Собственикът на BiT Миро Янев: Купихме телевизията с бизнес заем и собствени средства, Гергов няма участие

Мая Младенова 10 февруари 2018 в 10:22 26835 11

Снимка Булфото

Мирослав Янев

Разговаряме с тв продуцента Миро Янев, който придоби 100% от телевизия BiT с компанията си "Интерактив ТВ Системс България" АД. Какви са плановете му за телевизията и защо още с идването си споря всички предавания в програмата?

Защо решихте да инвестирате в телевизията?

Защото от две години се опитваме да положим основите на работещ бизнес модел за създаване на дигитално съдържание и смятаме, че пазарът, не само в България, се намира в онази специфична точка от развитието си, когато хем е уморен от традиционна телевизия, хем не е готов да скочи в изцяло новата дигитална форма. Това е онзи момент, в който се появяват хибридните модели, комбиниращи най-добрите елементи от старото и новото. Те дават време и на зрителите, и на пазара, да се приспособят и преминат в новата епоха.

- Каква е инвестицията в сделката?

За добре технически оборудвана, действаща телевизия с професионален екип, инвестицията не е никак голяма. За размерите на нашата дигитална компания, обаче, инвестицията е солидна. По тази причина за нас успехът на Българска Интерактивна Телевизия е жизнено важен.

- Какъв е източникът ѝ?

Собствени средства и бизнес заем.

- Защо избрахте този подход – да свалите ударно всички предавания?

Защото старият проект, макар и обществено значим, беше финансово неуспешен. Оцеляването на телевизията минава едновременно през оптимизация на разходите и съществено увеличение на приходите, като същевременно се запази общественото доверие, спечелено в годините. За да постигнем тази нелека задача, нашето намерение е да създаваме съдържание от нов тип с различни елементи за всички популярни платформи и така да умножим източниците на приходи. Освен това, имаме нужда и от по-млада аудитория, която е много по-търсена от рекламодателите. Това означава, че всяко едно съществуващо предаване трябва да премине през внимателен анализ и преработка. Много е трудно паралелно да се създава съдържание и да се работи творчески по трансформацията на множество предавания в кратки срокове. Затова е по-добре целият наличен ресурс да се фокусира само в подготовката на новия проект.

- Ще продължите ли да работите със Сашо Диков и Ралица Василева и ако да, под каква форма?

От медиите разбрах, че Сашо Диков е подал оставка на предишните собственици още преди да се срещнем и да разговаряме за новия проект. Проведохме среща и обменихме мнения и идеи. Нашето желание е да продължим да работим със Сашо, той е едно от знаковите лица на Би Ай Ти, но в крайна сметка зависи и от неговите планове и желания. Още не съм разговарял с Ралица Василева.

- Участвал ли е Красимир Гергов в някакъв етап на сключване на сделката?

Познавам Красимир Гергов от много години. Още докато следвах маркетинг и реклама в Американския университет в Благоевград, работих известно време в структурата на агенция КРЕС. Добри приятели сме, и аз ще разчитам на неговите съвети и помощ, когато сме готови да предложим новия си продукт на рекламодателите в България. По същия начин, ще разчитам на съвети и помощ и от много други хора, с които сме работили заедно през годините. В телевизията Красимир Гергов няма участие.

- Има ли Делян Пеевски някакво участие?

Не, не познавам Делян Пеевски.

- Ще разкриете ли в аванс някои от идеите си за новата програмна схема?

Да, новата схема ще се отличава с елементи, които дават огромното предимство на интернет пред традиционната телевизия като динамика, енергия и постоянна обратна връзка. На практика, голяма част от съдържанието ще се управлява от интересите и желанията на аудиторията. За да стимулираме зрителите да ни следят във всички платформи, ще произвеждаме съдържание, което се прелива и допълва. Голяма роля ще играе и вторият екран. Ще атакуваме нестандартни времеви ниши, които не са заети от големите телевизии, както и нестандартни форми за поднасяне на съдържанието.

- Планирате ли промени в новините? Каква тежест ще имат те в новия формат на телевизията?

Планираме да създадем целодневен новинарски цикъл, който да се допълва постоянно, подобно на интернет цикъла. Поднасянето на обективна и своевременна информация на зрителите ще остане запазена марка на канала.

- Ще има ли нови публицистични предавания?

Разбира се. Но те трябва да успеят да разширят аудиторията си и да разчупят стандартния формат “говорещи глави”, за да привлекат и задържат взискателната млада аудитория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

11

kibrito

18.02 2018 в 23:09

BiT ще е подобие на телевизиитре Алфа и Скат, и също като тях, ще бъде гледана единствено от екипът който я създава.

7489

8

Angel Ivanov

11.02 2018 в 07:19

Много ясно си личи,каква ще бъде телевизията - БСПпарска и проруска!0

11058

7

piton

10.02 2018 в 20:14

Как е купил телевизията - със собствени средства и бизнес заем?! А КОЙ е предоставил бизнес заема - ако е офшорка или ПИБ нещата са ясни!

Очевидно, че политическите анализи и ровенето за КТБ и реформа в прокуратурата, не са понесли на няКОЙ хора... И тези хора са трите шишита.

7568

6

Tabadatko

10.02 2018 в 18:24

Filiq, как след някоя година? Отвори ФБ профила на Биволъ. В последните няколко поста е набирателната сметка от ПИБ на Янев.

11582

3

ogi.1

10.02 2018 в 14:46

Много подробно ме информирахте за лицето Миро Янев. Поредният собственик за , който "всичко е прозрачно". Дано не е безработен. Предишните собственици изплашиха ли ги? Те ли се отказаха доброзорно? Толкова ли няма никаква защита за свободното слово.