Въпреки Брекзит: Фестивал на източноевропейската култура в Лондон

Вилдан Байрямова 09 февруари 2019 в 15:50 3458 0

Нишан Джингозян

Снимка Н.Джингозян - личен архив

На 5 май българите във Великобритания ще се включат в първия Фестивал на източноевропейската култура. За пореден път те ще покажат уникалната прелест на родния фолклор, която не забравят и там. Ще има песни и танци на народите, въпреки Брекзит и неясното бъдеще. Това разказа Нишан Джингозян – експертът от Варна в лондонското кметство Брент, който близо 20 г. живее в британската столица.

Г-н Джингозян, кой даде идеята за фестивала на източно-европейската култура?

- Идеята за този фестивал е част от стратегията на East European Forum – платформа на 45 организации във Великобритания, подкрепящи и работещи с гражданите на ЕС от Източна Европа, депутати и общински съветници. Целта е да се промотира културата на страните от Източна Европа и да се наложи визия, различна от тази, която в продължение на години бе внушавана от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания. Над 2 млн. граждани на ЕС от Източна Европа живеят в Кралството. Един милион от тях са в Лондон. Нашият принос към това Лондон да е един от най-проспериращите градове в света и да е магнит за имигрантите от цял свят е безспорен. Ние плащаме такси, цели отрасли от икономиката на Лондон зависят от нас. От хотелиерство, ресторантьорство, строителство, до здравеопазване.

Ние сме част от това общество, ние сме данъкоплатци и гласоподаватели и участваме активно в икономическият, културен и социален живот на Лондон. С този фестивал ще се опитаме да покажем, че това изключително разнообразие на култури, религии и етноси, което е уникално, е богатство и Великобритания е една от малкото страни в света, успяла да привлече имигранти от цял свят.

До момента над 10 български групи за народна музика и танци са потвърдили участие, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Русия, Украйна, Словения, Словакия, Молдова, Македония, Литва, Латвия, Босна и Херцеговина.

За кога е предвидена проявата, как ще привлечете местните британци за публика?

-Фестивалът ще се проведе на 5-и май във Forty Hill Park в Енфийлд, Северен Лондон. Кметство Енфийлд предостави сградата и парка безплатно. Разчитаме на масирана рекламна кампания за привличане на възможно повече гости. Работим активно и с екипа на кмета на Лондон г-н Садик Кан. Очакваме много гости, представители на изброените по-горе общности, както и представители на посолствата на страните от Източна Европа.

Колко са българските самодейни групи на територията на Великобритания, предимно във фолклора ли са фокусирани? Кой ги обучава и ръководи?

- Не знам точния брой, но само в Лондон са десетки групите за български народни танци и песни. Наскоро бях в Дорсет и за моя изненада се оказа, че дори в тази част на Англия съществува такава група, както и българско училище, български магазин, добре организирана общност със собствена фейсбук страница и т.н. Тези групи се издържат от участниците, не получават финансиране от България и усилията, които полагат за поддържане на културните традиции заслужават адмирации.

Фестивалите на българската култура са традиция на Острова. Кога е сложено началото и само българи ли се събират като публика?

- Един от най-популярните фестивали е традиционният Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон. Друга също много популярна проява е Гергьовското хоро в Лондон. И двете прояви се организират години наред от Марина Иванова, която неуморно популяризира българските традиции и култура във Великобритания. Десетки групи за българска народна музика от цяла Великобритания, както и от цяла Европа вземат участие в този фестивал, както и хиляди гости.

Четох, че има таен план на правителството за евакуация на британската кралица в случай на бунтове след Брекзит без сделка. В същото време вие подготвяте фестивал. Не се ли опасявате, че тази веселба може да съвпадне с евентуални размирици?

- Това е предпазна мярка, която винаги се взима при прогнози за масови безредици. Британският монарх, кралица Елизабет II, е държавен глава на Великобритания. Нормално е да бъдат взети предпазни мерки. Не е тайна, че се очакват масови протести в Лондон и цяла Великобритания по повод напускането на ЕС. Правителството официално оповести, че допълнителни 3 500 военнослужещи ще бъдат в готовност за обезпечаване на реда. Брекзит е тема, която разкъсва обществото и политическите партии във Великобритания. За една голяма част от хората това решение е крайно неприемливо и откъсва страната от Европа. Аз лично нямам притеснения от това, че едни евентуални протести в Лондон по някакъв начин ще повлияят върху този фестивал.

Кой ще финансира толкова мащабна проява?

- Всички разходи се покриват от участниците в тази проява. В разговори сме с кметство Енфийлд, както и с екипа на Садик Кан. Уверен съм, че ще получим подкрепа за тази проява.

Как властите в Лондон се отнасят към хората от Източна Европа на територията на Кралството? На практика те са застрашени от Брекзит. Възможно ли е този фестивал да се окаже тяхното сбогуване с Великобритания?

- Много често между политически послания, отправяни от политици, и реалността съществува несъответствие. Да, имаше и все още съществува негативна кампания срещу чужденци, емигранти, бежанци във Великобритания. Кампания, която бе инициирана от крайно-десни, реакционни, евроскептични политици. За съжаление, българите бяха една от общностите, които бяха на прицела на тази кампания. Но реалността е следната – както споменах в началото, цели отрасли от икономиката на Великобритания зависят от емигрантите от Източна Европа, както и от цял свят.

Няма политическа партия в страната, която да не е декларирала, че желае и настоява тези около 4 милиона граждани на ЕС да останат и да работят след Брекзит. Кметът на Лондон Садик Кан инициира огромна кампания –London is Open, която си постави за цел да промотира столицата като мултикултурен, отворен към външния свят, уникален град, който е магнит за хора от цял свят, дори и след Брекзит. И това е самата истина. В глобалния свят, в който живеем, свят на модерни технологии и модерни общества, идеята за изолация от всеки, който е различен, е присъща само на една група от политици с крайно-десни разбирания. Не съществува модерно общество по света с просперираща икономика, което да няма политика за привличане на имигранти, на работна ръка. И това не е модна тенденция или прищявка, а необходимост, обусловена от времето, в което живеем.

Какви са настроенията сред българите, имат ли опасения и страхове от принудително напускане на Великобритания?

- Не бих казал, че цари паника, но обяснимо голяма част от тях се тревожат за бъдещето си в държава, в която анти-имигрантската риторика достигна невиждани размери. Брекзит и бъдещето на Великобритания касаят директно България. Не само поради огромната българска общност в Обединеното кралство, а поради това, че всички живеем във взаимно-обвързан свят и имаме еднакви проблеми. Този възход на крайно-десните в Европа и този тон на нетърпимост към бежанци, чужденци, гей-обществото, мюсюлманите е изключително тревожен. В България всички тези общности присъстват, имаме голяма мюсюлманска общност у нас. Толерантност, търпимост и разбиране се възпитават. Това е бъдещето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови