Стефан Софиянски пред OFFNews: Готов съм за СДС

"С приятели написахме нова конституция, трябва да се смени формата на управление на държавата"

Юлиана Ончева 13 юли 2018 в 12:02 16121 9

Г-н Софиянски, водени ли са вече разговори с вас да се върнете в СДС? Ще закриете ли ССД?

Водим разговори, но няма да закриваме ССД. Готови сме за сътрудничество със СДС, ние всички сме седесари. Как точно ще работим заедно е техническа подробност. СДС беше съюз от 16 партии, преди да стане партия, но да не ровим в миналото. Работили сме с Румен Христов, може всички от ССД да се върнем в СДС. 

Новото ръководство на СДС като че ли търси възраждането му и в романтичен план чрез старите лица?

СДС не може да се върне нито в романтичен, нито в друг план, ако няма идея, кауза. Нас ни обединяваше кауза, какво трябва да се направи за България. И ние го направихме, къде добре, къде по-лошо, но - махнахме член 1 на конституцията за водещата роля на комунистическата партия, възстановихме собствеността на хората, отнета им незаконно от комунистите след 9 септември 1944 г. , влезохме в НАТО и ЕС. Сега има смисъл да сме заедно и да намерим какво ни обединява. Романтиката не е достатъчна. Аз имам кауза. Ако тръгнем на дълга борба заедно, формата ще се намери. 

Каква е каузата според Вас?

Да се намери подходяща форма на управление, която да изведе България от последното място в ЕС. Ние успяхме да вкараме България в евросъюза, но тези, които дойдоха след нас - Станишевци, Борисовци, ни запечатаха твърдо на последното място, лепнаха ни етикета "най-бедни в ЕС. Не бяхме по-зле от Румъния, когато влязохме в ЕС, сега тя е светлинни години напред. Затова каузата може да бъде само една - днес българинът да живее по-добре от вчера, утре да живее по-добре от днес. Как може да се постигне това - очевидно тази форма на управление не е адекватна на съвремието. Управляват ни хора със старо мислене - и после не вървяла съдебната реформа. Мисленето на министър председателя и на екипа му е застинало, да не кажа на средата на 70-те, но поне на 80-те години. 

Каква форма на управление?

Повече хора да си поделят отговорностите за държавата. Подготвили сме със съмишленици нова конституция, която предполага градеж на страната. Нарекъл съм формата на управление условно "споделена". Властта трябва да се споделя, трябва да си екип, ако искаш да управляваш. Едноличието видяхме докъде води. Властта трябва да се разпредели на 4 изборни нива - президент, правителство, областни управители и кметове. България да промени териториалното си деление - 6 области са напълно достатъчни, София да се обособи като самостоятелна седма. Областният управител да се избира директно, и той и кметът да имат самостоятелни бюджети. 

А къде е парламентът?

Парламентът е законодателен орган, той прави законите, не управлява. Сега парламентът играе като конвент, а трябва да си знае мястото. Да изработва свестни закони, а не поправки на поправките на поправките.

Трябва да се променят паричните потоци, да тръгнат отдолу нагоре, а не както сега по комунистически да излиза някой и да вика "аз давам на този, аз давам на онзи". 

Националната, вътрешната и външната сигурност да отидат при президента, стопанските и хуманитарните министерства при най-голямата политическа сила, която предлага правителството. Областните управители да реализират политиката на правителството в регионите си, а кметовете да се грижат за ежедневието на хората. Ако всичко се структурира по този начин, ще има звена, които ще дърпат България напред. Както след освобождението от турско робство, и сега трябва да изградим държавата си отново. Ако се обединим около това, ще изтеглим държавата си от унизителното място в ЕС. Тогава какво значение има дали аз съм ССД или СДС?

А лично вие бихте ли се върнали в управлението под някаква форма?

Аз съм обществено ангажиран човек и сега. Еманацията на обществения живот сега не е нито в парламента, нито в правителството. Градежът трябва да си го подготвим ние, пък хора ще се намерят. Ако ме управляват добре, ако ми създават добра среда, тогава какво да правя в управлението. Трябва да отидеш в управлението, ако можеш да оставиш нещо след себе си. Аз имам самочувствие от Халите, за които ме съдиха, метрото и Валутния борд, който беше самостоятелно решение на служебното правителство. 

Къде са тези хора, навсякъде има недостиг на кадри?

Няма хора, защото посредствеността ни затисна. Имаме политически кабинет - с какво той е по-различен от Държавния съвет и Политбюро отпреди 10 ноември? Как ставаш министър - по партийна йерархия. По-големите партизани стигат до по-високо ниво и затискат развитието на другите хора. Този комунистически начин на мислене потиска България. Ако го сменим, ще има кадърни хора. 

А как ще се промени конституцията без ГЕРБ и БСП? 

Мисля, че в Българи повече са хората, които не са последователи на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Аз ги определям БСП и ГЕРБ като комунисти 1 и комунисти 2. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

9

observerr

19.07 2018 в 00:00

Направете разлика между останалите "корифеи" , които бяха и са в управлението на държавата и ще разберете, че не е глупав човек. А това кой му е роднина не е най-важното. Липсва подбор, защото ако има ще управляват кадърни хора, а така е лесно на некадърниците да им се дърпат конците и да се контролира мафиотски всичко. Ако има контролни органи действащи няма и да има следа от големите кражби.

12057

8

Off BG

16.07 2018 в 05:02

Горкият... Алиса и щерката са му изпапкали париците...

7551

7

reKontra

13.07 2018 в 21:01

Много ти цапано дупето,Софиянски! Смърдиш!

5300

6

квазимодо

13.07 2018 в 18:27

Сега Йоло Денев и Жоржи да се изкажат и те. А това за мумията е вярно, този беше по времето на голямото лапкане. Пак иска . Даб ама не казваше П.Б.

5800

5

Тито

13.07 2018 в 18:23

Господин Софиянки, доста трудно е човек да си помисли че това което говорите е действително. Аз съм сигурен, тези неща за нова конституция и прочие ги подхвърляте за да останем с впечатление че сте значима личност.

8167

4

mimitooooo

13.07 2018 в 15:22

The Mummy Returns (2001) , филмът е стар! Не става!

14469

2

случайно прочетох

13.07 2018 в 12:49

Повръща ми се от тоя убиец на синята идея!

15256

1

mendi

13.07 2018 в 12:29

Сигурно е по похарчил заделените пари и пак иска място на софрата :)