Полша: Български историци и журналисти изопачават историческата истина за войната

OFFNews 09 януари 2020 в 20:03 17591 10

Снимка БГНЕС

Посолството на Република Полша у нас днес публикува в сайта си специално изявление по повод някои особени трактовки на изказването на руския президент Владимир Путин за причините за избухването на Втората световна война. Дипломатическата мисия е категорична, че статии и коментари на български историци и журналисти изопачават историческата истина.

Ето какво се посочва в текста на посолството:

Във връзка с изопачаващите историческата истина статии и коментари на български историци и журналисти относно изказването на президента на Руската федерация г-н Владимир Путин за причините, довели до Втората световна война, Посолството на Република Полша припомня основните факти за най-кръвопролитния конфликт в историята на света.

Прелюдия към Втората световна война са подписаният на 23 август 1939 г. съветско-германски Пакт „Рибентроп-Молотов“ и приложеният към него секретен протокол за подялба на Полша и други страни (този факт е признат от Конгреса на народните депутати на СССР, който на 24 декември 1989 г. осъжда Пакта). Благодарение на това споразумение Хитлер не само печели съюзник в лицето на Сталин, но си подсигурява свобода на действие в планираната война с Полша. Третият Райх и СССР почти веднага се възползват от сключеното съглашение: на 1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша, а на 17 септември 1939 г. същото прави Сталин. На 22 септември в разположения в централна Полша град Брест се провежда съвместен военен парад на Вермахта и Червената армия. На 28 септември 1939 г. Третият Райх и СССР сключват Договор за дружба и граници, подпечатал не само подялбата на Полша, но и съюза на двете тоталитарни държави.

От първите дни на германската окупация на Полша (по онова време държавата с най-голяма еврейска общност в света) антисемитската политика на Третия Райх е придружена от пропагандна кампания, целяща създаване на негативни настроения към евреите. Към тази дейност се добавя и прилагането на най-сурови наказания (включително смъртно наказание) към всеки поляк, поискал да окаже помощ на евреин.

Полша е единствената окупирана от Третия Райх страна, в която помагането на евреите се наказва със смърт. Известни са много примери за масови убийства, извършени от германците, на полски семейства, които укриват евреи или им оказват друга помощ. Да, известни са и случаи, в които поляци издават евреи на нацистите срещу печалба.

Тези поляци обаче се наказват със смърт „от името на Република Полша“ от полската съпротива. За истинското отношение на поляците спрямо евреите най-добре свидетелства фактът, че те са най-многобройната група (6 992 души) сред удостоените с почетното звание „Праведник на света“, присъждан от израелския Мемориален комплекс на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

На всички, които искат да получат допълнителна информация относно гореизложените факти, Посолството на Република Полша препоръчва статията „Разказът на картата“, написана от полския историк д-р Анджей Завистовски, както и интернет страницата Truthaboutcamps.eu.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

10.01 2020 в 23:20

Не. Там работата е много-много по-дебела.
Те изживяват себе си като Истинският Лидер на Славянския Свят. Че католици, и пишат на латиница - Толкова Повече.
И поне до 39-та - с пълното убеждение, че превъзхождат не само интелектуално руснаците, но и военно и икономически. Жеч Посполита от Балтийско до Черно море. Нещо може да оставят на германците - съюзници, все пак, но дреболии. Оттатък Урал после ще решават с японците.
Сега пак се държат като през 33-та, и видимо пак ще го отнесат.

11730

10

Батко

10.01 2020 в 00:17

Братята поляци са си го търсили. Те винаги си го търсят - ту от шведи, ту от австрийци, а най-традиционно от руснаци и германци. И това ще продължава, ако не вземат да разберат, че не са просто невинна жертва.

6774

9

ЛАФЪРДИЕВ

09.01 2020 в 23:17

https://www.dw.com/search/bg?

Дойче веле ви го казва:

"Как Полша е избивала евреи"..

Дойче веле и то ли е сред русоробите?

6774

8

ЛАФЪРДИЕВ

09.01 2020 в 22:53

Историята защитаваме.. Шляхтофили..
И що не упреквате Чембърлейн? Предал Чехословакия преди това.. Протекторатът Бохемия и Моравия НЕ Е ЛИ ОКУПИРАНЕ?
Или Чърчил за "палавата бележка".. Утвърдила предаването на Румъния, Полша, България и т.н. на Сталин след войната..

6774

7

ЛАФЪРДИЕВ

09.01 2020 в 22:49

Niko Siord - Страните от Антантата са загубили и обявили капитулация в ПСВ-то. И са разпарчетосани и те..
Факт - полския министър на външните работи Юзеф Бек е автора на плана за разделяне на Чехословакия в Мюнхенския сговор. И от януари 1938 е започнал совалката с Германия..

9233

5

Чочко Пипков

09.01 2020 в 22:43

Всеки гледа да го мушне докато може. Колкото по силен си толкова повече мушкаш.

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

09.01 2020 в 22:36

А за "Пакт Пилсудски – Хитлер" от 26 януари 1934 г. за ненападение между Германия и Полша... НИ ДУМА!!!
За 24 АВГУСТ 1938 г., когато ПОЛША предлага на Германия плана за РАЗДЕЛЯНЕ НА ЧЕХОСЛОВАКИЯ и си иска, и и обещават Тешинска област да е тяхна!! ... НИ ДУМА!!!!
Мюнхенския сговор на 30 СЕПТЕМВРИ 1938-ма год. УТВЪРЖДАВА ПОЛСКИЯ план за разпечатосването на Чехословакия.
През ОКТОМВРИ 1938 г. Полша, съвместно с нацистка Германия, въвежда войски и окупира чехословашката част на Тешинска област, присъединявайки я като Западносилезки окръг (Powiat cieszyński zachodni).
Едва след това - 15 МАРТ 1939 год. Германия окупира последната част на Чехословакия и се появява Протектората Чехия и Моравия..
Чудно!! Що поляците не ни обвинят, че изкривяваме и календара?