Пърси - с бас китарата на рамо от Кравай до Ню Йорк

Николаос Цитиридис 06 юли 2018 в 08:51 6936 0

Едно време в София голяма част от интересните истории, особено в ъндърграунд средите, са започвали от „Кравай“ – мястото край НДК за срещи и бири на софийските (и не само) метъли, рокери и пънкари. Нашата история също започва оттам с Пламен Траянов, когото всички познават като Пърси.

Малко ще е да кажем, че музиката е неговият живот и всичко, което обича да прави. През 1991-ва Пърси за последен път отива за бира на Кравай, след което, едва на 19-годишен, решава да търси своя късмет отвъд Океана. Заминава за САЩ и живее там вече близо 27 години. Връщал се е в България няколко пъти, но за кратко. Тази година Пърси отново ще е у нас, а поводът е повече от приятен – ще свири на една сцена с Judas Priest в Пловдив на Hills of Rock заедно неговата банда Madame Mayhem.

„Един прекрасен ден бях на Кравай и тогавашната ми приятелка предложи да си вземем виза за Щатите. „Това да не е кашкавал“, отвърнах ѝ. Оказа се не беше толкова сложно, защото от посолството ни казаха: „Елате утре с паспортите“.

Преди да замине за САЩ, Пърси бил приет в Консерваторията, но изкарва там по-малко от половин семестър, след което заминава за Лос Анджелис.

Звучи като една от онези истории - „той замина за САЩ със сто долара в джоба и една мечта“. Е, Пърси е имал малко повече пари, но нещата са почти същите.

„Още първата седмица бях „нашамарен“ от обстоятелствата и трябваше бързо да се пренастроя. Не че ти убива амбициите, но трябваше да се променя, особено идвайки от онази България.“

По онова време, още от България, Пърси е свирил с бандата "Огнен звук". Всички от групата също заминават за Америка, където свирят няколко месеца заедно, но след това се разделят. 

Лос Анджелис не е градът на Пърси. Денвър става следващата му спирка, там живее три години. Сиатъл пък чувства като свой роден град и най-любимо място на света. Там е живял дълго време, а днес вече се е установил в Ню Йорк.

„Първите пет години в САЩ всъщност бяха най-трудни. Бачках, каквото можех да намеря. В Денвър свирих с кавър групи и така си изкарвах прехраната. Скъсвах се от свирене“, споделя Пърси.

Създаването на музикални връзки също е било част от ежедневието и работа му. По обяви, по барове, по концерти – това са местата, където усещаш, че музиката е жива, че има хора, с които можеш и искаш да работиш.


Пърси с бандата си The Dirty Pearls

Когато се мести в Сиатъл, тези връзки се губят, за жалост. Но там пък Пърси намира много други елементи от самия себе си, както казва той. Имал е влечение по електронната музика и там сформира индъстриал банда. „Такива ми бяха средите и рок музиката отиде на по-заден план. Нещата се възродиха, когато се преместих в Ню Йорк.“

Басистът днес има две основни банди – Madame Mayhem, с която ще свири на Hills of Rock, и The Dirty Pearls, с която правят по две шоута годишно в Ню Йорк, за което казва, че е „най-добрият вариант“.

Вече две години и половина Пърси свири с Madame Mayhem. „Преди това не бях чувал за тях, имаха само един албум, записан със студийни музиканти. Поканиха ме да свиря с тях, направихме една 75-минутна репетиция и веднага след това тръгнахме на турне с Доро“, разказва историята за срещата си с Madamе Mayhem Пърси.

Следва над 60-дневно турне с MushroomHead, а малко преди да издадат втория си албум, Madame Mayhem свири на един от най-големите рокерски мото фестивали в света - The Sturgis Buffalo Chip.

Историите му около музикалния бизнес и сцената са много и интересни, а една от най-любопитните му за мен беше тази с Лейди Гага и другата банда на Пърси – The Dirty Pearls.

Поп иконата е приятелка на групата от далечни времена. През 2015-та година, когато Лейди Гага излиза със страхотната си джаз колаборация с Тони Бенет, певицата кани членовете на The Dirty Pearls на концерт в Ню Йорк в Radio City Music Hall. 


The Dirty Pearls и Lady Gaga

„Изтъпанчихме се ние рокерите на втория ред, хората ни гледаха и се чудеха какво правим там. Започва концертът и в типично неин стил Гага разказваше истории между песните. Дойде при нас и ни посочи. Каза на публиката: „Ето, това са четиримата човека, които са ме виждали в най-лошите ми и в най-добрите ми моменти“. Хората започнаха още повече да се чудят какви сме и кои сме.“

Само два дни по-късно The Dirty Pearls имат разпродаден концерт в Gramercy Theatre, също нюйоркска зала. Лейди Гага също е там.

„Никой не знаеше, че ще дойде. Започва първото парче и я видях, беше в една от ложите до сцената. На втората песен отидох до нейната страна и ѝ изкрещях „здрасти“, а тя започна да ме пръска с шампанско. Тече си сетът, всичко върви супер, когато на едно от популярните ни парчета чувам нещо зад мен, обръщам се и гледам Гага на сцената и ни пее песента. Остана на сцената 20 минути. Беше велико!“

12 години след заминаването през 91-ва година Пърси се връща за пръв път в България. Годината е 2003-та. „Видях олющените сгради, обаче дойдох в центъра и гледах като теле, защото за тези 12 години всичко се беше променило. Визуално София беше друга и това ми стана адски интересно“.

Връща се, но за кратко. В Щатите го чака работа. Толкова много, че минават още 13 години, докато Пърси идва отново в България и София наистина прилича на европейски град.

Madame Mayhem турират из Европа, но за жалост пътят им така и не минава през нашите ширини, каквото желание имал и Пърси. Явно напоследък нещо все го влече насам, тъй като на 21 юли той и бандата му ще забият на Конната база в Пловдив, малко преди Judas Priest да се качат на сцената на Hills of Rock. Тогава Пърси ще разбере, че някои неща не се променят, а именно шумната и неспирно забавляваща се българска публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови