Търговските вериги готови да пуснат фермерски пазари на паркингите си в подкрепа на българското производство

Ние сме категорично против всякакви незаконни регулации. Очакваме разговори с министъра на икономиката и премиера - казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев пред OFFNews

Александра Маркарян 13 април 2020 в 07:50 5254 0

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия - което обединява повечето големи вериги магазини у нас - е икономист с над 20 г. опит като бизнес журналист. Оглавява Сдружението от 2013 г. Йордан Матеев е и член на Настоятелството на Българската хранителна банка член на Настоятелството на Институт "Отворено общество" - София.

Г-н Матеев отговори на въпросите ни във връзка с нов, алтернативен пакет от мерки, разработван от сдружението в отговор на предложението на държавата, в лицето на земеделското министерство, което поиска 1/2 от площта на магазините за продукция на български производители от региона, където се намира съответният търговски обект. Предложението на държавата предизвика сериозно напрежение, остра реакция от бизнеса и гневен отговор от земеделския министър Десислава Танева.


Г-н Матеев, какво предвижда алтернативният ви пакет? Какви мерки са включени в него?

Първо бих искал да подчертая, че търговските вериги винаги са били за конструктивен диалог с институциите, базиран на обективна оценка и на факти. Нашият подход е същият и по отношение на предложените от министерство на земеделието (МЗХГ) нови регулации като се стремим да решаваме предизвикателствата на базата на сътрудничество.

Ние работим по редица конкретни мерки, които според нас са работещи и биха удовлетворили всички страни в диалога. Те са обединени в три групи – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Работата по тези предложения все още продължава, но мога да дам няколко примера.

Сред краткосрочните мерки е предоставянето, където това е възможно, на част от паркингите на магазините за провеждане на фермерски пазари. Предлагаме те да се контролират от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да се гарантира, че на хората се предлагат качествени и безопасни продукти.

В средносрочен план ние сме готови да започнем разговори с нови доставчици конкретно на плодове, зеленчуци и агнешко месо. За нас е много важно тези производители да отговарят на изискванията на БАБХ и да разполагат със съответните сертификати. Членовете на сдружението имат готовност да разговарят с български производители по списъци, предоставени от министерство на земеделието или агенцията по храните.

Що се отнася до дългосрочните мерки, тук обмисляме създаването в партньорство с МЗХГ, Министерство на икономиката и БАБХ на механизъм, който насърчава различни форми на сдружаване на малки производители, за да могат да отговорят на изискванията на големите търговски вериги. Според нас би било най-добре този механизъм да се координира от МЗХГ.

Като дългосрочен ангажимент ние също можем да предоставяме на институциите и обществото данни за дела на българските продукти от оборота по стокови групи на всяка верига. Друго наше предложение е да обозначаваме маркетингово кой продукт е български, за да могат клиентите да правят по-лесно своя избор. Освен това търговските вериги са готови да подкрепят национална кампания, която да стимулира хората да избират качествените български храни.

Във връзка с тези мерки е много важно да се подчертае, че подобни ангажименти трябва да бъдат поети и от българските преработватели за техните доставчици, както и от по-малките обекти, продаващи храни, тъй като големите търговски вериги имат едва 40% от пазара на храни в България. Това показва, че у нас този сектор е много по-конкурентен от Западна Европа, например, където делът на първите пет компании в модерната търговия стига до 85-90%.

В какви срокове може да бъде приложена всяка от съответните групи мерки?

Някои от предложенията ни могат да бъдат реализирани веднага, а други в рамките на няколко месеца. Всичко зависи и от бързината, с която работят нашите партньори – общини, производители, доставчици, държавни институции.

Предложен ли е вече проектът на Министерството на земеделието, храните и горите? Ако да, бихте ли уточнили как са протекли разговорите? Ако не, в какъв срок се очаква това да бъде направено?

Представителите на големите търговски вериги сме в постоянен контакт с институциите и браншовите организации на производителите и обсъждаме с тях нашите предложения за доброволни мерки за стимулиране на българското производство. Ние сме категорично против всякакви незаконни регулации и запознахме институциите и обществото с нашите икономически и правни мотиви срещу предложения проект, който противоречи не само на интересите на българските потребители, които желаят поносими цени, а и на конкурентоспособните производители, част от които ще загубят своите пазари.

Разговорите ни продължават и в следващите дни очакваме срещи с министъра на икономиката Емил Караниколов и с премиера Бойко Борисов. Пред тях също ще изложим нашите позиции и предложения и вярваме, че заедно ще намерим работещи решения в подкрепа на местното производство, които не вредят на българските потребители и не нарушават законите на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови