Михай Първи - кралят, който винаги се завръща

ОFFNews 05 декември 2017 в 17:15 11709 2

Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на Румъния и последният от двамата живи държавни глави от времето на Втората световна война. 

Но не преклонната му възраст от 96 г. го отне от близките му. Той бе диагностициран с рак, който в последната година влоши състоянието му критично.

Роден е в Румъния на 25 октомври 1921 г. на територията на замъка Пелеш, близо до гр. Синая. Той е единственото дете на крал Карол Втори и втората му съпруга, принцеса Хелена Гръцка.

Когато Михай е едва на четири години баща му се отказва от правото си на наследство на румънския трон. Така бъдещият крал става първи престолонаследник. През 1927 г. крал Фердинанд Първи умира и така 6-годишният принц става върховен монарх на Кралство Румъния. Тъй като е твърде млад, за да управлява, е създаден регентски съвет, оглавен чичото на Михай - принц Николай.

През юни 1930 г. е извършен държавен преврат на чело с министър-председателя Юлиу Маниу. Той подкрепя бащата на Михай, който обявява отказа си от наследство на трона за невалиден. Така Карол Втори става крал на 8 юни. 

Снимка: АФП

Само след 10 години в страната отново има сътресения. През 1940 г. след нов държавен преврат - този път на чело е министър-председателя Йоан Антонеску, крал Карол е принуден отново да се откаже от трона и така Михай става монарх за втори път.

През ноември 1947 г. крал Михай отива в Лондон, за да присъства на сватбата на третата си братовчедка - принцеса Елизабет Втора (сега кралица) и херцога на Единбург Филип Маунтбатън. Тогава той среща Анна Бурбон-Пармска, неговата бъдеща съпруга.

В същата година - на 30 декември, завръщайки се от път, той намира двореца си заобиколен от войници, верни на комунистическия режим. Със заплахи от кръвопролития, той е принуден да подпише документ за абдикация. Четири години по-късно напуска страната, въпреки че през март 1948 г. обявява абдикацията си за невалидна, защото е била насилствено провокирана.

Междувременно се кроят планове за сватбата на Михай и Анна. Двамата се събират в Швейцария, изправяйки се пред една от най-големите пречки в предстоящия им живот - религията. Анна е римокатоличка, докато Михай е православен. Двамата искат разрешение за брак от папата, но с обещание - Михай дава думата си, че децата му ще бъдат католици. Но кралят не би могъл да изпълни обещанието си, тъй като би нарушил румънската конституция и папата отказва да благослови брака. Но двойката, с подкрепата на свои близки, се жени, въпреки всичко. Години по-късно - през 1966 г., те имат втора сватба в римокатолическа църква в Монако.

На 10 юни 1948 г. двамата се женят на православна церемония, която се провежда в тронната зала на Кралския дворец в Атина. Поради религиозните различия чичото на Анна - княз Ксавие от Бурбон-Парма, издава декларация, с която отказва да признае сватба, противоречаща на желанията на папата. Той също така забранява на родителите си да присъстват. Родителите на Анна също не са на сватбата.

Въпреки че Михай е загубил трона, Анна приема званието кралица на Румъния. Две години по-късно те се местят в Англия, където остават до връщането си в Швейцария през 1956 г. Семейството има пет дъщери: принцеса Маргарита, р. 1949 г., принцеса Елена, р. 1950 г., принцеса Ирина, р. 1953 г., принцеса София, р. 1957 г., и принцеса Мария, р. 1964 г.

През годините крал Михай работи като пилот в компания за оборудване на самолети. Той посещава Румъния чак на 43-годишна възраст, като му бива дадено разрешение да остане едва за няколко часа. През 1997 г. румънското му гражданство бива възстановено, заедно със собствеността върху няколко имота. Семейството живее главно в Палата на Елизабета в Букурещ, имат и дом в Швейцария.

В годините след завръщането си в Румъния крал Михай е активен в популяризирането на Румъния по света, но никога не прави опити да върне монархията в страната. Той обаче прави промени през 2007 г., с които се позволява на жени да сядат на трона, което преди това е забранено. Той обявява принцеса Маргарита за негова първа наследница.

На 2 март 2016 г. крал Михай е диагностициран левкемия и обяви, че се оттегля от обществения живот. Принцеса Маргарита пое обществените задължения на семейството. Съпругата му Анна умира на 1 август същата година в болница в Швейцария на 92 години. След по-малко от година крал Михай я последва във вечния път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

2

reKontra

05.12 2017 в 22:17

Много хубава статия с един цирей в началото "....на територията на замъка Пелеш"!!!!!!!
Мурдаров,ела да си видиш питомците!

10571

1

Hissarion

05.12 2017 в 17:39

Да няма да вампирясва?