Жельо Бойчев: Обещали сме справедливост и възмездие. Ако отстъпим от това, никой няма да ни го прости

Приказките на Борисов могат да предизвикат скандал във Франция

Владимир Йончев 15 март 2017 в 15:07 13222 21

Жельо Бойчев
Жельо Бойчев

Жельо Бойчев е водач на листата на БСП в 23-ти МИР, най-големия в София. Член е на Изпълнителното бюро на БСП и едно от лицата на промяната в партията. Роден е на 15.12.1974 г. В 43-то народно събрание беше един от най-активните депутати, а преди това беше общински съветник в Столичния общински съвет.

Господин Бойчев, прогнозите дават почти равни проценти на БСП и ГЕРБ и изглежда, че ще има коалиция след изборите. Ако Вие спечелите и имате първия мандат с кого ще е тази коалиция?

Аз съм убеден, че БСП ще бъде първа политическа сила. Казвам това, не защото сме в предизборна кампанията, а на база на разговорите и на срещите, които провеждаме ежедневно. Хората много ясно изразяват отношението си към досегашното управление на страната и категорично търсят и искат промяна. Как и по какъв начин ще бъде формиране следващото правителство, решават българските избиратели. Не мисля, че е удачно в момента да се правят каквито и да било хипотези, но от страна на БСП трябва да е ясно едно – повече компромиси ние няма да правим. Това е изводът от досегашните ни съвместни управления, в които сме участвали. Търсенето на всяка цена на математически мнозинства, на аритметичния брой от народни представители, които да излъчат правителство, се видя, че не води до стабилно управление. Ако не можем да постигнем съгласие относно приоритетите и политиките, които трябва да следва следващото мнозинство и то на база ясното разбиране, че трябва да има радикална промяна в страната, няма смисъл да участваме в едно управление.

Има ли вариант за голяма коалиция с ГЕРБ, както Радан Кънев често говори?

Прекалено много са различията между БСП и ГЕРБ. Бих казал, че между нас има разлом, така че не виждам основание, на което да търсим такъв тип коалиция. Ясно е, че има определени икономически интереси и корпоратиивни структури, които биха искали да видят такъв тип коалиция. На тях трябва да им кажа, че промяната на БСП включва и това – скъсване с всякакъв тип зависимости. Не можем да предадем своите избиратели на следващия ден след изборите. Една от големите грешки на ДСБ беше именно това. На предишните парламентарни избори от сутрин до вечер обясняваха как няма да правят коалиция с Бойко Борисов и как той няма да бъде министър-председател и после всички поединично си договориха места и се прегърнаха с Борисов. Съвсем нормално е българският избирател да ги накаже за това.

Но пък така с разбитото дясно, с разбитите авари, както казваше Петър Стоянов, на вас от левицата ви е по-лесно.

Вината за разбитото дясно си е само на техните представители, разбира се не без сериозната помощ на Борисов. Десницата не издържа изпита с власт. Какво да си говориш и за какво да спориш с някакви хора, които ще си сменят позициите при първата оферта за министерски пост?

Разбирам го Радан, че се е опарил от своите, но вместо да спекулира с БСП и да се опитва да търси оправдание за изборния си провал, по-добре да води дебат с нас за истинските неща - за идеологии, за политики, за ценности, за принципи. България има нужда от истински дебат за лявото и дясното.Тези, които са се събрали само заради властта, ще се разпаднат от самосебе си. А лявото и дясното - като визии, като възможни решения на проблеми, като отношения в обществото, ще останат и след тези избори, и след следващите, за тях трябва да се говори.

Не беше много отдавна краят на 2015 година, когато имаше местни избори и БСП не спечели нито един областен център, а сега се очаква да бъде първа политическа сила. Какво се случа в тази година и половина, че се получи такъв рязък обрат?

Колкото и да Ви е странно, началото на края на ГЕРБ започна именно на местните избори. Може да Ви звучи пресилено, предвид това, че тогава имаше коментари, че това е едва ли не края на левицата. Точно това им поведение ще ги доведе до загуба на сегашните избори. Това самодоволство и самодостатъчност, което се излъчваше. Българският народ има усет за нещата и според мен ще накаже всяка политическа сила, която се е откъснала от реалността и се е самозабравила във властта. ГЕРБ през последната една година излъчва именно това.

Какво се случи в БСП? Успяхме да разчетем желанието за промяна, а то не съществува само в България. Виждате, че това е световна тенденция. Хората не са доволни от това, че много ограничен кръг взима решения за съдбата на всички, от все по-големите неравенства. Успахме да излъчим кандидат за президент човек, който да олицетворява тези надежди. Човек, който не е свързан директно и пряко с политиката до момента и е с безупречна биография, правейки едно-единствено нещо досега – да служи на България и то на фона на непрекъснатото предателство на националните ни интереси. Видяхте, че тази формула работи. БСП показа нещо много важно в политиката – ако искаш промяна трябва да покажеш, че си готов да я направиш. Ние във вътрешен план променихме не малко неща за тези няколко месеца, които, вярвайте ми, за партия с над 125-годишна история, са равнозначни на революция. В организационно отношение БСП е доста по-консервативна, порядките не предполагат толкова бърза и рязка промяна, но виждате, че ние направихме няколко много ясни знака, с които дадохме възможност за пряко участие за всеки един от членовете в избора на председател на партията и промяната на лицата на партията. За пореден път БСП е двигател на промяната в България и показа, че променяйки себе си може да носи отговорност и за промяната в страната.

Около БСП винаги е имало едни олигарси, които са използвали моментите, когато БСП дойде на власт, за да правят бизнес с държавни средства. Дали ще можете сега да ги спрете?

Такива структури има в България и те са около всички политически партии или по-скоро около властта. Даже не са само около властта, а вече видяха механизмите на политическото представителство и си създадоха собствени политически субекти. На всички избори виждаме поредната корпоративна партия, която се явява громител на статуквото и носител на промяната, само и само да не се извърши никаква промяна по същество, а да продължат едни и същи интереси да бъдат обслужвани. В начина, по който се прави политика и се осъществява властта, трябва да има радикална промяна и затова участвам в тази кампания. Ако някой си мисли, че може да продължава така, както е било до момента, че ще дойде на власт и ще започне да назначава хора от партийните централи, ще започне да разпределя обществения ресурс по начина, по който го разпределя Борисов, ще смени само крайните адресати, много бърка. Никой няма да търпи такъв тип поведение. И неслучайно, преди да говорим за икономика, за политика против преодоляване на бедността и неравенства в България, ние сме извели на преден план нещо друго - все по-голямата липса на справедливост в българското общество. Започваме нашата платформа с това и с ясното съзнание, че трябва да има възмездие за всеки, който нарушава закона, без значение на каква позиция се намира. Поели сме този ангажимент и нямаме право, ако носим отговорността за управлението на страната, да отстъпим от това. И никой няма да ни го прости.

Казахте възмездие. Когато Бойко Борисов дойде на власт през 2009-та година, той обеща пълна ревизия, но нищо от това не се случи.

Точно така. Затова на нас никой няма да ни го прости, ако ние продължим по този начин. Ще видите колко жалко ще приключи господин Борисов и то именно заради това, че не реализира големите очаквания, с които дойде на власт. Той предпочете да се впише в цялостната тази среда и да избере по-лесния път. Да се договаря с един или друг от големите олигарси в страната и да стане нещо като техен представител. Ако ние направим същото след изборите, това ще бъде краят на БСП. А БСП в момента е носител на промяната, на радикалната промяна в начина на управление в страната. Това е голямата цел и предизвикателството пред нас.

Един скандал се вихри през последните дни, свързан с журналистката Елена Йончева, която е в листите на БСП. Какъв е вашият коментар?

Много неадекватно поведение от страна на господин Борисов. Избори се печелят, избори се и губят, но има граници, които не трябва да бъдат преминавани. С такъв тип поведение и с такъв тип говорене, показващо страхът от предстоящата загуба, могат да се навлекат и тежки международни ппоследици за страната ни. Ако не се спре това говорене от страна на Борисов, може да предизвикаме скандал и в течащата в момента кампания във Франция. Има граници, които не трябва да се преминават, тъй като не се знае какво ще коства това. Тези граници са именно авторитетът и националните интереси на страната. Ние всички трябва да работим за него и не може да си позволяваме такъв тип фриволно коментиране на ситуации, в които са намесени партньорски държави и служби. Просто утре няма да има никакво доверие към нашата страна. И няма как да обясним на никого, че вече няма да се държим по този начин. Така че, оттук нататък моят съвет е като мъж да се извини на госпожа Йончева и да бъде забравена тази история.

Ако трябва да се очертае един проблем пред България, който сте в състояние да решите, ако дойдете на власт, кой би бил той?

Проблемът, който може би концентрира всичко в себе си е негативната демографска ситуация. Сега са преломните години, които трябва да дадат началото на обрат в тази тенденция. След това може да се окаже, че ще бъде късно. Ако видите броя на ражданията на деца, вече е под 60 хил., ако видите етническия им състав, може да си направите много тежки изводи за перспективата на страната. Затова, в центъра на всяка правителствена политика оттук нататък трябва да бъде преодоляването на тези негативни тенденции, които ще бъдат спирачка за икономическия растеж. Няма как да имаме конкурентна икономика с такъв тип демографски показатели, няма как да имаме развита и солидарна социална система, при тази демографска характеристика. Иска ми се, дебатът да бъде насочен именно към тези важни проблеми на страната, а не вкарвайки усилия и енергия в по-незначителни теми, да пропускаме голямата картина - просперитетът и бъдещето на страната, което в момента е заложено на карта.

Ясно е, че демографският проблем е голям, но какви са решенията?

Много са инструментите. Правим първа стъпка в семейното подоходно облагане, чрез което в българските семейства ще остава разполагаем месечен доход 50 лв. на дете повече, отколкото сега. Имаме ангажимент да въведем програма за първи дом на младите семейства. Ние сме единствената страна, в която няма такъв тип стимули. А почти всяка европейска държава, по един или друг начин, е намерила начин да стимулира младите семейства, било чрез преференциални лихвени проценти, било чрез приспадане на ДДС. Предлагаме това да бъде механизъм, който да облекчи младите семейства при отпускането на ипотечни кредити - държавата през механизми да намали лихвените нива.

На президентските избори БСП за първи път от 1994 г. насам беше първа във всички социални групи, включително в София и сред младите хора. Вие сте водач в най-синия район на София. Как ви посрещат на предизборните срещи? Какво очакват от Вас? Какво Ви питат хората?

Прав сте, това е най-големият район в София. Аз бих го характеризирал като най-динамичният, най-развиващият се район, най-младият район. Тук са съсредоточени университетите, науката, Студентски град, този район съсредоточава бъдещето на страната. Същевременно и тук се виждат огромните неравенства. Онзи ден обикаляхме район Панчарево. Натъкнахме се на два протеста. Единият протест против честото прекъсване на тока в Панчарево, другият на жителите на Горубляне, които бяха затворили пътя, заради липса на канализация.

Виждате, че градът има много лица и огромни проблеми, които трябва да бъдат преодолявани. Поели сме ангажимент за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община с оглед гарантиране и съхраняване на зелените площи, гарантиране на качествена среда на живот.

Друг голям проблем, по-скоро възможност, е Витоша. Искам да гледаме на Витоша като богатство за столицата. За съжаление и там се сблъскваме с прехвърляне на отговорност. Знаете, че в долната част на планината е в рамките на Столичната община, след това отговорност имат и Министерството на околната среда и водите, и Министерството на земеделието. Планът за управление се изготвя от МОСВ. В такъв тип ситуация е получава прехвърляне на топката. Поели сме ангажимент да търсим развързване на този възел с оглед на подобряване достъпността. Витоша е богатство за града, но тя трябва да бъде ползвана. За да обичат българската планина, българските деца трябва да я опознават. Аз опитах да запиша децата си на ски и се оказа, че това е почти невъзможно, защото има много ограничена възможност за групи по време на детската ваканция. Месеци преди това се запълват. Няма как да си го обясним това, при положение, че планината е до града. Разбира се не трябва да се допуска допълнително строителство на Витоша. Но решение за развитие на спортната инфраструктура трябва да се намери.

Покрай несъстоялия се дебат между Борисов и Корнелия Нинова, Борисов лансира версията, че Нинова бяга от дебат с екипите, защото не иска да си покаже министрите. Ако БСП спечели властта, какви ще са министрите - партийни лица, експерти, компромисни фигури?

Съставът на правителството ще го нареди българският народ след изборите. Особено в такъв тип коалиционни формати, да спекулираш с имена и с министерства, ми се струва некоректно. ГЕРБ обясняват каква грешка са направили като са дали определени министерства на коалиционните си партньори, а сега щели да ги взимат. Такъв тип разговор не ми се струва съдържателен и смислен за хората. Важното за мен е да не правим компромиси с ангажиментите и с политиките, зад които сме застанали и да не търсим властта на всяка цена. Големият въпрос е с кадровите назначения. Там имаме печален опит.

Ако се постави въпросът - или шеф на ДАНС, или оттегляме подкрепата?

Това ни се наложи да го преживеем и съм си обещал, повече да не допускаме такъв тип провали. Трябва да бъдем абсолютни политически самоубийци, за да си позволим да правим повторни подобни грешки.

Материалът е публикуван съгласно договор от 10.03.2017 г. между БСП и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания на "БСП за България" за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12013

21

тедиф

16.03 2017 в 12:16

Преди да славите бкп-бсп,погледнете се в огледалото,лайна червени.Какво виждате?Ами едно недоразумение като желю копача!

11751

18

Big Smile

15.03 2017 в 21:33

Кирил Добрев? Румен Гечев? Жан Виденов? Димитър Колев? и много други.....

8962

17

BREGNEV

15.03 2017 в 18:47

Много са продажните червеногъзковци. И с по няколко акаунта.