Принцът на Бавария: Миграция без интеграция води до граждански войни

"В Африка има потенциално 50 млн. души, готови да се преселят в Европа. Това би дестабилизирало Европа и прекратило възможността да им помогнем да останат в родината си. Решението на г-жа Меркел бе някак прибързано и в разрез с немската конституция"

Калоян Константинов 16 август 2016 в 18:00 10508 4

Снимка seestyle-magazin.de

Луитполд, принц на Бавария.

Н.В. Луитполд Рупрехт Хайнрих фон Байерн е принц на Бавария, потомък на последния монарх от рода Вителсбах (управлявали кралството от 1180 г. до 1918 г.) и наследник на династията заедно със своя син Лудвиг.

Той е главен изпълнителен директор на пивоварната "König Ludwig GmbH & Co. KG Schlossbrauerei Kaltenberg", произвеждаща бирата "Калтенберг" в едноименния замък, а също така и организатор на най-големия в света средновековен рицарски турнин, провеждащ се на територията на замъка Калтенберг, където живее със семейството си.

Принц Луитполд бе почетен гост на тазгодишното честване в София по повод 135 г. българска пивоварна индустрия и 25 г. Съюз на пивоварите в България.

От OFFNews успяхме да поговорим с него за България, развитието на бизнеса му у нас, бъдещето на Европа и бежанската/мигрантска криза, заплахите за човечеството и монархията.

Това ли е първото Ви идване в България и какво наистина мислите за страната ни?

Бил съм много пъти в България през последните 8 години. Страната може да предложи много - от красиви природни пейзажи, удобни за ски планини, и Черноморието до множество културни забележителности. Тя е сред последните държави, които се присъединиха към ЕС, и все още страда от унищожителните ефекти на комунистическото управление. Въпреки това младото поколение има потенциала бързо да навакса.

Тук се произвеждат някои от Вашите бири, защо избрахте да правите бизнес у нас и поддържате ли "Райнхайтсгебот"-а (бел.авт. - Reinheitsgebot е Закон за чистотата на бирата,  въведен на 23 април 1516 г. от Вилхелм IV, прародител на принца, според когото бирата може да съдържа само и единствено вода, ечемик и хмел)?

Смятаме, че България има потенциала да разрасне своя пазар за висококачествени бири от по-висок клас, следователно е стратегически по-смислено да намерим партньор, който да произвежда марките ни направо в България. Контролираме нашите продукти, за да може да отговарят на немските стандарти на качество. Може да разчитате на това.

Доста от големите компании използват химически или други съставки в бирите си, крие ли се бъдещето на пивото в малките независими пивоварни?

И за големите, и за малките пивоварни ще става все по-важно да са открити относно съставките и методите си на производство, тъй като всяко нарушение рано или късно излиза наяве и се публикува в интернет. Кой иска подправена бира?

Предният въпрос ме подсети за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), преговорите за което се водят в тайна между ЕС и САЩ, доста хора се притесняват от договора, Вие на какво мнение сте?

Като цяло TTIP е добра идея. Въпреки това всяка потайност ще предизвика подозрение, че потребителският интерес бива застрашен. Конкретно мога да посоча, че много наши технологични продукти ще се възползват изключително много от затягане на технологичните стандарти в Европа.

Доста експерти са на мнение, че властта на големите международни компании, банки и т.н. става все по-голяма и опасна, унищожавайки малкия и среден бизнес, влияейки на правителствените политики за своя изгода и в ущърб на хората. Смятате ли, че има нещо вярно в това?

През последното десетилетие много големи компании изпадат в проблеми заради лош мениджмънт и краткосрочно мислене. Икономиката в Германия се базира върху фамилни компании, повече от 70% от всички работни места се държат от семейните фирми. Те не се занимават с тримесечните счетоводни баланси и стойностите на акциите, което често води до източване на активите, но не и до дългосрочни стратегии, които да запазят компаниите за управление от бъдещите поколения. Изглежда, че се фокусират повече върху иновациите, тъй като не са под натиск да плащат дивиденти.

Възможно ли е след години Западното общество и изобщо целият свят да попаднат в оруеловски кошмар?

Информационните технологии със сигурност крият голям риск да превърнат хората в контролируеми цифри.

Одобрявате ли бежанската политика на Ангела Меркел?

Бежанската политика е погрешно разбрана и трябва да бъде отделена от миграционната политика. Що се отнася до миграцията, всяка нация има правото да избира кои мигранти и при какви условия да приема. Бежанците са в безопасност веднъж щом попаднат на безопасно място, но нямат правото да избират дали искат да останат там, или не. В Африка има потенциално 50 милиона души, които биха искали да се преселят в Европа. Това би дестабилизирало Европа и като резултат ще прекрати възможността да им помогнем да останат в техните родни земи. Решението на г-жа Меркел беше до известна степен прибързано и не съответстваше с германската конституция.

Много специалисти и обикновени хора се притесняват за етническото, културно и религиозно бъдеще на Европа, посочвайки, че принципно няма лошо в приемането на бежанци и мигранти, но сме преминали границата и в близките 100 години повечето от популацията на Стария континент ще е от хора с много по-различни културни, религиозни и етнически черти от повечето настоящи европейци. Притеснява ли Ви подобно бъдеще?

Бежанците са временна ситуация, тъй като имат правото да останат само докато в родината им стане безопасно, за да се върнат. Миграцията трябва да се извършва под условието за приемането на културното и правно наследство на избраната от тях държава. Миграция без интеграция е неприемлива, и преди в историята е водела до граждански войни, както ще се случи и в бъдеще.

Каква е ролята на съвременните европейски монархии и на кралските наследници - политическа, културна или икономическа?

Основната роля на монархиите за разлика от републиканските системи е, че монархът представлява държавен глава без партийни минало и украска. Следователно лесно може да бъде приет от всички граждани. Той също така може да е добра подкрепа в борбата срещу корупцията и обикновено спомага за поддържането на стабилността и баланса на силите.

Англия е най-старата демокрация с най-малко революции сред всички европейски държави. Въпреки това диктатурата може да се появи както в монархиите, така и в републиките.

Ключът е подчертаното разделение на властта: държавният глава трябва да е аморална институция с ограничени права, парламентът да управлява правителството и да има независими съдилища. В случай на диктатура разделението е първото нещо, което изчезва.

По света все още съществуват няколко абсолютни монархии, има ли възможност в бъдеще да видим завръщането на европейските монархии?

Останали са много малко абсолютни монархии, главно в Близкия изток. Те обаче са под голям риск, защото са диктатури. Конституционните монархии са показали потенциал за продължителна стабилност.

Какво Ви плаши и какво Ви дава надежда?

Плаша се от леснотата на индоктринацията и промиването на мозъците на хората в съчетание с невежеството. Това води до подвеждане и агресия.

Вярвам, че хората имат достатъчно акъл, за да преодолеят това и, използвайки наличната информация, да решим повечето проблеми заедно.

Вие сте основател на най-големия средновековен рицарски турнир в Европа, а дори и в света, кое Ви накара да го основете?

Ами в Германия векове наред нямаше рицарски турнири. Това ни предостави възможността да създадем подобно уникално събитие. Работейки по проекта над 37 години вече, "Kaltenberger Ritterturnier" създаде огромна средновековна сцена и все още е най-големият средновековен рицарски турнир с фантастично шоу.

Мислели ли сте да си купите някога бял кон?

Купих бял кон на съпругата си. Лично аз предпочитам черните коне - по-малко чистене е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

4

Лопе де Вега

17.08 2016 в 07:51

Бобек, много добре казано! А на какъв език?

Шегувам се. Продължавай така и ме печелиш като почитател!

Поздрав!

20374

3

Стринка Минка

16.08 2016 в 23:26

Трезво мнение на очевидно умен мъж.

13924

1

ScrewIslam

16.08 2016 в 19:44

Браво на оффнюз!!!!! Толкова рядко интервюирате интелигентни хора със знания и визия!!! Този човек е фин, интелигентен и знаещ. И има здрав разум, който напоследък изглежда като изчерпан ресурс.