Историята на Европа. Препоръчвам този филм (видео)

Владимир Йончев 21 септември 2018 в 00:07 10298 0

Снимка Viasat History

"Аз съм Кристофър Кларк, професор по история в Кейбридж.

Роден съм в Австралия. За европейците това е другият край на света.

И въпреки това съм омагьосан от историята на Европа.

Защото...

Защото Европа - това е най-великото постижение на човешката цивилизация досега."

Така започва всеки един от шестте епизода на "Историята на Европа" - документален сериал, който върви по Viasat History.

Рядко гледам филми, още по-рядко може филм да ме впечатли. Този е един от малкото и си позволявам да го препоръчам.

Защо ли?

Може би защото човек наистина трябва да погледне от другия край на света, за да види целия мащаб на чудото, което предците ни са създали и в което ние живеем.

И може би защото чудеса не се разказват лесно. Ако някой би могъл, заслужава да е професор в Кеймбридж.

В заглавието на този филм има игра на думи, която на български няма как да се предаде. Филмът не се казва History of Europe, както бихте предположили. Казва се The Story of Europe. Разликата е тънка - history е суха наука. Story е живият разказ, приказка по действителен случай. Кристофър Кларк я е разказал великолепно.

Изкушените от историята едва ли ще научат от този филм факт, който не знаят. В този филм интересни са не фактите, интересни са връзките между тях. Историята, която учехме в училище, беше хроника на войни и преврати в различни държави, които се борят помежду си. Събития, които ни разделят и противопоставят.

А гледано от Австралия, Константинопол и Ирландия са една общност. С общ произход и идентичност (Origins and Identity се казва първата серия). Ние сме неголям полуостров, заобиколен от море, което свързва, а не разделя. Който започва от Кабо да Рока в Португалия и свършва...

Да, Европа е единственият континент, който не свършва с географска граница. Свършва там, където свършват нейните вярвания и идеи. Понякога границите ѝ се простират чак до другия край на света.

Понеже рядко виждаме по-далеч от носа си, вероятно ни изглежда, че Европейският съюз е уникален феномен от края на 20 век. Всъщност не е. Под различни форми го е имало много пъти - в Римската империя, в империята на Александър Македонски, в елинистичните държави след разпада ѝ, във втория Рим - Константинопол, в претенциите за Трети Рим, в Германската Ханза, която е първообразът на Общия пазар, при викингите, които са населявали Гренландия и Сицилия.

Този филм е като игра. Кристофър Кларк събира в пъзел парчета от много истории - зловещият конкистадор Кортес и Бийтълс, холандските търговци на роби и Петър Велики, Шекспир и гилотината. Малцина са хората, които могат да хванат такива исторически валенции, истинско предизвикателство за ума е да сглобяваш пъзела на най-великото постижение на човешката цивилизация.

„Историята на Европа“ е поредица в шест части, която се излъчва по Viasat History в събота от 21:00 с повторение в неделя от 20:00. В почивния 24 септември могат да се видят 2 епизода от 16:30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови