Превземането на Лозенград

Владимир Йончев 07 ноември 2017 в 11:04 6221 2

Битката за превземането на Лозенград през 1912 г. е във фокуса на втория епизод от документалната поредица „Българско военно чудо“. В рамките на близо 8 минути авторите на филма пресъздават първото голямо сражение от дългоочакваната Балканска война. Окрилена от своето желание за постигане на националния идеал, още в първите дни на конфликта, войските на Царство България постигат неочаквани резултати.

Победата е изненадваща както за Османската империя, така и за Великите сили. Военният съветник на турците генерал фон дер Голц твърдял преди войната, че Лозенград може да бъде превзет само от германци и то след тримесечна обсада, но българите го опровергават, като постигат успех след двудневни боеве, на седмия ден на войната.

Датата е 5 октомври 1912 г. Цар Фердинанд обявява война на Османската империя, като в манифеста си припомня думите на Царя Освободител Александър ІІ – „Святото дело трябва да се доведе до край”, т.е. Руско-турската освободителна война трябва да получи достоен финал чрез една обединителна война. Така се слага началото на едно сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни. Войските ни се сблъскват с редица сериозни трудности като липса на прехрана, на транспорт. Изправени са и срещу вражеската армия, която е със сериозно числено превъзходство.

И въпреки многобройните проблеми, когато на 5 октомври войната е обявена, генерал Радко Димитрие отбелязва: „Моите славни сътрудници при щаба посрещнаха известието с такава радост, като че ли се готвеха за сватбен пир.”

Такава е реакцията и на всеки български войник и офицер – всички са нетърпеливи да се изправят срещу вековния враг...

Тук може да изгледате краткия филм, посветен на първата голяма българска победа през Балканската война.

Късометражният филм е част от документалната поредица на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Тя се състои от 10 епизода, посветени на 10-те най-големи сражения на армията ни по пътя за национално обединение. Премиерният филм от поредицата пресъздаде битката при Сливница, с която войските ни успяват да защитят по възможно най-категоричния начин Съединението и да покажат на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение.

Междувременно авторите на „Българско военно чудо“ поеха на обиколка из страната. Те изнасят открити уроци по история, използвайки филмите от поредицата. Обиколката започна от Етрополе, като на 3 ноември от сдружение „Българска история“ разказаха за Сръбско-българската война пред десетки ученици и учители в сръбската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Димитровград (Цариброд).

На 6 ноември те посетиха и 9-та Френска езикова гимназия в София, като обиколката им с видеата от „Българско военно чудо“ продължава с уроци в Русе (8 ноември), Бургас и Карнобат (9 ноември), Ловеч (21 ноември), Гоце Делчев (27 ноември), село Долно Дряново (27 ноември) и Смолян (28 ноември).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

11.11 2017 в 22:34

На тебе мозъкът ти да не е на уиндоус? Понякога те забива ноо яко.

10571

1

Hissarion

07.11 2017 в 13:57

Важно е мозъците на децата да се промиват с войнствена пропаганда. Иначе с кой акъл ще гласуват за Далавери и Прасьо войвода?