Водещата на 'Събуди се' Мартина Ганчева: Ако ми измерите пулса, няма да видите спадове в кардиограмата

Мая Младенова 25 октомври 2018 в 11:59 16519 0

Снимка Нова телевизия

Мартина Ганчева е новото лице в сутрешното уикенд предаване "Събуди се" по Нова телевизия. От този месец тя пое неделните издания на блока, водещ на които досега бе Лора Крумова.

Родена е в Русе. Завършила е Софийския университет. 

Професионалният ѝ път започва в БНР като стажант, а първият досег с телевизията се случва през 2004 година в телевизия „ДЕН“. В последните 7 години е била водещ и продуцент в Bulgaria ON AIR. Преводач е и на автобиографията на настоящия румънски президент Клаус Йоханис.

- Мартина, как се чувствате в новото студио, в ново предаване, нова медия?

- В новото студио - уютно. В новото предаване – интригуващо. А новата медия е вдъхновяващо предизвикателство. Ако ми измерите пулса, няма да видите спадове в кардиограмата!

- На екран сте от години, различно ли е усещането сега?

- Разбира се, различно е. Това не е като да смениш жилище, да свикнеш с по-големия и просторен апартамент, с новата гледка от прозореца или с новите съседи. Накратко - това е друго ниво.

- Как дойде поканата за „Събуди се“? Колебахте ли се дали да приемете?

- Дойде неочаквано. Като всяка хубава изненада.

- Досега профилът Ви бе основно външнополитически. Ще разработвате ли повече такива теми и в „Събуди се“?

- ДА! Дори дебютът ми в предаването беше с външнополитечески теми. Брекзит и интервю с една от 100-те най-влиятелни жени от света на бизнеса в Лондон – Джийн Стивънс. Както и референдумът срещу еднополовите бракове в Румъния. Направих разширен репортаж по темата и интервю с Адриан Коман – румънецът, който сключи брак в Белгия с американец и донякъде възпламени дебата по темата в северната ни съседка. Външнополитеческата нишка ще продължа и в „Събуди се”.

- Кои са учителите Ви в журналистиката? Кои са колегите и медиите, от които черпите опит, вдъхновение?

- Учители съм имала във всяка медия, в която съм работила. Професионалният ми път през годините минава през радио, вестник и телевизия. На А и Б в радиото ме научиха Цвета Ненова от русенското радио „ТЕМПО” и Екатерина Дончева, водещ на „Хора, пътища, автомобили” в БНР. На Татяна Кирякова дължа писменото слово. А Уляна Пръмова първа видя в мен потенциал за телевизия. Потенциал, който Веселин Дремджиев, Виктория Бехар и Катерина Манолова ми позволиха да разгърна. Уча се от всички, с които работя!

Що се отнася до примерите, до колегите, които ме вдъхновяват – приоритет са българските ми колеги, защото с тях имам жив контакт. Ники Дойнов и всички останали колеги от НОВА, защото тази телевизия е школа. Ако разширя малко спектъра, възхищавам се на водещи като Улф Блицър и Кристиан Аманпур.

- Говорите няколко езика, сред които и румънски. Къде го научихте? Как се зароди интересът Ви към северната ни съседка?

- Завършила съм Румънска филология. Навремето, когато кандидатствах с български език и литература, имаше две опции пред мен – Българска или Румънска филология. Реших да инвестирам в непопулярен език. Без да предполагам, че това ще се окаже най-добрата инвестиция. През последните години Румъния се настани трайно в новинарския поток. Между другото, когато се явих на устния изпит по Журналистика, покойният вече Веселин Димитров ми каза: „Момиче, родена си за тази работа, но аз знам, че няма да дойдеш в нашия факултет”. Така и стана. Не отидох във Факултета по журналистика, но журналистиката стана моя професия.

- Вие сте и преводач на биографията на настоящия румънски президент Клаус Йоханис. Срещала ли сте го? Какви Ви впечатли в биографията му?

- Все още не. Вярвам, че това е среща, която предстои. Докато превеждах книгата, се впечатлих от факта, че докато е бил кмет на Сибиу три поредни мандата, Клаус Йоханис лично инспектира строителните обекти в града. Години наред кара колело, независимо от високия пост, който заема в държавата. Първото му име е Клаус, също като Дядо Коледа! Отвъд Дунава често се шегуват с това. Клаус Йоханис беше избран за президент на Румъния точно на прага на една Коледа и на фона на сериозна политическа криза – за румънците той беше коледно чудо….

- Повече си приличат или повече се различават румънските политици от българските? 

- Приличат си по това, че бягат от отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови