Татяна Дончева: Случаите с 'Емко' и 'Дунарит' са проява на фашизъм

Слави показа, че може да селектира балерини и музиканти, но не и политици, смята лидерът на "Движение 21"

Юлиан Христов 23 септември 2017 в 08:44 20492 4

Татяна Дончева: Случаите с „Емко“ и „Дунарит“ са проява на фашизъм

Лидерът на „Движение 21” в интервю за OFFNews за това как ще се отразят върху стабилността на правителството новият политически проект на Слави Трифонов и сътресенията във военната индустрия.

Г-жо Дончева, заявката на Слави Трифонов за участие в политическия живот сякаш не е неочаквана, но моментът, в който това се случа, подбран ли е?

Слави Трифонов е в политическия живот на страната от много години, ако бъдем коректни. Личните амбиции на Слави да участва лично също са заявени от преди няколко години. Най-кулминационната точка беше референдумът. Капитализиране на резултатите от референдума и използването им за налагане на нова политическа формация е тактически въпрос.

Сегашната заявка е само един епизод. Даже не бих нарекла този епизод по-силен от предишните му изяви и от заявената позиция да агитира своите хора да не бъдат активни на парламентарните избори.

Ако човек е добросъвестен, няма да отрече на Слави добрите му намерения. И също така, ако е добросъвестен, няма да се натовари с прекомерни очаквания. Малко странна е претенцията на Слави той да бъде селекционерът на тези, които стават и които не стават. Той може да селектира танцьорки, може да селектира музиканти за бенда и певци. Дали може да селектира политици – Слави е доказал, че е селекционирал Бойко Борисов. Ако в неговите очи Бойко Борисов е успешен политик, с оглед българската история, а не с оглед това, може ли някой харесан от него да попадне на най-високите върхове в държавата, няма да има толкова претенции. Слави Трифонов беше един от хората, които активно подпомогнаха възхода на Бойко Борисов и не е нужна дълга памет, а само някой да извади две-три от неговите предавания, когато Бойко Борисов беше налаган като политически проект и Слави беше ангажиран с това...

Спомняме си, че и други политически проекти са минавали през това предаване. Кунева например...

... аз, тъй като той иска да направи алтернатива на Бойко, бих се позовала само на това. Разбира се, че ще има много политически проекти, които биха искали подкрепата на едно гледаемо шоу, на едни популярни изпълнители, които са харесвани от широк кръг хора. Политиците са много изкушени. Както знаете в българския политически живот е едва ли не норма кампаниите да преминават като културно-музикална програма и всички партии да се надпреварват колко пари да изсипят във всякакви видове изпълнители.

Но не можете да отречете, че тази популярност, на която се радва Слави, би довела до един сериозен отлив на гласове от наложилите се партии при евентуалното му явяване на избори...

Не сте сигурен в това. Но и това не е наша работа, в крайна сметка Слави Трифонов е гражданин и като такъв той има право на амбиции, включително и политически, и никой не може да му пречи той да работи за реализация на своите намерения. Той има право и ще участва. Той е популярно лице и може да капитализира тази популярност, но неговата шоу популярност, която прави посещаеми неговите концерти, няма да се отлее непременно в политически рейтинг.

Може ли да се направи генно модифициран политически проект? Разбира се, че може. В българската демократична история има няколко такива. Предпоследният беше Бареков. Вие бяхте свидетели как той с финансови инжекции може да събере един голям процент гласове, след което тези гласове изведнъж да отидат в нищото. При Бареков това отиване в нищото стана буквално за няколко месеца – когато неговите депутати влязоха в парламента, той влезе в Европарламента и изведнъж дойде Ковачки, който му взе всички депутати.

Историята с Марешки не е буквално копирана, защото Марешки има икономически лостове върху групата си. Всъщност в неговата група са само роднини. Те са две-три фамилии роднини и доверени негови служители. Така че аз разпад по този механизъм на групата на Марешки не очаквам, но вие също така сте свидетел какво може да произведат за българската политика невежи хора.

Заговорихме за политически инженеринг – в чий интерес е един нов политически проект и възможно ли е той да отдръпне подкрепа от големи партии като ГЕРБ?

Има много хора, които, като не са доволни от ГЕРБ, но не искат да се натопят лично в това да участват в разчистването на терена, искат да го прехвърлят на удобен друг човек. И за тях появата на проект, като този на Слави, е добре дошло да ги разтовари от собствената им отговорност, доколкото те чувстват такава.

Самият Слави е добър като поддържащ определено политическо течение. Но претенциите на Слави и неговите сценаристи да са автори на политически замисъл, който наистина да има сериозно отражение върху това, което ще се случи в България в някакъв времеви хоризонт, са силно преувеличени. И аз неслучайно се връщам на основното нещо, с което той започна есенното изявление – че той ще селекционира политическите таланти. Човек, колко пъти се селекционирал политически таланти? Защото досегашната ти селекция е 100 процента неудачна и ако ти си противник на практиките, които въведе Бойко Борисов, ще трябва най-напред да се изправиш пред българския народ и да кажеш: Драги мои, аз с всичките ресурси на шоуто си подпомогнах възхода на тези хора, които смятам за особено опасни за страната си.

Той досега такова нещо не е направил.

Освен това, Слави е част от групата хора, които са били главни редактори на медии, социолози и политолози, които играят ролята на ментори. Значи, в киреча, в който сме, ми се струва, че няма никой, който може основателно да каже, че ще се яви ментор.

Страница на статията : 01020304
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

25.09 2017 в 14:00

Това политическо зомби го бяхме забравили. Най-добре да се върне в сферата на регионалните далавери - явно повече не може да побере в лодката си.

7828

2

Ogi1

24.09 2017 в 16:38

Фашизма не е против частната собственост .Това е разликата от комунизма .По другите свинщини са близнаци .
 
X

Да помогнем на украинските деца!