Силви Вартан пред ОFFNews: Когато чуя за България, сърцето ми експлодира от хубави спомени

Невена Илиева 23 март 2018 в 14:45 6799 0

Историята на Силви Вартан е известна на поколения българи. Всички са чували за 7-годишното момиченце с руси коси, което напуска България със своите родители, години наред живее в стая в хотел, но въпреки това животът ѝ се усмихва и се превръща в една от най-обичаните певици на Стария континент, която прославя рокендрола във Франция и се омъжва за Джони Холидей. 

Всичко изписано през годините изгражда легендарен образ на певицата с български корени. Върхът на славата, животът на звезда и стотиците хиляди фенове изглежда обаче не са променили Силви Вартан.

В действителност тя е земна, откровена и забавна. Гласът ѝ носи позитивен заряд и се отнася приятелски с всеки, който прояви интерес към нея, и дори силно се извинява, че е закъсняла едва няколко минути за интервю - при това по телефона.

"Няма проблем да ми говорите на български, трудно ми е да говоря, тъй като бях едва на 7, когато го използвах за последно, но го разбирам", са първите думи на Вартан.

Поводът да се чуем са двата последни концерта, които певицата ще изнесе у нас следващия месец - на 19 април във Варна и 21 април в София. Тя ще се завърне 28 години след първия си концерт тук, който се превръща във фурор, а хилядите посетители плачат, когато изпълнява "Облаче ле бяло".

Различно турне

Спектакълът ще е единствен по рода си и е замислен единствено за турнето "Forever Sylvie", защото ще представи творчеството ѝ от последните 50 години.

Това ще е последното ѝ голямо турне, а за формата на концерта споделя: "Концертът ще е разделен на три части. В първата ще изпълня песни от годините на "йе-йе" стила - от 60-те до 80-те, във втората ще изпея песните си, които пях в зала "Олимпия" миналата година, а третата е посветена на Джони Холидей".

За Джони Холидей

Всъщност, първият концерт от турнето ѝ бе напълно посветен на френската легенда на рокендрола Джони Холидей. В известната парижка зала "Le Grand Rex" Вартан отдели няколко часа на спомените и песните си със звездата, с която се разделихме в края на миналата година.

За него певицата с радост говори: "Пяла съм много пъти с Джони, изживяла съм 18 години от живота си с него. Бяхме страстно влюбени, всичко, което се случваше онези дни - новата музика, младостта, новите открития, успехът, публиката... Това бяха златни години, беше като ураган, пяхме заедно, споделяхме много неща. В по-късните години, когато се срещахме на сцената, също беше невероятно, това не може да се загуби, не може да се счупи. Ние не споделяхме само любовта, но и професиите и успехите си. Това ни направи наистина близки."

А какво е получила от сцената през десетилетията на върха, Вартан споделя: "Аз прекарах живота си на сцената. От 18-годишна съм на нея, това наистина е невероятен живот, който споделих с публиката. Във всяка страна научих нещо, което ме обогати - Япония, САЩ, Италия. Когато бяхме млади - в началото на кариерата ни, Джони и аз бяхме сензация, защото само ние пеехме рокендрол. Това беше нова музика за Европа, обичахме тази музика. Имаше само още няколко музиканти, които изпълняваха рок. Беше революционно време, време на социална и музикална революция. За първи път деца се превърнаха в звезди. Преди това имаше шансони - много сериозни и красиви, но родендролът беше непознат, ние имахме възможност да го прославим, бяхме млади, бяхме тийнейджъри. Тези дни бяха щастливи в същото време. Когато мисля за тях, не изпитвам носталгия, но имам красиви спомени, които ме направиха богата. Сега, когато излизам на сцената, осъзнавам, че целият този живот и дългата ми връзка с публиката, която изградих, израствайки пред очите ѝ, е отвъд мен, над мен. Аз дори не го исках, но то се случи. Чувствам се привилигирована за това, много съм благодарна."

Допълва, че един от моментите, който силно я е разтърсил, и в който е осъзнала колко силно влияние са имали с Джони Холидей, е денят на неговото погребение. 

"Когато Джони си отиде, имаше огромна церемония в църквата. Но за мен беше много докосващо да видя хилядите хора по улицата, истинските хора, които се събраха отвън, за да му отдадат почит."

За България

"Когато чуя български някъде или чуя името България, се появява експлозия в сърцето ми от хубави спомени и любов. България е свързана със спомените ми и изпитвам носталгия, когато си мисля за нея". Това разказва Вартан за страната ни в отговор на въпрос дали знае, че тук името ѝ се е превърнало в символ на национална гордост. После тя непоколебимо заявява: "О, и за мен е така!"

По време на разговора я връхлита спомен от България, когато е била едва на 4 години. 

"Аз имам анекдот за Варна. Когато бях може би на 4, отидохме с родителите ми на гости при наши близки в града. Явно домът им е бил близо до плажа, разбира се, не знам кой точно плаж, защото реших да отворя портите на къщата им и да се разходя. Изведнъж се озовах на плажа, а там видях фонтан. Казах си, че фонтанът е много добро място да изпера чорапките си. И започнах да пера във водата на фонтана. Изведнъж на бегом се появи майка ми, която разплакана започна да ме прегръща. Аз тогава не осъзнавах защо го прави, но сега разбирам колко е била разтревожена, че съм избягала. Така че имам спомен и с Варна", смее се Вартан и обещава, че ще се завръща у нас, независимо дали ще изпълнява концерти или не. 

"Все пак имаме асоциация тук (асоциация "Силви Вартан за България" - б. ред.), а зам.-председателят ѝ е българин - Теофана Теохарова. Тя върши фантастична работа тук, в София. Когато стартирахме работа през 1991 г., помагахме с храна, защото тук нямаше нищо, спомня Вартан. 

Друга от причините да се връща тук са силните емоции, които изпитва всеки път, щом стъпи на родна земя. 

"Никога няма забравя първия път, когато се завърнах в София. Беше след падането на Берлинската стена. Беше първият път, когато видях страната, след като напуснахме с родителите ми. Беше много, много, много силен емоционален шок за мен. До ден днешен, където и да съм пяла, където и сърцето ми да е биело силно и да съм се вълнувала на сцената, нищо не може да се сравни с концерта ми от 1990 г. тук", разказва певицата.

"За мен България е много важна. Емоционално. И това никога няма да се промени", заяви Вартан на раздяла.

Билети за концертите на Силви Вартан у нас ще намерите в мрежата на Евентим, както и онлайн тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови