Страхил Ангелов: Не изключвам кабинет "Орешарски 2"

Владимир Йончев 31 март 2017 в 13:10 6723 2

Г-н Ангелов, какъв е Вашият коментар за резултатите от отминалите избори?

Нямам намерение да се впускам в детайлни анализи. Има множество социолози, нека те да правят анализите. Това, което е тревожно е, че никоя от партиите, които влязоха в парламента, не подлага на съмнение икономическия модел. Всички говорят за справедливост, но този икономически модел, в който живеем, е основният източник на неравенството и несправедливостта.

Когато някой говори за промяна, съвсем спокойно мога да му отговоря, че персоналната промяна няма да изправи недъзите. Да сменим Гошо с Пешо не мисля, че е решение. Специално към БСП мога да им кажа, че това да се адаптираш към едно болно общество не е признак за добро здраве.

Това успех ли е за БСП?

Не виждам друга партия, която да приема загубата си с такъв възторг и радост. Да празнуваш, че си загубил с по-малко от предишния път, според мен е тъжно. Резултатът им безспорно е добър. Да - наистина е по-добър от предишния път, но във футбола, дали ще паднеш с 1-0 или с 4-0, горе-долу е същото.

Една седмица преди изборите БСП бяха или на кантар, или с леко преднина в проучванията. Къде сбъркаха?

Винаги, открай време, ръководството на БСП е бъркало с надменност, самодоволство и дебелокожие. Това не е от вчера. Но това важи и за всички останали.

При тези резултати ще може ли да се състави правителство?

Не знам. Победителят Борисов ходи в Малта да пита ЕНП, дали може да състави правителство. Не съм гласувал за ЕНП, а той ще ходи да пита. Защо тогава провеждаме избори, като ще ходи някъде да пита? Това е, меко казано, унизително, но ако той го приема за нормално поведение - моите съболезнования.

Една от двете версии, които се обсъждат е много широка коалиция, в която да участват и ГЕРБ, и БСП.

В един момент, най-вероятно ще бъде направена такава коалиция, в името на това да се запази съществуващото положение, т.е. мизерията и нищетата, в които сме изпаднали да се бетонират. И тези две големи политически семейства със зъби и нокти в съответните държави ще се борят за запазване на настоящото състояние - а то е плачевно. Евросъюзът вече не носи никаква полза за хората. Това е знаме на глобализацията и много народи ще се сетят за това. Въпреки че, всеки един, който сега говори за нация, за държавност, бива обявяван за популист. Лесно се слага клеймо.

Очакваше се националистите да вземат по-голям процент на изборите. Защо изкараха по-ниски резултати?

Според мен сбъркаха и с листите, и с посланията. Доста са боязливи тези български националисти. Не трябваше да ходят да бият възрастни жени по границите. На Вас хареса ли Ви да как блъскат бабата на границата? На мен не ми хареса.+ Защо не ходят да бият Пеевски?

Хубавото е, че въпреки високите си резултати в циганските секции, десните останаха извън парламента. Считам, че най-вероятно пак ще им се наложи да дойдат с вувузели пред парламента. На път е да се повтори сценарият от 2013 г.

Дали е възможно правителство от типа на Орешарски - БСП, ДПС и "златният пръст" на Атака?

Много е вероятно това да се случи, ако на Борисов му забранят да състави правителство с участие на Обединените патриоти. Той ще бъде принуден да върне мандата и предполагам, че Корнелия Нинова ще го оползотвори по възможно най-неадекватния начин. По-тревожното е, че нито една от тези партии не засегна икономическия модел. Никой не говори за регулации на финансовия сектор - откъдето идват най-големите рискове за икономиките и в Европа, и в САЩ. Банките се превърнаха в държави в държавата. Никой не се тревожи от това нещо и никой не си извади поуки от случилото се с КТБ. И дума не се обелва за преструктуриране на сектор "Земеделско стопанство". Продължаваме да субсидираме единица площ, което унищожи българското село. Докато всички са загрижени за демокрацията в Русия, Газпром вдигна цената на газа за България с 30%. Лично аз считам, че това е доста по-сериозен проблем от това, че Радан Кънев не е влязъл в парламента.

Какво зависи цената на газа от българските политици?

През последните 10 г. определено е зависимо. Могло е много да се направи по този въпрос. Най-малкото, можеше да се построи "Южен поток" и нещата нямаше да са такива, каквито са в момента. На никого ли не прави впечатление, че Франция от 1 г. се намира в извънредно положение и то не е отменено. В някои квартали на Брюксел, в централната му част и към днешна дата има вечерен час - от 21 ч. - до 05:00 ч. и че на спирките на градския транспорт повече от петима души нямат право да се събират. някой дава ли си сметка до какво ще доведе това?

Истина е, че за това не се говореше в кампанията. Основната тема беше - ще влезе ли ДОСТ или не?

ДОСТ не влезе в парламента. За мен това е добра новина, но защо трябваше да стигаме тук. По каква причина тази партия е получила право да се регистрира? Всичко това ще тежи на съвестта на българския съд и персонално на г-н Борисов. На ДОСТ трябваше да бъде отказана регистрация, но така или иначе тепърва за нашия регион назрява Източният въпрос и ние ще сме част от него.

В този смисъл, правителство, в което участват Обединени патриоти може ли да срещне отпор от Турция?

Със сигурност ще срещне, но това е най-малкият проблем, който ще имаме с Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови