Строеж през 50-те години унищожил гробниците на Източния некропол на Сердика

Невена Илиева 21 юли 2017 в 16:38 7660 0

Изкопите за строежа на хотел на мястото на бившето кино "Сердика" край паметника на Васил Левски в столицата не се увредили най-големия некропол на антична Сердика - Източният некропол, който се намира точно под мястото на старото кино. Те са били унищожени от строежа на старото кино през 1958 г.

Това заяви пред ОFFNews археологът Юниан Мешеков, ръководител на разкопките на мястото, където скоро ще се появи луксозен хотел.

Предни дни се появи информация, че изкопът за строежа е увредил ценни археологически находки, но по думите на археолога те са били разрушени преди изкопните дейности. 

"Това е най-големият некропол на Сердика. Датира от периода на ранното християнство - четвърти век. В момента една от гробниците е в добро състояние, но голяма част от некропола е разрушен при строежа на кино "Сердика", започнат през 1958 г.", заяви той. 

Именно през 50-те и 60-те години на миналия век част от некропола е била залята с бетон.

Всички гробни съоражения - седем гробници и няколко гроба, са проучени и документирани. С решение на междуведомствена комисия една от гробниците ще бъде възстановена и показана. Това ще се случи само с едно гробно съоръжение, защото комисията е преценила, че само то носи експозиционна стойност. 

"Запазената гробница ще бъде възстановена и изложена, но още не се знае къде", заяви Мешеков. 

Видимо подразнен от спекулациите, че под бъдещия хотел "Хаят" може да е гробът на Левски, Мешеков заяви: "Категорично не е тук". 

Частите от Източния некропол на Сердика бяха открити още през април, а досега археолозите изучават района. След като те приключат работа, ще започне и строежът на "Хаят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови