Велизар Проданов: Идва времето за проекти, базирани на пазарните принципи

Явор Цветков 03 октомври 2018 в 17:11 4092 1

Велизар Проданов

Интервю с Велизар Проданов - председател на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти, професионалист с над 15 години опит и изпълнени над 30 комплексни проекта.

Какво е значението на управлението на проекти за икономиката?

Делът на брутния вътрешен продукт на редица водещи икономики, реализиран чрез проекти, вече надминава 40%. Реализирането на проекти в една компания е доминиращият подход за поддържане на добрата конкурентоспособност.
Предлагането на нови продукти и услуги на пазара е основополагащо за бъдещото развитие на всеки бизнес.

Възможностите за работа по европроекти в България бавно, но сигурно ще намаляват. За да поддържаме настоящото ниво на развитие, ще трябва да ги заместим с проекти, базирани на пазарните принципи. По мои наблюдения все още не сме подготвени за реализирането на проекти на пазарен принцип и трябва много да работим в тази насока.

Какво е да бъдеш експерт по управление на проекти или т. нар. проектен мениджър?

Във всяка организация ролята на експерта по управление на проекти е комплексна и отговорна. Той е звеното между екипа по изпълнение и клиента било то външна организация (възложител), или компанията, за която работи. Добрият проектен мениджър притежава редица умения, като едно от ключовите е комуникативността. Той извършва ограничени по обхват типични мениджърски дейности и същевременно реализира част от изпълнението.

Разпространена практика в България е поставянето на утвърден технически специалист в ролята на проектен мениджър вместо да се наема експерт по управление на проекти. Моят съвет е специалистите, които са проект мениджъри или често влизат в ролята, да преминат курс, който да им даде основни познания. В много случаи това е и разликата между успешния и провалилия се проект. Новаторството в управлението на проекти е успешно, когато експертът има задълбочени познания и опит във вече утвърдените модели.

Каква е връзката между управлението на проекти и ефективното управление на фирмите?

IPMA България разглежда „Компетентността“ като „прилагането на знания, умения и способности за постигане на желаните резултати“. Колкото по-високо е нивото на тази компетентност, толкова по-ефективно се използват ресурсите и толкова повече са успешните проекти/компании.

В световен мащаб се говори за Agile управление на проекти. Залязват ли класическите догми и практики при управлението на проекти?

Доказалите се с времето практики и методи не могат да бъдат захвърлени. Те еволюират под влиянието на иновациите и новите технологии.

Agile подходът е един от най-ярките примери в нашето съвремие. Водещ фактор за неговото създаване и налагане е темпераментът на новите технологични поколения. Темата Agile ще става все по-гореща с времето, въпреки че много от индустриите не са готови за него.

Редица професионалисти в различни сфери играят ролята на проектни мениджъри под една или друга форма. Само експертите на длъжност „Проектен мениджър“ ли се нуждаят от сертификация?

Сертификацията е доказателство за достигнатото ниво на компетентност. В световен мащаб са сертифицирани около 38% от практикуващите професията. В България процентът е далеч по-нисък.

Сертификацията е само началото. След получаването й всеки експерт по управление на проекти трябва да надгражда знанията и уменията си, защото както всичко в днешно време, така и сферата управление на проекти се развива с бързи темпове. Златното правило, което набира все повече сила, е, че днешният професионалист трябва да познава добре повече от една международно призната система за управление на проекти.

Другата седмица предстои една от ключовите конференции при управлението на проекти. Какво могат да очакват присъстващите?

Освен интересните лектори и програмата, по време на 2018 IPMA Conference: „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“ ще представим българския превод на „Изисквания за индивидуална компетентност за управление на проекти“ ICB 4.0. Притежаването на тази книжка е много полезно за сверяването на часовника, за обучение на екипа, за постигане на общ език с колегите, за определяне на силните и слаби страни на вашата организация.

Специалният семинар на тема „Морски вълк“ – 8 начина да използваме играта за управление на проекти“ ще представи на участниците как чрез игра могат да разберат повече за проектните умения на екипа и компанията си. Мастър класът „Конкурентоспособност чрез усъвършенстване на организационните умения при управление на проекти“ ще е много полезен за експертите, които управляват множество проекти, програми и портфолио от продукти и услуги

Очакват ни все интересни неща, които се случват за пръв път в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови