3 потресаващи разказа на наблюдатели на вота

"Ако не бях го видял с очите си, нямаше да повярвам", "Едни и същи хора гласуваха многократно"

OFFNews 05 април 2021 в 12:53 40028 0

Снимка БТА

Преброители от дигиталната платформа "Ти броиш" разказаха в социалните мрежи как местни босове контролират вота в малки секции, а грешките в протоколите са по-често срещани, отколкото се предполага. Ако във всяка "проблемна" секция има по един независим преброител, изборните нарушения и грешките при попълването намаляват драстично, показа опитът от вчерашния ден.

В схватка с Тошко Лихваря с Лом

Елисавета Белобрадова от "Майло мила" разказа за изборите в секция 33 в Лом:

Здравейте от изборния процес в Лом. Нещата вече са на ниво, в което застъпник на ГЕРБ на име Тодор (председателят на комисията твърди, че не знае останалите му имена), едър мъж в анцуг, е залепил нос в носа ми и ми крещи “ПРЕДИЗВИКАЙ МЕ, АРЕ МААА, ПРЕДИЗВИКАЙ МЕ”.

Всички гледат. Полицаят, който охранява секцията, комисията и група граждани.

Намираме се в квартал Хумата, секцията е в бивше магазинче за хранителни стоки и благодарение на великолепната ми натура, чара и кресливия ми глас, всички тук вече ме обожават и биха ме удавили в капка вода.

Председателят не ще сигналите ми, на полицая не му пука, друг член на комисията вече ми снима лицето, не знам защо, и добре, че си нося бисквити, че надали и филия хляб ше ми дадат, ако ми пристърже.

... Тошко Лихваря борави с личните документи на избирателите, диктува данни на член на комисията и пуска бюлетини вместо избирателите в урната.

Той ме заплаши, крещя и се държа агресивно пред полицая, който трябва да опазва реда.

Председателката на комисията отказваше да ми каже както името, така и качеството на лицето, докато не дойде друга полиция и разбрах името и занятието му. После дойде трета полиция. Писахме дълги протоколи с обяснения, които продължават.

Очаквам обаждане от РИК и съм в процес по пускане на официална жалба към ЦИК.

...

Два часа след като сме уведомили РИК, идвали са два пъти полицаи и екип на БТВ, изборният процес продължава да се ръководи от застъпника на ГЕРБ-СДС, Тошко Лихваря. Очевидно РИК не са инструктирали председателката на комисията.

Очакваме екипа на РИК да пристигне, за да “въздаде справедливост”.

(...) След като пуснахме сигнал до РИК за това, че застъпникът на ГЕРБ СДС Тошко Лихваря ръководи целия изборен процес, РИК дойдоха. Оказа се, че идват с голям черен джип, в който отпред седят двама бабаити, а на задната седалка възрастен мъж тип “дон Корлеоне от Северозапада”. Свалиха се стъкла, запалиха се тънки цигари, привикаха са председателката и Тошко Лихваря. Обясниха им някакви неща, вдигнаха стъклата и заминаха. Разбира се, джипът е с регистрация с еднакви цифри на номера.

Двайсет минути по-късно РИК отхвърли сигнала, а на мен ми пратиха полиция за пореден път, за да ми кажат да спра да снимам. Нещо, което не съм правила.

Докато полицията ми правеше забележки, Тошко Лихваря продължи да управлява изборния процес, а председателката се занимаваше с мен и обясняваше на полицията как съм крещяла цял ден. Викам на полицията “Ама, погледнете застъпника на ГЕРБ продължава да изисква личните документи на хората, докато вие се занимавате с мен. Пред вас го прави!” 

Оня пусна личната карта и започна и той да ми се обяснява. Двайсет човека ми се обясняват, но аз имам три деца и ги надвиках всички. Разбира се.

Още отсега се изморявам при мисълта, че ще броим с Тошко бюлетини и пак ще се разправяме.

...

Край на изборния ден в Лом, секция 33. 

След посещение на бившата кметица на Лом и много изпушени цигари, председателката попълва протоколи, а Тошко Лихваря, застъпник на ГЕРБ СДС, си е пуснал чалга на телефона и ми пее романтична песен:

“Ще те намеряяяяяя
Елисаветаааа
Че ставам лош като съм пияяяян
Област Монтана знаееее”

Познайте кой печели тук.

...

На следващите избори идете там, където наистина се случват машинации с вота. Където хората от комисията не могат да попълнят правилно протоколите и ги хващаш в очевидни грешки, които не са направили нарочно, а от глупост.

Присъствието ми в секцията в Лом доведе до две неща:

1. Тошко Лихваря, застъпник на ГЕРБ-СДС, спря да пуска по две бюлетини в урната, което намали броя на фалшиви бюлетини. Може и с 20, но ги намали. Бяха подадени официални сигнали и процесът стана публичен, доколкото е възможно в тази реалност.

2. Собственоръчно проверих накрая протоколите и имаше изумителни грешки в пресмятането, дължащи се на умора и липса на елементарни аритметични умения. Преброиха се отново бюлетините, пренаписаха се протоколите и всичко отиде правилно към съответната комисия, което пести време и усилия нататък.

Не знам колко живот има тоя парламент, но на следващите избори си представям, че всички секции ще бъдат обезпечени с по един човек, който може да смята и да наблюдава какво се прави.

Продължава на 2 стр.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови