Парите за борба с норвежците: 'РОД' закрили сметката, за да спрат проблемно финансиране

Янка Петкова 08 февруари 2020 в 15:11 8753 1

Снимка Архив

Парите на Сдружение "РОД" не са изчезнали -  преместени са в друга сметка. Това заяви адв. Петър Николов, един от членовете на УС на Сдружение "РОД". Той беше обвинен от родители, че е злоупотребил с доверието на огромен брой хора, като е закрил сметката на сдружението и присвоил парите в нея. Свързахме се с него, за да проверим доколко са верни обвиненията.

Адв. Николов, какво се случва със Сдружение РОД? Обвиняват Ви в присвояване на средства от сметката на организацията.

Действително много неща се говорят и повечето от тях са неверни, затова ще ви разкажа каква е историята. Всеки може да отвори Търговския регистър на първо време и да провери в момента кой е актуалният Управителен съвет. Това сме аз, адв. Шейтанов и Илияна Мавродиева. Ние сме вписани като разпоредители със средствата в Уникредит Булбанк и до този момент няма никакви промени на този състав. Условието е, че трябва да има квалифицирано мнозинство от двама души, когато се вземат решения. Същото е и в банката. Тя изисква от всеки от нас спесимен, всички ние имаме спесимени в банката. Никой друг не може да се разпорежда с тези пари. Съответно банката ни дава възможност да се разпореждаме, само ако сме двама, след като сме положили подписи. В конкретния случай взехме решение да закрием въпросната сметка и да прехвърлим средствата в друга сметка, по която титуляр отново е сдружението със същия Булстат, със същото наименование. В това отношение няма никаква промяна. Този, който е председател в сдружението, може да се разпорежда със средствата. Те са налични.

Защо решихте да преместите парите в друга сметка?

Имаме доста сериозни принципни различия за организацията. От известно време са ни отнети администраторските права във фейсбук страницата на РОД (Родители обединени за децата), която ние не администрираме, защото сме председатели по търговски регистър. Аз нямам обяснение, освен че след като съобщихме, че управлението е както е по регистъра, някой реши да ни отнеме правата и ние нямаме никакво касателство към тази страница, за нас това не е страница на сдружението.

Може ли само да ми обясните – отнели са ви правата, защото сте председатели?

Има някакви администратори, които ние не познаваме. Не знам какъв е аргументът да нямаме права, никой не ни е уведомявал. Има някакви хора, които аз не познавам. Те в един момент ни блокираха.

Искате да кажете, че не познавате хората, които администрират страницата на сдружението, в което сте управители?

Да, може да ви се струва странно, но е така.

Става въпрос за друго, ние не сме давали оторизация дали страницата е на РОД или не. Проблемът е следният: ние не сме вземали решение да публикуваме на страницата на сдружението банковата сметка и да обявяваме кампания за събиране на пари. Оказва се, че в последните няколко месеца, без нашето разрешение, текат някакви кампании за събиране на дарения, членски вносове, приемане на членове, без ние самите да получаваме някакви документи за тия членове и съответно в банката се натрупаха суми за членски внос от хора, които не сме приели.

Казвате, че не сте ги приели, но в същото време прехвърляте парите, които не искате, в друга сметка.

Вижте сега, аз за да спра да получавам пари, трябва да закрия сметката. Не може постоянно да валят пари в някаква сметка и вие да не знаете откъде идват. Защото има някакви хора, които никой не знае какви са, и някакви фондации, които за мен са притеснителни. Първо, трябва да се вземе решение от УС дали ще се публикува тази сметка, дали ще се събират членски внос или дарения. Не може някой, който дори не се е подписал кой е, да ви сложи сметката на някоя страница и да обяви, че събира дарения. Това много ме смущава и затова предприехме някакви действия. 

Който иска, може да провери, може да види къде са парите и тяхното движение, защото ние сме ги прехвърлили по банков път.

Кои от дарителите ви притесняват?

Честно казано, някои от тях са смущаващи. Има някаква фондация „Съживление“. Ако влезете в сайта им, ще видите за какво става въпрос. Това са неща, които.. не искаме да имаме нищо общо с подобни фондации. Те пропагандират някакви ... за Иисус Христос се говори... за мен нещата са много притеснителни. Ние държим да се разграничим от това и няма как да го направим, ако не спрем възможността им да пращат пари.

Вие имате ли версия кой е публикувал тази банкова сметка?

Тъй като на тази страница никой не се подписва какво качва, мога само да предполагам, че това са администраторите. Но нямам доказателства. Другото, което е много притеснително е, че на всички протести, които се организират, пак има едни хора, които се представят, че са членове на сдружението, вадят едни кутии и започват да събират пари. А ние не сме получили никакви средства от тия кутии. На няколко протеста се събират пари, а ние до момента не сме видели постъпления в сдружението и не знаем къде отиват тези средства.

Значи казвате „не знаем къде са средствата от кутиите“, които се събират анонимно, но в същото време ви смущава, че в банковата сметка се превеждат пари отново без да знаете от кого са. Това не е ли противоречие?

Няма противоречие, защото ние сега ще седнем, ще направим една ревизия на всички преводи и всички пари, които са получени без основание, ще ги върнем обратно на тия, които са ни ги превели. Ние не ги искаме.

Има едни хора, които отиват и казват: „Ние сме от РОД“. Нали разбирате, че в цяла България има протести и има хора, които са от РОД и които не са от РОД. Парите, които са събрани в тия кутии, не са отчетени.

На общото ви събрание през ноември миналата година, във Велико Търново, приеха ли се нови членове, колко души, защото разбрах, че част от хората, които са се записали, на практика не са били приети и имат претенции, че не са им върнати парите от членския внос.

Това събрание беше свикано еднолично от Владимир Шейтанов и от хора, които също не са членове на РОД, но смятаха, че ще станат. Идват едни хора и казват – ние сме от РОД. Направи се едно събрание. Аз като отидох питах дали тези хора са приети с протокол от УС или да има решение на общото събрание и се оказа, че тези хора реално не са приети. В момента те, доколкото разбирам, трябва да впишат промени в Търговския регистър. За мен това събрание се оказва незаконно.

Вие нали сте бил на това събрание и сте се подписал и сте гласувал предложенията?

Бях, обаче не зависи от мен дали събранието е законно или не. Аз може да съм бил там, само че има определени изисквания кога събранието е законно или не. Това не зависи от мен. Аз може да съм гласувал...

След като смятахте, че е незаконно, защо гласувахте?

Да ви кажа честно, по едно време станах и си тръгнах. Аз не съм оставал до края на събранието. Просто видях, че нещата няма да се случат. Защо съм гласувал? Аз не знаех тогава, че има толкова много нередности. Впоследствие вече разбрах, че всъщност тези хора не са приети за членове. Защото приемането може да стане не само от мен, а и от другите двама председатели. Оказа се, че нямаме такъв протокол за приемане. Затова казвам, че според мен това събрание не е легитимно. Въпреки че и след него пак съм председател. Моят статут не се променя, но няма как да се произведе някаква легитимност от него, защото не е спазена процедурата. Аз може да съм гласувал, но след като то не е редовно, моят глас се обезсилва, както и на всички останали. Това не ме уличава в нищо. Ако смятат, че има ново легитимно ръководство, трябва да го впишат в регистъра. Това не е направено. Когато им обърнах внимание върху този факт, стана това брожение.

С каква цел се откри тази сметка, за какво събирахте пари?

Първо, то е задължително да имаме сметка. Има плащания, които трябва да се правят. Ако някой иска да я ползва да дари пари или да се плаща членски внос.

Значи има опция, който иска дари пари да го направи?

Има, но когато една сметка се обяви, ние трябва да сме съгласни, че искаме да събираме дарения. Не може някой вместо тебе да реши да го прави. Нали затова има УС? Не може някой, който дори не се представя кой е, да ти обяви сметката и да събира пари. И най-смущаващото е, че се събират пари от хора, на които не съм виждал документите, че са членове. Това са чисто организационни неща.

Е, даренията може да не са от членове. Това не е членски внос.

Допреди това, като сме решавали сме казвали – събираме пари за някоя майка – обявяваме сметката и събираме. 

Защото аз разбрах, че идеята за събиране на пари в тази сметка е за борба срещу Закона за социалните услуги, с който не сте съгласни?

Който е обявил такова основание – да. Но когато един дарител е посочил, че парите са за някого специално, ние сме длъжни да ги предадем. Посочва се основание за превод. Точно за да прекратим този хаос с превеждането на пари, на който за каквото си иска, стана закриването на тази сметка.

Нали не мислите, че аз и моята колежка, с която сме адвокати, ще седнем да присвояваме подобна сума и ще се изложим пред цяла България.

Вие казахте, че сега ще седнете и ще видите от кого са, за да ги връщате?

Да, защото това са 15 000 лв., аз направих извлечение от сметката и се шашнах колко пари са преводи от разни места. И така, това са организационни неща.

Оставам с впечатление, г-н Николов, че Вие имате противоречия с третия член на УС адв. Шейтанов. Какъв е конфликтът?

Първо, ние смятаме, че нашето движение, освен да се бори с тези социални закони, има и други цели - да помага на различни семейства – правна или финансова помощ, докато той лично на няколко пъти ми заяви, че това не е приоритет на организацията.

А кое е приоритет?

Приоритет е единствено според него да се борим за отмяна на ЗСУ, което действително е така, то си е записано в устава. Но нашите цели като организация са свързани с много по-широка дейност.

Вие сами виждате на какъв натиск сме подложени от различни фондации като „Светлина на Балканите“, като „Съживление“, с които не искаме да имаме нищо общо. Различието ни е свързано с това, че искаме да се изчистим от всички фондации, защото смятаме, че ни злепоставят, второ смятаме, че те не се борят за същото, за което и ние се борим.

А вие за какво се борите?

Ние се борим да подкрепяме българското семейство, за това когато има несправедливо отнемане на деца от социалните, да им осигурим правна защита и се борим за законодателни промени – за отмяна на ЗСУ, макар че това не е единственият закон, който касае социалната тематика, да не говорим за ЗЗД, където искаме да има промени и т. н. Нашите намерения са да се обвържем по-тясно с Българската православна църква, а не с различни фондации, които после се оказват от друга християнска деноминация. В този смисъл, в сдружението може да има хора от всякакви религии, но нашата цел е да държим връзка с православието. Там също имаме доста сериозни разминавания. Има хора, които не сме съгласни да са сред нас. Това са ни основните различия. По този начин, закривайки сметката, ние спираме потоци от средства, които не са желани. Тезата с присвояването е смешна, но е много удобно да се разпространява сред неграмотните и обикновените хора.

Вие смятате ли, че адв. Шейтанов е поддръжник на дарители от съмнителни фондации?

Ами той е със тях. В момента разделението е заради това. Защото той е с тях точно по този начин. И те сега ни отговарят с анонимни постове, защото реално, когато спреш кранчето на някого, той се озлобява. Ние това направихме, защото отговаряме за тия пари. Утре ако дойде някаква проверка от ДАНС, какво ще обяснявам – че съм взел пари от някаква фондация? Не става така. Затова ще седнем, ще разгледаме всички преводи и ще връщаме пари обратно. Това е един много сложен процес.

Както разбирам, вие се разцепвате?

Не, ние не се разцепваме, по-скоро си пречистваме кръвта, защото от началото на учредяването сред нас имаше много читави и кадърни хора, които постепенно бяха елиминирани по един или друг начин. Такъв опит имаше и с някои от председателите да се случи. Затова нямаме намерение да легализираме никакви незаконни събрания, нито пък да позволим нашата сметка да се превърне в някакъв във фонд на някакви фондации. Те водят свои представители в сдружението и се формира едно мнозинство, с което ние няма да можем да се справим. И тогава вече идва това, което вие ни лепвате като етикет – "евангелисти", "протестанти" и т. н. Макар че ние тримата със Шейтанов и Мавродиева сме си православни. Аз нито съм ултрарелигиозен, нито съм маниак на тема религия. Да кажем, че съм кръстен в църква, както повечето хора. Ние не се цепим, а по-скоро се чистим, защото това, което се случва, отблъсква много хора. Ние не искаме да има текучество и хората, които са ценни за нашата кауза, да си заминават за сметка на други, които се появяват незнайно откъде.

А каква ви е членската маса?

Това е другото ни принципно различие. Ние не държим да имаме голяма членска маса, а на хората по места, не неформалната работа, защото това е много по-важно, отколкото членството. Когато си доброволец, който помага, не е нужно да си член. Ние имаме много повече поддръжници, които не са членове, отколкото членове. Аз затова ви казвам, че в момента чисто организационно трябва да подредим целия този хаос, който беше създаден с документи, които липсват, с пари, които липсват, с дарения, които…

Нали разбирате, че ще ви обвинят, че двамата с адв. Мавродиева се съюзявате срещу адв. Шейтанов?

Законът или уставът ни дават възможност да вземаме решения. Вие как си представяте, че иначе ако двамата отидем, ще ни разрешат да направим транзакцията.

Каква е съдбата на третия член на УС? Вие очевидно не работите с него?

Не работим с него, защото той реши, че еднолично ще решава нещата в движението.

Какво ще се случва оттук нататък, ще основете отделно движение?

Не мога да ви кажа. Засега нещата остават както са. Ние сме се дистанцирали от него. Държа да кажа, че ние се разграничаваме от него категорично.

Направи ми впечатление от коментарите във фейсбук, че основната комуникация се води през някакви тайни чатове. За какво става дума?

Не мога да ви кажа, защото не съм член на тези чатове, но е факт, че ги има. Това също е смущаващо. Аз не смятам, че трябва да се крия някъде като престъпник, за да си уговарям нещата. Така че действително в момента той през тайните чатове решава с други хора какво да се случва, но законът не го позволява.

Какви са следващите инициативи на РОД?

В момента смятаме да подкрепим протестите срещу СЕТА. Ще подкрепим и всички родителски протести срещу социалното законодателство. Има неща, които засега няма да обявяваме в пространството. Работим доста сериозно. Докато едните само издигат лозунги и говорят общи неща, ние сме се съсредоточили наистина да работим. Целта ни е да си стегнем организацията и всичко да е законно, ясно и редовно. Да не ни свързват с разни фондации. Не е въпрос на пари, макар че в обществото се дава това елементарно обяснение. Около 16 000 е общата сума, но голяма част от нея са дарения. Предстои да видим тези дарения откъде са.

Въпросът беше поставен така – не трябва да събираме дарения за хора, а за нас.

От кого беше поставен въпросът?

Тези хора начело с Шейтанов, точно те са от тези фондации.

Общо взето, има много повече хора, които подкрепят нас, отколкото тези, които са организирани в тая група.

Аз работя от години по такива дела и досега никой не е казал че съм му взел парите. Сега изведнъж се оказа, че някой трябва да бъде злепоставен, защото накърнява определени интереси. 

Ние сме засегнали много сериозен външен интерес с това, което правим, и сме подложени на много голям натиск.

Нали разбирате, че всички тези фондации и организации не са се пръкнали току-така и след като се изправяме срещу тях естествено има натиск. Ние в момента се изправяме срещу външното влияние.

Искате да кажете, че сте жертва на фондации, които се финансират примерно от Норвегия?

Да, но аз не се смятам за жертва. Те се опитват да ме изкарат виновен за неща, които не са верни. Както казаха сега, че парите са изчезнали. Ами нали има доказателства, нека да представят документи, извлечения дали наистина е така. Защото аз имам. Само че не обявих новата сметка, защото пак ще започнат да валят пари в нея, което искаме да спрем.

Вие като че ли сте единственият човек, който се оплаква, че в сметката му валят пари.

Ами да, защото нас парите не ни интересуват.

Е как, нали подпомагате семейства?

Ами ние имаме достатъчно добри лични възможности. На мен тия пари не ми трябват. Аз няма да забогатея с 2-3-5000 лв. и да си поставя кантората и кариерата на кръст заради това. Това обвинение по наш адрес беше доста елементарно. Ние нямаме нищо против да има нещо по сметката, но да става по определен ред – да знаем кои са дарителите, защо се пращат тези пари, кои са членовете и какъв членски внос си плащат. Аз като отворя извлечението трябва да ви кажа, че 2/3 от хората нищо не ми говорят. Не знам какви хора са, има и преводи от българи от чужбина, които също не знам какви са.
Не искаме да се намесват чужди фондации. Искаме това да си е едно българско движение, което да се придържа към официалната религия.

На тези фондации спонсорството им идва отвън. Ние дори не сме сигурни дали спонсорите на стратегията не са спонсори и на тия хора. Защото се съмняваме и в това.

Смятате, че имате дарители от "спонсорите на стратегията"?

Да, съмняваме се, че те спонсорират тези фондации. Това е още по-абсурдно, но пък обяснява защо борбата към момента наистина е забуксувала. Има хора сред нас, които не искат да има положителен резултат. Целта е да се овладее сдружението чрез хора от разни фондации. Ако ги проследите ще видите, че и някои от тях предлагат социални услуги, напр. „Светлина на Балканите“. Вероятно, ако се отмени този закон за социалните услуги, ще трябва да се пише нов и тогава идеята е те да се включат в писането на нов закон, който ще им помогне да влязат на този пазар. 

Да не би да казвате, че адв. Шейтанов се е съюзил с тези, които се опитват да разрушат движението ви?

Аз лично го поканих да дойде при нас, но сега съжалявам за това, защото неговите действия сочат точно обратното. Всички становища против ЗСУ са изготвени от мен, от адв. Мавродиева, всички дела и кампании за подкрепа на децата са организирани от нея. Общо-взето на Шейтанов ролята... аз дори не мога да кажа какво е свършил, освен че говори по пресконференции и на някои протести. Нашите подбуди са идеални и всичко това ни натоварва допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови