Новородените лъвчета в Благоевград може да бъдат оставени да бъдат изядени от бащата (снимки)

Масово зоопаркове купуват крадени коне, разфасоват ги незаконно и с тях хранят лъвове. Контролният орган - БАБХ, не прави нищо, за да спре тази отвратителна практика, казва Явор Гечев от фондация ''Четири лапи''

Александра Маркарян 08 юли 2020 в 16:58 12278 0

Снимка Христо Владев/ЧЕТИРИ ЛАПИ

Ще оцелеят ли новородените непланирани и нежелани лъвчета в зоопарка в Благоевград? С този въпрос се обърнахме към общината и Явор Гечев от фондация "Четири лапи", след като вчера случаят стана публично достояние. Преди 4 дни в общинската Зоологическа градина се раждат две малки - съобщава вчера bTV. Според сигнал от работещ в зоопарка в него няма условия за отглеждането на малките и те може да бъдат убити. Умъртвяването им обаче е не просто наказуемо. Престъпление е и за него се предвижда затвор.

На запитването ни до кмета Румен Томов все още нямаме отговор. Ето какво обаче разказа Явор Гечев от "Четири лапи" в разговор с репортер на OFFNews:

Г-н Гечев, ще оцелеят ли новородените лъвчета в Благоевградския зоопарк? Какво може да се направи, за да бъдат спасени?

Ситуацията е доста неясна. Има слухове, че смятат да ги умъртвят, защото не могат да ги гледат, но след като случаят беше широко отразен в медиите, беше декларирано ясно желание от общината да гледа тези две животни. Това, което ми прави впечатление от пръв поглед е, че тези животинки са оставени на майката - да се грижи или да не се грижи за тях. Вчера е имало гледач там, но не са обръщали внимание, че примерно едното лъвче е оставено отвън, на слънце да стои през цялото време, че не са много жизнени самите бебета. Имам съмнение дали майката ще успее сама да се справи с отглеждането им и дали няма да има нужда от допълнителна ветеринарна помощ.

Да се стига до там да се раждат непланирано лъвчета, и каквито и да било животни в един зоопарк, не говори добре за самия зоопарк. Това обаче е хроничен проблем на нашите зоопаркове, не само в Благоевград. По същия начин се бяха родили в Хасково. Там дори не знаеха, че лъвицата е бременна. Беше родила по време на празници, след което животните починаха. И в други зоопаркове се раждат, без да имат ясна представа какво ще правят с толкова много лъвове, защото дори четири лъва - ако пораснат живи и здрави тези лъвчета - са прекалено много, особено за български зоопарк. Имаме пред себе си примера от разградския зоопарк, където се бяха събрали седем лъва по едно време. В момента е подобна ситуацията в Хасково, където имат доста лъвове, с които не е ясно какво ще правят. Декларират, че ще им търсят дом в друг зоопарк в страната, но няма места за настаняване.

Такъв тип непланирани раждания са доста притеснителни за нас, защото не може да се осигури висок стандарт на живот и грижи на животните. От друга страна, условията, при които се отглеждат лъвовете в зоопарка в Благоевград, като цяло не са добри. Дори хигиената е на много ниско ниво. Отделно, че персоналът не е квалифициран, отделно, че имам доста сериозни забележки към ветеринарно-медицинското обслужване на животните. Това е хроничен проблем в зоопарковете, особено в по-малките населени места, защото всички те - с изключение на два - са общинска собственост. А общините хем искат да имат зоопарк, хем не искат да дават достатъчно пари за издръжката му, откъдето идват и големите проблеми. В огромната си част кметовете са с разбирането, че диви животни се отглеждат така, както се отглеждат кози и овце - държиш ги затворени на едно място, даваш им храна и всичко е точно. Ако се разболее животното, и да оживее, и да умре, сменяме го с ново. Имам лоша новина за тях: така не се гледат диви животни. За качествено отглеждане на диви животни в плен трябва да има много средства.

Успяхте ли да осъществите контакт с общината?

Да, днес беше осъществен контакт с кмета и заместник-кмета, които демонстрират желание да отглеждат животните, да им построят клетки, въпреки че според мен съвсем не им е ясно какво точно означава отглеждането на лъвове. Оттам нататък дали те ще потърсят официално съдействие от "Четири лапи" - както за съвети как да бъдат отглеждани животни, така и за съвети за вида заграждения, как да бъдат построени те и евентуално за помощ за отглеждане на лъвчетата и настаняването им при по-подходящи условия - това зависи изцяло от общината. Ние сме насреща ако има нужда, да помагаме.

В какъв размер са необходимите средства например за половин, една година? Как трябва да бъдат отглеждани?

Това много зависи от здравословното състояние на малките. Доколкото разбирам от медийни публикации, има близкородствено развъждане и в този зоопарк. Тоест родителите са или брат/сестра от едно котило, или са от различни поколения, но отново брат и сестра, което е притеснително, защото означава, че плодовете ще имат увреждания и много здравословни проблеми. В този случай, естествено, грижите са много по-големи.

По наредба има съответните изисквания за площ на клетката, за вътрешно, за външно помещение и т. н., но това са само повърхностните изисквания. Оттам нататък се изисква специализирана ветеринарно-медицинска помощ. В момента сме в София в една от частните клиники, с които работим, и сме организирали да се направи скенер на лъва от Пазарджик. Тоест ние го вземаме от Пазарджик, караме го в София, тук се правят пълни изследвания с компютърен томограф, с ехограф, взимат се проби, което струва много пари, но ние имаме ангажимент към тези животни в зоопарка в Пазарджик, защото те се съгласиха да ги приютят, когато ние ги спасихме от Разград. Там вложиха, доколкото си спомням, около 300 хил. лева в построяването само на заграждението. И това е само за една двойка лъвове. Какво да ви кажа? Не е и въпрос само на парите. Въпрос е и на поддръжка, на качество на отглеждане. Защото колкото и пари да дадете, ако персоналът не е квалифициран, ако няма опит, ако не се инвестира в обучението му, колкото и качествено заграждение да направите, пак няма да се отглеждат добре животните.

В България са много малко ветеринарните лекари, които имат опит от работа и лечение на диви животни, особено големи котки. Това е сериозен проблем, особено за малките зоопаркове, които нямат специалист и не могат да си позволят такъв. Имайте предвид, че например за да докараме този лъв от Пазарджик до София, имаме нужния специализиран транспорт, регистриран за транспорт на диви животни, имаме съответните условия и специалисти, които да упоят животното, да го прегледат и т.н. и да можем да им го върнем след това. Това нещо в Благоевград го няма. Какво се случва утре, когато лъвът се разболее? Прави се една повърхностна терапия, след която животното или се оправя, или умира. 

Много рядко ще видите болно или възрастно животно в зоопарк. Защо? Защото те не искат да показват тези животни. Не искат да показват доколко не са способни да се грижат за тях.

От общината поискаха ли конкретно съдействие от вас или просто декларираха, че ще гледат лъвчетата? Оттам питат ли как трябва да направят това, за да им осигурят добър живот? Имаше ли по-задълбочен разговор с вас?

Не. Днес наш представител е имал среща с кмета и заместник-кмета на общината. На такива срещи се коментират много неща, но нищо конкретно не е казано. Единственото, което са казали, е, че вече са намерили спонсор, който да съдейства за изграждането на нови заграждения и че ще си гледат животните. Дали имат условия да ги гледат? Отново обръщам внимание на снимките, които видях, на кадрите, които видях. Направи ми впечатление, че тези животинки не са много жизнени. Може би майката ще има нужда от помощ, за да ги отгледа. Може и да ги отхвърли в някакъв момент, може и да не може сама да се справи, ако те са с някакво заболяване. Трябва да има възможност да се организира преглед. Не знам дали това нещо го мислят.

Друго нещо веднага прави впечатление. При лъвовете, при мечки това е много характерно - когато се роди ново поколение, мъжкият трябва да се изолира от женската, защото не се знае как ще приеме новите бебета. Много често се случва мъжкият да ги убие, да ги изяде. Даже слухът, който витаеше преди този случай да стане медийно известен, е, че ако умъртвят животните и все пак някой пита, ще кажат, че мъжкият е изял бебетата. Аз не мога да го потвърдя дали такива са им намеренията, но, в крайна сметка, може би и заради това мъжкият не е отделен от женската.

Основният проблем за нас е, че се развъждат и отглеждат големи котки - най-вече лъвове, без да има ясна представа какво ще се прави след това с тези животни. Просто за да роди, ей така, да имаме едни малки лъвчета, да им се радват хората, да вдигнем посещаемостта в зоопарка. И след това какво се случва с тези животни, не е ясно.

Снимка: Христо Владев/ЧЕТИРИ ЛАПИ

Казали са, че ще изградят заграждения, а има ли яснота как ще опазят малките, докато това стане?

Не. Абсолютно никаква яснота няма за мен. Ако те имат яснота за себе си, чудесно, но не съм много убеден. Доколкото разбрах, ветеринарният лекар, който е и управител на зоопарка, е в отпуск. Ако те имат един ветеринарен лекар и той е в отпуск, това означава, че за тези лъвчета никой не се грижи. Това се видя вчера и на репортажа по bTV - че там има едни гледачи, които казват: "Тя, майката, ще се оправи". Ако се случи така, че майката не може да се справи - което се случва масово в нашите зоопаркове - или просто отхвърли бебетата, защото прецени, че нямат шанс, при лъвове, които се отглеждат в лоши условия, това се случва много често, кой ще им помогне? Гледачите ли, които седят и чакат майката да се намеси? Ветеринарният лекар ли, който е в отпуск и който не го е прекратил, за да дойде? Кой ще се погрижи за тия животни? Не съм голям оптимист.

И какво - очакваме лъвчетата просто да изчезнат?

Вече няма как да изчезнат, защото към случая има широк обществен интерес, но дори ако утре някое от тези животинки има нужда от спешна помощ, там няма кой да прецени, че то има нужда от такава и няма кой да я окаже. Така че те просто разчитат на късмета си и за това майката да може да се погрижи за тях и да няма нужда от човешка намеса, тоест да са здравички.

Вчера беше казано, че на майката е била сложена спирала, че били взети всички мерки да не забременее. Това възможно ли е?

(Смее се) Какво да ви кажа? Най-сигурният начин да се предотврати бременност при лъвовете и тигрите е вазектомия на мъжкия.

Такова нещо не чух.

Не, няма, не са направили, защото няма кой да я направи. Тя се прави под пълна упойка. Не е правено. Дали е слагана спирала, дали са давани контрацептиви, смятайте, че всеки противозачатъчен препарат, който е на хормонална основа, уврежда организма на животното. Затова не се препоръчва да се дават хапчета против разгонване на кучета и котки. Защото съсипват животните. Какво решение е взел лекарят на място, няма значение. Факт е, че лъвицата се е оказала малко бременна след неговата компетентна намеса и се е случила белята.

Има различни начини да се предотврати бременност - да се разделят мъжкият от женската по време на разгонването и т.н., което в други зоопаркове, които не могат да си позволят примерно да направят вазектомия или не искат в момента да забременява женската, но по принцип имат планове да размножават животните, го правят.

Звучи ми нелепо това изказване: всичко възможно направихме, ама тя пак е станала белята.

В Благоевград имат ли условия да ги разделят?

Не мисля, че имат условия, но да са помислили. В крайна сметка, когато правиш едно заграждение за животни, мислиш как да бъде най-функционално. Затова ви казвам - в нашите зоопаркове се отглеждат диви животни като овце и кози - един обор. За тях зоопаркът е като един обор, в който ги слагаме всички и каквото стане, който оживее - оживее, който не оживее - го заместваме. Това е разбирането на 90% от общинските зоопаркове. Правят изключение Добрич, София, Пазарджик и още един, два зоопарка. В останалите нещата са трагични.

Оправданието на кметовете е: "Ама те, хората, искат да имат зоопарк и да виждат животни". Добре, като искат да имат зоопарк, направете го като хората, а не така, че когато отиде посетител, да остане ошашавен от това, което вижда. За разлика от преди 20-30 години, хората могат да сравняват, могат да видят как е по света. Пътуват много, имат съответните тв канали, достъп до списания, до интернет, за да видят как е в големите зоопаркове, как се работи там и да сравнят. 

На оправданието "Ама нали знаете колко струва издръжката на един лъв в зоопарка" бих казал - като не можете да си го позволите, просто не гледайте лъвове. Ето, Добрич са взели възможно най-доброто решение. Те не отглеждат лъвове и тигри, защото са преценили, че нямат такава възможност.

Колко струва годишната издръжка на един лъв?

Ако например яде четири, пет килограма месо, не пилешко, на ден - в зависимост от качество на заграждението, движението на животното - защото не е само храната, а вътре какво е средовото обогатяване, колко се инвестира в построяването на това заграждение, колко гледачи има, как се чисти, разходите могат да бъдат много големи. Не всеки може да си го позволи. Не е единствено въпрос на храната. В повечето такива зоопаркове купуват крадени коне, разфасоват ги на място абсолютно незаконно и с това хранят лъвовете. Така им излиза по-евтино. Отвратителна практика. Въпреки че е незаконна, контролният орган - Българска агенция по безопасност на храните - не прави нищо, за да я спре. Казват: "Така или иначе, ние няма какво да ги правим тия коне, като ги конфискуваме. Второ, много скъпо ще им излезе на зоопарковете", и си затварят очите.

След всичко казано се надяваме единствено на това бебетата да са здрави и майката да се погрижи ли?

Надявам се и на друго. Да има обществен отзвук от това, което се случва. Надявам се да има изразено недоволство от страна най-вече на жителите на Благоевград, защото това касае най-вече тях. Ние сме на разположение да съдействаме, ако бъдем потърсени. Но, както се казва, непотърсена помощ трудно се дава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови