Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пазарът на имоти се влияе от нестабилна и непредвидима бизнес среда

казва арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите на „Артекс инженеринг“

OFFNews 19 юли 2020 в 15:43 5530 1

Aрх. Весела Мирянова е родена през 1965 г. в София. Завършва строителен техникум “Христо Ботев” - специалност “Строителство и архитектура”, със златен медал за отличен успех. През 1990 г. завършва висшето си образование във ВИАС - специалност “Архитектура”, специалност “Жилищни сгради и комплекси” - отново с най-висок успех. Тя владее перфектно английски и руски език. Избрана е за Бизнес дама на 2008 г., печели националния приз “Човек на ХХІ век” от национален конкурс “Произведено в България” - 2009 г., както и награда в категория “Строителство и архитектура” за 2011 г. в първите годишни награди на списание Business Lady. Член е на Управителния съвет на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България.
Компанията „Артекс инженеринг“ за 26 години е построила над 75 жилищни сгради в София и спечелила редица награди от националния конкурс „Сграда на годината“.

Г-жо Мирянова, как се отразява пандемията от коронавируса на имотния пазар в София?

- Пандемията повиши ценността на дома. Ценността, не стойността! В месеците на изолация домът стана целият ни свят: работа, дистанционни контакти и 24-часов семеен живот. Ако някой по-рано е гледал на жилището си като на спалня, вече не е готов на такъв компромис. Повече от всякога домът трябва да вдъхва сигурност. В условията на пандемия тази сигурност се търси в две посоки: здравословност на жилищната среда и стабилност на инвестицията в жилището. Да вземем първото: здравословността и защитеността на средата. Преди пандемията говорехме за антибактериално покритие на общите площи на сградата и фоайетата, за безконтактното придвижване, благодарение на специалните домофонни системи с гласови команди и входни системи със сензори, за асансьорите, в които се създава въздушна изолационна завеса на нивото на главата и над нея, за да се предотвратят кръстосаните инфекции. На мнозина това им звучеше като някаква екстравагантност, като показност. А сега интересът към такива черти на жилищната сграда е сериозен. Например все по-често ми се налага да обяснявам как действа въвежданата в наши сгради рекуператорната система за пречистване на въздуха, която същевременно регулира температурата на помещенията. АРТЕКС е компания, която винаги е търсила и внедрявала в проектите си иновативни технологии, а днес – още по-активно. Перспективността на инвестицията в жилището зависи именно от това: да бъде реализирано от стабилна компания, която предлага не куп стени с пространство между тях, а пълноценна и здравословна среда за живот. Срещу парите си, клиентите имат право да изискват отлично изпълнена жилищна сграда с вградени системи за поддръжка и с технологии в служба на здравето на човека и лекотата на бита.

Има ли вече раздвижване и какво е търсенето на апартаменти в столицата?

- Очаквано и съвсем нормално, първият месец след обявяването на извънредната ситуация в страната беше „тих“ откъм сделки. Хората имаха интерес, но изчакваха в каква посока ще поеме пазарът, преди да се решат на покупка. В последния месец обаче имаме ръст не просто спрямо предходните месеци, а спрямо същия месец на миналата година. Ние очаквахме новата вълна на търсене не само защото домът е жизнена необходимост, покупката му не може да се отлага дълго. По-важното е, че именно в такива моменти клиентите се пренасочват от рисковите строители към доказаните строителни компании. Нещо подобно преживяхме след 2007-2008 г., когато хората се убедиха кой не се оправдава с кризи и не сваля качеството на нито един квадратен сантиметър от сградата.

Усещате ли затягане на кредитирането от банките по отношение на закупуването на имоти?

- Да, доколкото банките преразгледаха условията за отпускане на ипотечни кредити на клиентите. Редуцира се броят на строителните фирми, от които могат да се приемат имоти като обезпечение на кредитите. Тоест отчита се повишен риск от незавършване на започнати проекти или намаляване на качеството при недоказани строители. Второ, увеличи се изискването за самоучастие от клиентите – особено за работещи в рискови и засегнати от пандемията сектори. В АРТЕКС реагираме с разбиране на това повишаване на контрола върху кредитирането, защото го възприемаме като мярка срещу евентуална имотна криза. Като се има предвид профилът на клиентите ни, както фактът, че АРТЕКС винаги е бил желан и безупречен партньор на почти всички банки, ясно е, че променената ситуация няма да застраши нашите сделки.

Къде инвестирате в момента и какъв е размерът на инвестициите, които правите?

- До края на годината ще завършим сграда ДИАМАНТ 2, която строим в квартал „Изгрев“ до Борисовата градина. Напредваме с изпълнението на грубия строеж на сграда ХАРМОНИЯ до метростанция „Г.М.Димитров“ и на сграда АВИГЕЯ до метростанция „Дружба“. В квартал „Изток“ започваме строителството на най-новата ни сграда – СИЯНИЕ.

Кои са търсените квартали в града?

- Близостта до работното място, бързото придвижване до него, включително пеш – това днес влияе значително върху избора на адрес. Локации като „Младост“, „Дружба“, бул. „България“ стават все по-атрактивни и заради бизнес центровете си. В АРТЕКС се стремим да осигурим най-добрите парцели в най-търсените квартали, да строим в близост до метростанции и велоалеи. Все повече хора предпочитат да оставят автомобилите си, да се придвижват с метро или велосипед. Искаме да участваме в този толкова важен за София процес. Разбира се, не губят от привлекателността, от престижа си добре познатите, облагородени квартали с развита инфраструктура като Центъра, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Оборище“. Убедена съм, че в тях може да се внесе нова енергия с построяването на сгради с ръст, с размах, с високи технологии – всичко на висотата на европейска столица от 21 век. „Хербаризирането“ на архитектурния облик, имитацията на наследеното – всичко това е стагнация. Препълването с посредственост не боде очите като една провокативна сграда например, но в крайна сметка обезличава София.

Кои са новите и бъдещите квартали, които ще се развиват и към които вие гледате?

- Наблюдаваме, анализираме развитието на „Кръстова вада“ и „Малинова долина“ като нови квартали. Надяваме се изграждането им да става с грижата за цялото, за контекста, да не се допускат грешките в други новоизградени зони. Получаваме предложения за парцели в тези райони, но засега предпочитаме да развиваме новите си проекти в добре познатите локации. Нов за нас адрес е „Дружба“-2. Намираме го за много перспективен: с добре изградена инфраструктура и нова метростанция. Плюсовете продължават с големия и поддържан парк, с училищата и детските градини. Освен това е в непосредствена близост до функциониращите и новостроящите се офис сгради на бул. „Цариградско шосе“.

Какви са Вашите прогнози за пазара до края на годината и през следващата 2021 г.?

- Прогнозите не значат много, ако бизнес средата не е стабилна и предвидима; ако спазването на закона не е достатъчна гаранция, че няма да се появяват все нови бюрократични, административни, институционални пречки, и то по причини, които често нямат нищо общо с предприемачеството. Напомням, че България е на 61-во място в класацията на Световната банка по свободна бизнес среда. Развитието на пазара не може да се разглеждат изолирано от този факт. Все пак в АРТЕКС работим и при благоприятни обстоятелства, и в кризи, и в пандемия по единствения начин, който знаем – планомерно, сигурно и качествено до последния сантиметър. Това е причината да разчитаме на стабилност в интереса на нашите клиенти.

Интервюто взе Валентин Иванов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews