Ули Зима: Въздухът във Виена стана по-чист, като построихме завода за боклук

Керкенези вият гнезда на покрива на Шпителау в центъра на австрийската столица

Юлиана Ончева 16 май 2018 в 17:06 16846 0

Столичният общински съвет ще гласува утре предложение за поемане на дългосрочен общински дълг и одобряване на документи, свързани с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - отпадък“. Искането на столичния кмет Йорданка Фандъкова е общинският съвет да разреши поемането на дълг до 67 млн. евро за инсталацията от Европейската
инвестиционна банка, за да се осигури гури съфинансиране по проекта, който ще струва 157.54 млн. евро.
От тях 91.8 млн. евро са от оперативната програма "Околна среда" и за да бъдат усвоени, инсталацията трябва да е готова до края на 2023 г.

Заемът стана повод за разгаряне на политическите страсти около технологията, доводите на противниците й са, че тя е остаряла и ще доведе до замърсяване на въздуха. От датската фирма "Рамбол", която е консултант по проекта, твърдят, че технологията е може би най-използваната в света, 500 такива инсталации работят само в Европа. 

Заводът Шпителау във Виена например е произведение на изкуството, намира се в центъра на града, а покривът на сградата е превърнат на градина. 

OFFNews разговаря с г-жа Ули Зима, Съветник по въпросите на околната среда в правителството на провинция Виена. 

Защо заводът за изгаряне на отпадъци във Виена Шпителау прилича на замък?

След голям пожар през 1987 г. заводът за изгаряне на отпадъци Шпителау беше изграден отново – оформлението на това уникално съоръжение беше направено от прочутия виенски художник Фриденсрайх Хундертвасер. Така той създаде един символ за свръхмодерно изгаряне на отпадъци и екологично чисто и сигурно производство на топлинна енергия, което в днешни дни е известно далече извън границите на града и със сигурност е една от най-често фотографираните сгради във Виена.

А защо се намира близо до центъра на града? Не бяха ли против хората, които живеят наоколо?

Естествено преди новия строеж имаше дискусии, дали заводът за изгаряне на отпадъци да бъде на същото място - в девети район на Виена. Тогавашното ръководство на Виена, начело с кмета Хелмут Цилк, съвсем съзнателно взе решение да се запази мястото. И до днес голямото предимство на Шпителау е, че има изградена инфраструктура за централно отопление. И освен това – отпадъците се изгарят на мястото, където възникват, т.е. в самия град. Не се налага да бъдат транспортирани на далечно разстояние, което замърсява околната среда.

Какво показват изследванията на въздуха – увеличи ли се замърсяването?

Тъкмо обратно: Още при изграждането от 1988 до 1992 г. бяха спазени най-високи стандарти за опазване на околната среда. Например заводът Шпителау е оборудван с едни от най-модерните филтри за пречистване на отпадъчни газове в света. От 2012 до 2015 г. в Шпителау беше направено основно саниране. В рамките на тази модернизация бяха сменени котлите за отпадъци и монтирани нови филтри за улавяне на прахови частици, които намаляват емисиите до минимум. Актуалните стойности за състоянието на въздуха могат да се видят по всяко време на страницата в интернет на завода.

Вярно ли е, че на покрива на завода свиват гнезда соколи?

Да, непосредствено до комина има направени места за гнездене на керкенези. И това е само един от примерите, които показват усилията за свързване на човека, техниката, изкуството и природата в Шпителау. Покривът е озеленен, а на една от козирките има и дървета – всичко това прави присъствието на природата в центъра на града още по-забележимо. Златното кълбо, което прави особено впечатление, заедно със синия комин и двете златисти обшивки, символизират един по-добър и по-красив свят.

Колко боклук преработва и колко енергия произвежда от RDF отпадък?

В Шпителау годишно се преработват 250 000 т битови отпадъци. При преработването им се произвеждат 120 000 мегаватчаса електричество и 500 000 мегаватчаса топлинна енергия. Така се осигурява екологично чисто отопление за над 60 000 домакинства и електричество за над 50 000 домакинства.

Има ли недоволство днес сред жителите на Виена от завода и производството – миризма, шум от камиони с боклук, натоварване на трафика?

Както при всички големи проекти в центъра на града диалогът с населението и прозрачността са особено важни. Фриденсрайх Хундертвасер допринесе много заводът да се приеме добре от живеещите в негова близост, останалото се постига от модерната техника. Освен това се предлагат безплатни посещения на съоръженията, предвидени са специални места за представяне на изкуство и култура. Виенчани се гордеят с Шпителау – един от най-известните символи на град Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови