Тери Джоунс: Не мога да повярвам, че хората убиват в името на религията

Калоян Константинов 09 март 2015 в 17:00 9021 1

Легендарният Тери Джоунс.

Снимка София Филм Фест

Легендарният Тери Джоунс.

Легендарният английски комик Тери Джоунс, част от любимото на поколения англичани и не само шоу Monty Python, посети 19-ия София Филм Фест, като се срещна с публиката, за да раздаде автографи и да се снима с феновете си.

OFFNews се срещна с накичения с мартеници актьор, за да го разпита за миналото, настоящето и бъдещето на комедията и на проектите, които осъществява англичанинът.

Отново сте в България след 20 години (почти), харесва ли Ви нашето топло и гостоприемно време?

Аз всъщност обичам снега, в Англия тази година имахме мека зима и в Лондон нямаше сняг. В по-високите места имаше - в Шотландия.

Успяхте ли да изплатите ипотеката си с парите, които спечелихте от големите представления в зала O2?

Не, разделих печалбата с бившата си жена, по време на развода ни разделих имуществото си 50 на 50 с нея. Така че парите от събирането ни с Монти Пайтън, от шоутата в O2, бяха разделени с жена ми. Получих 800 000 лири, разделих ги на по 400 000 за нея и мен, а като приспаднеш и данъците от тях - останах с 200 000 лири.

Да очакваме ли още събирания на Пайтъновците, докато не успеете да съберете пари, за да изплатите ипотеката си?

Майкъл Палин не иска да се събираме отново, иска да играе на други места.

Според мен Монти Пайтън няма типичен английски хумор, какво ви прави толкова харесвани и какво прави традиционния английски хумор толкова известен по света?

Ами не знам какво прави английския хумор толкова популярен. Може би Монти Пайтън е по-интелектуален от повечето английски хумор. Луис Си Кей е доста добър, Еди Изард също. Еди често се опитва да е като Пайтъновците. Но иначе не знам защо британският толкова се харесва.

Кое е най-забавно за публиката - мръсните шеги, импровизациите, обратите в историята или друго?

Ние никога не сме импровизирали всъщност. Само веднъж импровизирахме с Джон Клийз и Майкъл Палин, когато Майк каза по време на един скеч - "Искате ли да отидем у нас", което беше единствената ни импровизация, иначе си вървяхме по сценария.

Какво не е смешно - нечия смърт, заболяване, религия? И има ли изобщо нещо свято за хумора?

Не, не мисля, че има. Според мен пред хумора всички са равни. Въпреки това в днешно време аз лично избягвам Господа като тема. Не мога да повярвам, че хората убиват други хора в името на религията, не мога да го разбера това.

Какво трябва да направи някой артист, по-точно комик, когато е изправен пред опасността от смърт заради шегите си, както се случи с карикатуристите от Шарли Ебдо, трябва ли да продължи да твори?

Да, според мен трябва. Аз лично бих продължил работата си. Когато заснемахме "Животът на Брайън", си мислех, че хората ще вземат да открият безразборен огън по нас и ще ни убият, но, за щастие, не го направиха.

Тази година предстои да видим новия Ви филм - "Абсолютно всичко" ("Absolutely Anything"), ще ми разкажете ли повече за него?

Разправя се за учител, който получава вълшебни сили, когато едни извънземни пресрещат земния космически кораб "Вояджър", който напуска слънчевата система. Те доста погрешно казват, че това е междугалактическо пространство, което не е съвсем така. Слънчевата система е просто една малка частица от галактиката, тъй че те доста погрешно определят, че срещата се случва в междугалактическото пространство, от което следва, че те дават на учителя междугалактически сили. Избират случайно един жител на човешката раса, и му дават тези свръх сили, за да видят дали ще ги използва за добро или зло. Той се опитва да върши добро със способностите си, извънземните обаче имат обратна на човешката концепция за добро и зло.

Как изглеждат извънземните?

Нямат дрехи върху себе си. Образът, който играе Джон Клийз, е голямо извънземно, пришълецът Морийн, озвучен от Тери Гилиъм, е дребен, Майкъл Палин е добрякът, аз съм извънземното учен. Но действията на всеки се категоризират като добри или лоши спрямо възприятията на всеки един извънземен вид. Нямам право да Ви кажа как точно изглеждат извънземните, но Шарън, игран от Джон Клийз, е голям и страшен извънземен например. Те обаче са нещо като невидими (бел.авт. - Тери Джоунс подчерта, че пришълците са envisible, invisible значи "невидим", но какво значи envisible, предстои да разберем). Мога да кажа, че екипът на филма свърши страхотна работа по вида на извънземните.

Работите по сценария от 20 години, през това време излязоха филмите "Всемогъщия Брус", който има подобна концепция, както и "Пол", в който дори участва главният актьор на "Абсолютно всичко" - Саймън Пег, както и други филми, които малко наподобяват идеята. Някоя от тези продукции накара ли Ви да променяте сценария, защото са Ви изпреварили с нещо в него като идея?

Когато "Всемогъщия Брус" излезе по кината, оставихме "Абсолютно всичко" настрани, спряхме работата по него. 10 години по-късно си помислихме, че "Всемогъщия Брус" не е особено добър филм, тъй че извадихме сценария от шкафа. Майк Медавой, който е начело на "Феникс пикчърс", ми звънна неочаквано един ден и ме попита какво държа в чекмеджето на бюрото си. Аз му отвърнах, че имам абсолютно всичко.

Саймън Пег е наистина много добър комедиен актьор, по мое мнение един от най-добрите съвременни британски комици. Неговата роля ми се струва, че има общо с ролите му в "Shaun of the Dead", "The World's End", "Paul", затова ли го избрахте?

Не, избрах го, защото ми се стори перфектен за ролята. Персонажът му не е като този в "Shaun of the Dead", той просто е много добър. Кейт Бекинсейл, която участва във филма, също е брилянтна актриса. Те двамата вдъхват такъв живот на творбата, на персонажите си.

Кои са съвременните британски комици, чийто кариери трябва да следим? Всички знаем за Мартин Фрийман и Бенедикт Къмбърбач вече, но Саймън Пег, който е невероятен, все още не е световноизвестен.

Ами аз не знам много съвременни актьори, надявам се обаче "Абсолютно всичко" да направи Саймън световноизвестен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews