Светльо Витков: Трябва ли да бъдем клошарите на Европа?

Юлиана Ончева 16 октомври 2018 в 07:49 11134 6

Г-н Витков, Политическа група 5 в Столичния общински съвет внесе доклад за иницииране на местен референдум за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София.  Защо сега, след като решението е взето преди години?

Ние от ПГ 5 последователно водим политиката си по отношение на изграждането на инсталацията за горене на RDF/битови отпадъци вече три години. Решението може да е взето, но инсталацията все още не е изградена и средствата от ЕЦБ не са усвоени.

Ние не сме против изграждането на такава инсталация. Ние сме за изграждането на модерен завод не само с най-нова технология за горене на RDF/ битови отпадъци, но и с по-ефективно оползотворяване на отпадъка. Не е ли редно да се стремим към по-модерни и алтернативни решения за горене на отпадъци, вместо да вървим десетилетия след европейците – да купуваме стари мотриси, стари трамваи и т.н. Трябва ли да бъдем клошарите на Европа?

Заемът, който ни дава европейската банка, е за управление на отпадъците. Този завод може да бъде на много по-високо ниво, както е заводът в Любляна, например. От ПГ 5 искаме да бъдат разгледани и дебатирани от експерти всички алтернативни възможности, за да бъде избрана най-добрата за столичани.

Свързано ли е искането ви точно сега с предизборната кампания за евровота и местните избори догодина?

Свързано е преди всичко с това, че ПГ 5 и Глас Народен сме опозиция на управляващите, коректив, даващ алтернативни и често по-добри решения от предложените, а за изборите догодина - естествено, че всеки политически субект ще се позиционира от сега в СОС.

Местният референдум е последния ни инструмент, с който можем да се противопоставим на избора на решение на управляващите.

В СОС Герб има 30 общински съветника и реално им е нужен още един глас, за да имат мнозинство, необходимо, за да минават решенията им. Повечето решения на ГЕРБ са подкрепени от общинските съветници на РБ (по-конкретно СДС и ДБГ) и Обединени патриоти. Свидетели сме и на такива фарсове, в които председателят на ДБГ се опитва да се заяви като организатор на протест, докато общинския им съветник застава точно на обратната позиция и заклеймява протеста.

Затова и избрах да влезна в общинския съвет, а не да се изживявам като партиен вожд, защото няма механизми, с които да задължиш общинските си съветници да спазват решенията на рководството. В този смисъл, в СОС има три партии, чиито общински съветници спазват партийна дисциплина: ГЕРБ, БСП и Глас Народен. При останалите е - всеки сам за себе си!
За местния референдум се обърнахме към всички общински съветници – СДС, ДБГ, Патриоти, Сердика..... никой от тях не пожела да се подпише под доклада. За мен е политическа шизофрения да бъдеш патерица на управляващите и да се надяваш, че след това при избори някой ще гласува за теб.

В предизборните кампании очаквам тези, които през този мандат подкрепяха безропотно всяко решение на Герб, да се заявят като алтернатива. За това считам, че в следващия общински съвет ДБГ, СДС, Сердика няма да имат представители, а и не е виждам смисъл.

Кое точно ви притеснява - технологията за изгаряне на отпадъците или мястото на инсталацията в ТЕЦ София?

Като цяло ме притеснява глобалното затопляне, но за инсталацията основните ни опасения са, че избраната технология е твърде остаряла, има опасност да замърси допълнително въздуха в столицата и да застраши здравето на хората, живеещи в близост. Колкото до мястото – нека попитаме хората, които живеят в тези квартали какво мислят, а не да им се построи инсталация и после, когато се окаже, че замърсяването на въздуха е с високи норми, да се извиняваме.

Като гражданин с адресна регистрация в ж.к. Сердика, а не като политик и общински съветник, не успях да бъда убеден в това, че изграждането на точно тази инсталация на територията на Топлофикация, няма да застрашава здравето на родителите ми.

И всъщност, защо не попитате някои от тези граждани, които посетиха завода за отпадъци във Виена на организирано от Столична община пътуване, за да чуете какво са разбрали те. Все пак ВИП гражданин бе и Руслан Мъйнов от „Комиците”, чието предаване обикаляше предизборно за ГЕРБ. Ако не друго, поне ще ви разсмее.

Как отговаряте на доводите, че така ще загубим пари от ЕС?

Вече сме загубили голям процент от съфинансирането по проекта от ЕЦБ. Два пъти. Рискът, че ще загубим пари от ЕС ли е по-важен или избора на най-добро решение за управление на отпадъците?

Става дума за ефективно управление на проекта. Считам, че е важно за столичани да се запознаят с темата в дълбочина, за да няма после – какво го мислехме, а какво стана. Същото като с ремонтите.

А и забравяме въпроса кой ще връща тези пари? Топлофикация с огромния си дълг или софиянци, чрез увеличение на местните данъци и такси? 

Във формат “политическа група 5” ли ще се явявате на избори за местна власт?

ПГ 5 е група в СОС, а не регистриран политически субект. С колегите от от групата работим добре, имаме установени правила, които до момента спазваме. Приоритетите на групата формулирахме още в началото на мандата ни – достъпна градска среда, зелена столица, интегриран градски транспорт, прозрачна, дигитална и културна община.

В момента търсим подходящата форма за явяване. В действителност, от ПГ 5 единствените представители на партия сме ние с Венци - Глас Народен. Останалите колеги са независими и граждански квоти. Глас Народен е партия с отворен вход, така че в листите ни ще има кандидати, които не са членове, но подредбата на листата е трудна работа. Преференциите дават възможност за преподредба на листата, но нормално е всеки да иска да е на по-челна позиция.

За да съм максимално откровен ще кажа, че за момента няма твърди уговорки. Всеки от колегите има своите планове и визия. Ако успеем да ги уеднаквим, ще се явим в една листа, ако не, всеки ще избира сам пътя си.

Какво смятате, че ще промени оставката на зам.кмета по транспорта Евгени Крусев, която поискахте?

Поискахме оставката на ресорния зам.-кмет заради некачественото изпълнение на ремонтите в София и заради липсата на текущ надзор. Ремонтите на ул. Граф Игнатиев не са изключение, а пореден случай на некачествен ремонт.

Глобата от 1,2 млн. лв. е заложена в договора на фирмата изпълнител, което означава, че тя я е заложила в разходите си, а общата стойност на ремонта е 24 млн.лв. с ДДС. 5% глоба дали стигат, за да дисциплинират фирмата да извърши качествен ремонт?

Администрацията на СО очевидно изпълнява документален контрол, но надзор на извършваните ремонти няма как да бъде осъществен от бюро. Никой не обича да се разкарва, но когато заплатата ти зависи от това, ще го правиш. При положение, че виждаме “фасадата” некачествена, можем само да гадаем какво е качеството на подземните ремонти и дали гаранционният срок от 8 години ще издържи.

А до какво ще доведе и какво ще промени оставката? До назначаването на зам. кмет по транспорта, който ще изпълнява задълженията си съвестно, а в мечтите си можем да повярваме, че може да доведе и до смяна на модела на управление на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

8

mandala

17.11 2018 в 06:01

"политическа" (че каква да бъде друга?!) партия Глас народен на готиния Светльо Витков има свой офис в най-шикарния жилищен комплекс в смятания за елитен квартал на София (не и по отношение на тротоарите и чистотата около нескончаемото строителство). Да, в Este, комплексът на Домусчиев. Що така, пиле Светльо?

Задачата на Светльо е да отклонява гласове от истинската опозиция на ГЕРБ. Така започна "политическата" му кариера, така продължава.

10372

6

elbarbudo

17.10 2018 в 11:42

Дали делкат субсидията с бригадира?

11671

2

безпартийна

16.10 2018 в 12:56

Годо, малко бъркаш. Ролята на Маман в публичния дом България си делят няколко души. Видни от тях са трима, все шишковци. Другите са зад кулисите. А това, че някои знаят как да се случват нещата, но никой не ги избира, е проблем на тези, които избират. И последните си носят кръста.

5700

1

Годо

16.10 2018 в 12:41

Този кого представлява ? От политическото гробище излизат само коментатори, анализатори, визионери. Таня Дончева, Румен Петков, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Христо Иванов, сега и Витков. Те винаги знаят как да се случват нещата. Само дето няма кой да гласува за тях. Когато няма кой да гласува за теб ставаш теоретик, визионер, стратег и организатор - нещо като Маман в публичните домове. Знаеш как стават нещата , но вече не те те желаят.