Намерената статуя в Хераклея Синтика вероятно е на местен управник

OFFNews 17 август 2018 в 14:37 5319 0

Снимка Archaeologia Bulgarica

Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник, съобщи доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ. Археолозите от екипа му почистиха късноримската каменна скулптура от пръстта, след като кран премести тежката стълба на форума над нея. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция.

Дали главата е махната нарочно от недоволни жители на града или от политически противници на управника? Засега няма как да е сигурно. От една страна по скулптурата няма други следи от грубо отношение, тя е била положена внимателно в легнало положение. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава отдолу и че хората почти буквално ще стъпват върху поваления магистрат.

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Чакат се още хипотези около рядката находка, а археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. Но вече е избрано мястото, където скулптурата ще бъде видима за всички посетители на Хераклея Синтика край с. Рупите: сред останките от гражданската базилика на форума. Някога тази сграда е била нещо като съдебна палата на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови