Виктор Лилов: 44-ото Народно събрание е пълно с хомофоби

И най-прогресивните ни политици - Радан Кънев и Христо Иванов, са изостанали по темата за правата на ЛГБТИ хората, смята бившият лидер на ДЕОС

Светослав Метанов 09 юни 2017 в 10:39 9989 8

Виктор Лилов доскоро бе председател на политическа партия ДЕОС. Той е професионално ангажиран в културните индустрии като издател и музикален продуцент. Лилов бе член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и кандидат за евродепутат от РБ, но напусна блока поради несъгласие с влизането му в правителството "Борисов-2". Той е единственият български политик, който не крие, че е гей, а открито заявява различната си сексуална ориентация. С Лилов разговаряме за утрешния "София Прайд", който за пореден път нажежава страстите в българското общество.

- Г-н Лилов, защо е важно да има София Прайд?

- На първо място, ние постоянно го повтаряме и пак ще го кажем и тази година, е, че "София Прайд" по същината си е едно правозащитно събитие. И точно по тази причина е важно то да се състои. Защото така се повдига дебат за равнопоставеността на част от гражданите на България.

- Къде я виждате най-сериозната неравнопоставеност?

- На първо място става въпрос за защита от дискриминация по признак сексуална ориентация. Ако говорим за Закона за защита от дискриминация, в него има текст, който защитава хората с хомосексуална ориентация, но не защитава, например, трансджендър хора. Там трябва да бъдат направени поправки и да бъдат допълнени членовете. Става дума за чл. 162 от закона. Също така  в Наказателния кодекс, за разлика от Закона за защита от дискриминация, те предвиждат наказания в случай на подбуждане към омраза на база раса, националност и етнос, но няма гарантирана защита от омраза по отношение на хомосексуална ориентация или трансджендър идентичност.

Също така България остава една от малкото държави в ЕС, които не признават под никаква форма фактическото съжителство между лица от еднакъв пол, което на практика ощетява хората с хомосексуална ориентация, но също така и хетеросексуалните хора, които съжителстват без да имат официален брак. Те са ощетени поради законодателния дефицит и Семейният кодекс създава една неравнопоставеност между гражданите, дори и не само хомосексуалните.

От Семейния кодекс произтичат множество права - социални и икономически, които се предоставят на съпрузите. Например, право на деца съвместно, обща собственост. Оттам произтичат множество възможности като съвместно кандидатстване за кредити и т. н. Тоест всички тези права са сериозно ограничени по отношение на хората с хомосексуална идентичност.

- Говорите за фактическото съжителство, но искате ли да се предприемат и мерки за узаконяване на самите гей бракове?

- Разбира се! На първо място трябва да се предприемат и в Семейния кодекс да се регламентира фактическото съжителство по принцип. Не само за лицата от еднакъв пол. На практика една подобна мярка регламентира възможността и на лица от еднакъв пол да живеят заедно и да създават свои семейства, да имат пълноценен живот. Това е една елементарна и изключително закъсняла мярка, която трябваше да бъде взета още преди много години. 

- Как гледате на тези контра протести и акции, които станаха традиция да се провеждат паралелно със "София Прайд"? Не ги ли провокирате и вие самите?

- По принцип битката за граждански права е публична. Тя не може да бъде водена тайно. Необходими са открити демонстрации с настояване за равнопоставеност по отношение на правата. Нормално е при една обществена промяна една значителна част от консервативно настроеното общество да не разбира необходимостта. Особено хора, които не са в тази ситуация, които не са лишени от своите права. Част от тях просто не разбират, че хората с хомосексуална ориентация са ограничени спрямо останалите. Тук задължението, ангажимента, е по-скоро на водещи личности и политически лидери, които уви не са там където би трябвало да бъдат. Ние на практика нямаме, що се отнася до политическия ни елит, пък и известни обществени лица, които да се превърнат в говорители на каузата за равнопоставеност. Напротив, една огромна част, ако не всички политици от 44-ото Народно събрание, се изявяват като открити хомофоби или напротив, дори и да не декларират открито хомофобските си възгледи, те правят всичко възможно да саботират дори възможността да възникне дебат. Това е още една причина "София Прайд" да бъде едно важно правозащитно събитие. Просто няма кой друг да води дебата.

- Вие всъщност опитвате ли се да водите този дебат с политическите партии и лидери?

- Да, многократно. Реакцията е по-скоро негативна. Може би един от най-прогресивните политици в България Радан Кънев, ако си спомняте, бе изразявал подкрепа за "София Прайд" навремето, още когато Иван Костов бе председател. Впоследствие, наскоро, Нова Република излезе с едно изключително консервативно становище по отношение на брака и семейните ценности. По същия начин, по същата линия се движеше и друг прогресивен новозаявил се български политик - Христо Иванов, който каза, че било още рано да се говори за тия неща. Макар че всъщност ние сме с 40 години закъснели. Така че дори и най-прогресивните ни политици са толкова изостанали от дневния ред, че трудно може да се говори за каквото и да било политическо лидерство по тази тема към момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

9

Denis Rizanov

09.06 2017 в 13:43

И да знаете!
Гей е само един, великият френски физик и химик Луи Жозеф Гей-Люсак!
Всички останали са п*дераси!

42249

8

Denis Rizanov

09.06 2017 в 13:41

Едно дете пита баща си:
- Тате, какво е педераст?
- Абе, я по-добре питай дядо си. Той добре го обяснява.
Отива детето при дядо си.
- Дядо, какво е педераст?
- Виж сега, малко е сложно, затова ще ти го обясня с пример. Нали познаваш дядо ти Пенчо и дядо ти Бончо от махалата, дето са ми набори?
- Да, познавам ги.
- Ами, като бяхме млади, на по 17-18 години, ни изпратиха за цяло лято в планината да пасем овце. След две-три седмици на всички ни беше много гадно, защото и на тримата ни се правеше секс, а нямаше с кого. Затова една вечер седнахме, помислихме и решихме да се редуваме. Всеки от нас да е жена за по една седмица. Първата седмица на мен ми се падна да съм жена и аз цяла седмица бях жена. Втората седмица на дядо ти Пенчо му се падна да е жена и той цяла седмица беше жена. На третата седмица, като дойде ред на дядо ти Бончо да е жена, той каза, че се отказва... Ей това е педераст!

8011

6

Jmbg

09.06 2017 в 13:17

"Виктор Лилов доскоро бе председател на политическа партия ДЕОС."
редно беше да се допълни, че Виктор Лилов беше изключен от партия ДЕОС заради изключително некоректно поведение.

63994

4

Red or Dead

09.06 2017 в 11:58

Алоооооу....'ПЕНДЕХОТО' С '-4'.....ми драсни в 2 реда в защита на 'вики шльокавицата', що така АНОНИМНО само злобни миносчета...хихихихиии....на 10.06. ще сте с МАСКИ....НЕ ЛИ....и с.....ПАМПЕРСИ...

10571

2

Hissarion

09.06 2017 в 10:53

У нас даже ЛГБТ са някакви странни консерватори.

63994

1

Red or Dead

09.06 2017 в 10:48

.....АГАМИСО.....ПАЦАВУРА...
 
X

Да помогнем на украинските деца!