Нова поредица на Viasat History разказва за голямата любов на император Николай и Александра (видео)

Невена Илиева 15 юни 2018 в 09:27 6847 0

Снимка Viasat

Чаровната д-р Сузана Лимпскомб - историк, телевизионен водещ и автор на документални филми, разказа  ред OFFNews за документалната си поредица "Николай и Александра: Последните кралски особи на Русия". В нея тя се спира на хилядите запазени писма - живи свидетелства на страстната любов между двамата, времето в предреволюлиционна Русия и турбулентната историческа развръзка.

Новия епизод от поредицата може да гледате по Viasat History на 18 юни, от 22:00.

- Д-р Лимпскомб, какво Ви накара да започнете да изучавате история?

- Мисля, че историята - това е животът на останалите. Ако се интересуваш от хората, от начина, по който мислят, който ги мотивира, тогава историята е най-перфектната наука.

- Много от изследванията Ви са върху живота на Хенри VIII. А сега се захващате с последната царска фамилия на Русия. С какво Ви привлече тяхната история?

- Всъщност, между Хенри Осми и Ан Болейн и Николай и Александра могат да се направят много паралели. Страстна любовна история с последствия, променили света. Особено ми харесва погледът отвърте в личната им история. Писмата, които са си разменяли, са много интимни и дават поглед върху мислите им, светогледа им. Обясняват много за революцията в Русия.

- Император Николай II и съпругата му Александра са известни с любовта си един към друг. Открихте ли нещо ново и любопитно в кореспонденцята им? Има ли малко известни факти за тях?

- Няколко неща. Писмата са изпълнени с много страст, отдаденост, любов. В смайващи размери. Изглеждат напълно увлечени един от друг дори след 22 години брак. Направи ми впечатление и степента, до която тя го манипулира. Бях чела за това в други книги, а сега го открих и в писмата им. Имам предвид, че го подтиква да бъде авторитарен, марксист, твърд - по-авторитарен, отколкото е бил в действителност. А друго, което ме впечатли, е че те са били интимни - в сексуално отношение. Наричат гениталиите си с имена и пишат за тях в кореспонденцията си. Удивително!

- Знаете ли колко писма са си разменили? Според някои източници са хиляди.

- Сигурно са толкова. Знаем за 1700 между април 1914-а и март 1917-а. Ако сложим и тези преди тях, със сигурност са хиляди.

- Животът на последната династия със синя кръв излиза за пръв път, разказан в телевизионна поредица. Какво ще видят зрителите?

- Във втория епизод сме подбрали история от Първата световна война. Моментът, когато идва техният - не бих казала неизбежен, но почти неизбежен залез. Николай отива на фронта - да ръководи ситуацията оттам, но той не е пълководец. Не е като своя баща. На фронта той наистина не е постигнал много, играл е домино и е пишел писма, оставяйки политически вакуум и Александра начело. Спираме се и на влиянието на Распутин и неговата необичайна смърт. Накрая се стига до Руската революция.

Снимка: Viasat World

- Защо според вас историята е важна - какво бихте казали на клас ученици, за да ги вдъхновите да я изучават?

- Защото тя е всичко онова, което някога се е случило. Илюстрация на това как действат хората. Поглеждаш назад и виждаш как са реагирали в сходни ситуации. Обяснимо е тя да не грабне вниманието на младите хора точно защото са млади и мислят, че знаят всичко. Но мисля, че ако са умни и искат да разберат как работи светът, няма по-добър начин от историята. Днес повече от всякога имаме нужда от това - със смяната на властта в целия свят - от Америка, през Брекзит. Трябва да погледнем в миналото, за да разберем какво се случва.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови