Витков и Мицов към десните: Пичове, некой требва да ви нашока репите

Обединение няма да се получи, ако някой показва колко по-велик е от другия

Владимир Йончев 06 ноември 2017 в 10:45 22637 7

Господин Витков, малко абсурдна е ситуацията - "Глас народен" не може да се чуе във Фейсбук. На някой не му хареса какво говорите и сега Вие и Венци Мицов, най-известните лица на "Глас народен", сте баннати в социалната мрежа.

Светльо Витков: Получих „бан” във Фейсбук за 24 часа. Венци за трети път го блокират. Интересното е, че във вторник имаше пресконференция на Реформаторския блок, бившият коалиционен партньор, и "Глас народен". Темата беше бюджетът, но бе зададен въпрос от журналист дали "Глас народен" е част от Реформаторския блок. Не участвах в пресконференцията, бях в публиката, но взех думата и казах, че "Глас народен" е самостоятелна партия и не е част от Реформаторския блок. Но преди изборите и след тях ние потвърждаваме и продължаваме да твърдим, че единственият път в дясното, ако може така да се нарече, е обединението на база равни условия и равнопоставеност. Защо равнопоставеност? Защото опитът ни до тук показва, че когато наближат избори се сформират коалиции от по 5-6 партии, използващи ресурса на малките коалиционни партньори. След като минат изборите партиите, които имат самочувствието да бъдат лидери, се отцепват и искат те да бъдат шефове.

Венци Мицов: Да довършим историята със затварянето на профила на Светльо във Фейсбук. В момента, в който той пусна в профила си текст, в който каза, че всъщност "големите 5", афиширани от медиите, се оказаха 2, които заявиха, че те са истината и животът и захвърлиха реалните си мандатоносители - "Зелените" и „ДЕОС”, беше блокиран във Фейсбук.
Светльо Витков: За първи път се случва това нещо и за мен това е организирана акция. Не може да наричаш себе си демократ и борец за справедливост, било то и съдебна справедливост, и да използваш ченгеджийски похвати, които са на най-гадно, мизерно ниво. Това е показателно за нивото им.

Но след парламентарните избори кои да имат самочувствие? В дясното, разделено на 7 партии, най-големите са с 3%.

Светльо Витков: Коалицията Реформаторски блок - "Глас народен" беше най-близо до границата от 4%. Всички други бяха под нея. Но това, което се случва и продължава да се случва в дясното пространство е едно мерене на егото. То няма да доведе до нищо, защото за да седнем на една маса да говорим, първо трябва да имаме уважение един към друг. Второто нещо е, че не можеш да обясняваш как другите са били във властта и са омърсени, а, видиш ли, ние сме добрите. Визирам "Да, България" и ДСБ. Те обясняват на всички други как те са пътя на истината, защото другите са били в правителството на ГЕРБ с министри, а много бързо забравяме, че Радан Кънев, например също беше в управлението. Той излезе в опозиция, след като замириса на избори. Кънев не беше министър, но имаше хора в парламентарните комисии, а и днес председателя на КЕВР е от квотата на ДСБ. Христо Иванов също беше два пъти министър, издигнат от квотата на ГЕРБ. В „новите 5” ако все още са 5, има още двама бивши министри.

Нас ни плюеха преди изборите, "отровна гъба" ме наричаше Радан, което най-малкото не е учтиво и не приляга на човек, който нарича себе си политик. Обяснява, че той е истината, а другите не стават, при положение, че всичките са били в един гювеч. Мисля, че такова поведение не е редно и избирателят най-малкото започва да се обърква какво искаш да му кажеш - този е бил лош, а ти добър, или обратното. Това е нещо, което не помага за обединението и ако не преглътнем личните настроения, пристрастия и омраза и не седнем на една маса да се разберем, такова обединение няма да се случи. Казвам го, гледайки какво се случва с партиите в Реформаторския блок, виждайки отношението от "Да, България" и ДСБ. Обединението няма как да се случи при тези обстоятелства.

За какво обединение говорите тогава, като вие не можете да си приказвате, а ако решите да си пишете по Фейсбук се блокирате?

Светльо Витков: В нашата партия никога не е имало организирано нападение срещу наш политически опонент. Човек трябва да има достойнство и да бъде поне чист пред себе си. Това е нещо, което притежаваме.

Венци Мицов: Ти ме попита как десните ще седнем да говорим и това е много интересен въпрос. Често бъркаме понятията и ценностите. Не може да казваш, че си либерал и максимата ти да е "аз съм либерал и бих застрелял всички, които не са либерали", а не "аз съм либерал и приемам всички". Тези понятия са изключително сбъркани в България. Всички партии в дясно, които ту са заедно, ту не са, ги гледаме още от 90-та година. Не може едни хора да ходят заедно по протести, да са заедно в името на каузи, след това да дойдат избори и тези хора изведнъж да се разделят на четири, да отидат и да се размажат един месец, да се пребият от бой един друг и след изборите всички да са под чертата. И след това отново да се събират като перпетуум мобиле и да ходят да обикалят София. Големите протести, за съжаление, приключиха. Идеята им концептуално приключи. Оттук нататък единственият начин, по който може нещо да се промени, е от вътре в законодателните органи. Всичко останало е изчерпано като модел. Това трябва да го знаят всички. Заради това, че всички ние постигнахме резултат, който е изключително нисък, трябва да се смирим и да си наведем главите. Никой от нас не го направи. А сега забелязваме, че един хора се опитват да покажат, че те са големите и около тях трябва да се случи обединението. Аз искам да им кажа "Пичове, некой трябва да ви нашока репите". Обединение няма да се получи, ако някой показва колко по-велик е от другия, няма да се получи с подозрения, няма да се получи с параноя, няма да се получи с доказване кой има по-голяма армия от доброволни тролове във Фейсбук, за да докладват другия. Няма да стане така обединение, а ще гледаме все същото и ще го гледаме все по-рядко, защото ще започнем да изчезваме. И това трябва всички да си го набием в главите.

Светльо Витков: Преди изборите "Глас народен" отнесе много негатив. Ние наистина преглътнахме цялата тази чернилка от нападения и брутални обвинения, а и изкупуване на чужди грехове. Ние седнахме на масата на дясното и опитахме да водим диалог. Лошото беше, че се опитвахме да водим диалог помежду си, а не с избирателите си.

Венци Мицов: Смятам, че с достойнство понесохме боя и от чужди и от свои.

Светльо Витков: Не сме си позволили да нападаме никой и преди изборите и след тях. Държахме на това, понесохме каквото трябва, а който има акъл ще разбере за какво иде реч - за обединение, а не доказване, че един е по-голям политик от друг или по-стойностен човек. Но това време мина. Ние с Венци и партията "Глас народен" сме свободни хора, знаете, че сме си пънкари, и няма да позволя да понасяме обиди и непристойно отношение със скръстени ръце, мълчаливо. От тук насетне, както каза Венци - бой, на нас не ни пука. Няма какво да губим, защото ние не сме спечелили нищо. Ще отвърнем на боя с бой.

Венци Мицов: Само, че този бой ще бъде градивен. Боят, както казваше Камен Донев, изгражда, а не разгражда. Дясното има един враг и той не е статуквото. Врагът на дясното е самото дясно и винаги е било така. Доказателство за това е, че през 1997 г. дясното беше на власт, а днес 2017 г. електоралните гиганти в това дясно имат по 1%. На дясното трябва да му се рестартира чипа с удар, както се рестартираше руски телевизор. Явно частите на дясното са "сделани в СССР" и затова трябва да бъдат ударени. Може би ние ще бъдем тези, които ще го направят.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

07.11 2017 в 02:00

"Дясното" много го е закъсало щом и тези симпатяги се имат за десни лидери. Кой ли пък не се изреди да е десен? То не беше Боко, Куневица, една сурия царедворци и кой ли още не. Но с тези дамата нещата придобиват комичен оттенък. При толкова много “десно мислещи”, защо ни управляват само леви крадци и мафиоти? (доколкото крадците имат някакъв цвят)

21061

3

рамбо

06.11 2017 в 13:45

Тия двамата мязат на всичко друго , само не и лидери на дясна партия. Не знам кого интересуват разсъжденията им, та сте си направили труда да им взимате интервю

7568

2

Tabadatko

06.11 2017 в 12:20

Много трудно за четене беше това интервю. 1-во беше пълно с клишета. "Бунтари", "системата?" и прочее. Нищо съществено. 2-ро, Витков е зет на Бриго Аспарухов, който навремето прави Македонската афера, за която после публично се извинява, но е късно, защото щетата за дясното правителство вече е нанесена в общественото пространосвто. И 3-то, най-важно, Венци Идиота лъже, че на 9-ти Декември, 2015-та година ДСБ излезе от управлението заради предстоящи избори. Излезе от управлението, защото ГЕРБ, ДСП и БСП излъгаха, че ще приемат разделението на ВСС на две квоти, със съотношенията предложени от Европа. Вместо това те разделиха ВСС в съотношенията предложени от Бойко и Доган. Тъй че бат Венци, трябва да видиш нещо за тая твоя "памет" .. лекар ли ще е, какво ще е, не знам.

8408

1

tomysbg

06.11 2017 в 12:05

светльо бригадиров ли се казваше тоя мизерник?