избирателите и техните очаквания.

И все пак - виждате ли евентуални коалиционни партньори например в "Демократична България", ДБГ, на която бяхте член, в СДС?

Хора, които имат една идея и могат да се брандират по някакъв начин като съмишленици за развитието на държавата, със сигурност могат да намерят някакъв общ език. Обаче дяволът винаги е в детайлите. Според мен това, което провали РБ, беше личното его и дрязгите между различни хора, които бяха в лидерските екипи на отделните партии. Ако повторим същата грешка с подобна коалиция, тогава какво ще е по-различното от РБ?

А защо напуснахте ДБГ?

Аз и публично обявих, имаше няколко причини, но главно две. В ДБГ трябваше да се проведат едни много бързи избори, да бъде избран за лидер млад човек и да му бъде даден картбланш да развие нова визия за партията. Такива бързи вътрешни избори нямаше, конгресът беше отложен. Видях нежелание за промяна и за налагане на нов начин за правене на политика.
С новия лидер - Димитър Делчев, се познаваме. Пожелавам му успех. Въпросът е, че ако искаш да правиш нови неща, може би трябва да се отърсиш от някои стари такива.

За какви стари неща говорите?

Да кажем, че когато правиш нещо с нова визия, може би е хубаво да се започне начисто.

Споменахте напрежение в Реформаторския блок на предходните евроизбори. За какво говорите? Имаше ли нещо общо то и с това, че в крайна сметка тогавашният лидер на ДБГ Меглена Кунева не стана евродепутат, която беше изместена с преференции?

Не, аз не мисля, че дрязгите тогава бяха свързани с това нещо. Аз съм един от най-големите привърженици на преференциалния вот. Той дава възможност на избирателите да гласуват за кандидат, които одобряват лично. Може да не харесва коалицията, но когато избирателят види човек, на когото се доверява, гласува за него.

Тогава, на евроизборите, такива бяха възможностите, и по такъв начин се случи.

Тук ще се върна към първия ви въпрос и европейските семейства. У нас "Демократична България" са на нож към властта на господин Борисов. Но ето, ако вземем господин Малинов, който беше избран за евродепутат тогава, а сега е в тази формация, е част от ЕНП заедно с евродепутатите на ГЕРБ. Те всеки ден гласуват заедно различни неща в ЕП. За мен това е някакво изкривено разбиране за работа.

Но и "Реформаторският блок", от който и Вие бяхте депутат, също започна с говорене срещу Борисов и тогавашното управление, а после влязохте в коалиция с тях.

Точно така. Но нека Ви кажа - аз лично смятам, че не беше грешка, че влязохме в коалиция с тях. Беше съвсем резонно едни хора, които са в едно европейски семейство, да се опитат да управляват заедно държавата. И ние се опитахме, но се оказа, че това не е възможно.

Къде беше грешката?

Грешката, че не излязохме по-рано от коалицията с ГЕРБ.

Защо не излязохте по-рано?

Поради решения на органите, които взимаха решения. Аз лично съм гласувал три пъти за излизане от коалицията с ГЕРБ. Първият път беше още на шестия месец, когато беше отхвърлен първия антикорупционен закон. Тогава имаше гласуване в ДБГ. Аз гласувах да се излезе от коалицията с ГЕРБ.

Защо, при това положение, не напуснахте ДБГ още тогава, а изчакахте толкова много време?

Ако следите моята дейност, отговорът е доста очевиден. Знаете, че като председател и член на транспортната комисия в парламента, се занимавах с промени в Закона за движение по пътищата. Тогава направихме над сто промени на самия закон и то доста тежки. Имаше основни промени, които бяха важни и в момента започват да се прилагат.

За мен беше важно да довърша този закон. Той беше приет на 21 януари, а на 27-ми президентът разпусна Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови