Абсурдни законови срокове блокират дистанционното електронно гласуване

Николаос Цитиридис 12 февруари 2018 в 12:13 4548 1

Изпълнението на проекта за дистанционното електронно гласуване е блокирано от абсурдни законови срокове, които се разминават по начин, който не позволява неговото въвеждане в скоро време. Това коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред OFFNews в интервю за OFFNews по повод друг проблем пред Комисията - машинното гласуване.

Преди дни стана ясно, че бившите депутати от Реформаторски блок Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов са осъдили ЦИК по Закона за достъп до информация да им отговори какво се случва с машинното гласуване.

От отговора на избирателната комисия става ясно, че през лятото те са изпратили искане до Министерството на финансите за 50 млн. лева за финансиране на машинния вот, но оттогава отговор от министър Владислав Горанов няма.

Защо? И от ЦИК не знаят, призна Нейкова.

Всъщност единственото уверение, което Комисията е получила, е индиректно - от интервю на финансовия министър. Пред медиите той заявява, че ако има национални избори, парите за машинното гласуване ще бъдат осигурени.

Национални избори тази година няма, а само частични в някои кметства. Въпреки това, в Изборния кодекс ясно е разписано, че машинно гласуване трябва да има. След броени дни на 8 места в страната ще се проведат частични избори за кмет. В секциите там няма да има машинно гласуване, което де юре значи, че изборите там ще се проведат в разрез с правилата.

"Не смятам, че машинното гласуване трябва да бъде обвързано с конкретен вид избори", сподели говорителят на ЦИК.

При дистанционното електронно гласуване, от друга страна, не става въпрос толкова за пари, колкото за законов нонсенс, който спира работата по процеса.

По план първият електронен вот трябваше да бъде възможен най-рано на изборите за европейския парламент през 2019 година.

Системата за този вид гласуване се разработва по Оперативна програма "Добро управление" с бенефициент Държавна агенция "Електронно управление" и в момента е в ход разработването на самата система. То трябваше да бъде готово до края на 2018 година.

В същото време тази система е пряко обвързана с електронната идентификация на гражданите. Тя трябваше да бъде готова още януари тази година, но срокът бе изместен за 2019-та. Това прави невъзможно гласуването по електронен път по-рано от 2019-а.

Друг нонсенс: В същото време в Изборния кодекс е разписано, че тази година ЦИК трябва да проведе експериментално дистанционно гласуване в три последователни избора, дори и те да са частични.

"Това са факти, които не знам как ще се развият. Има законово разминаване и ако това не бъде синхронизирано, не мога да кажа как и кога ще има електронно гласуване", каза пред OFFNews Камелия Нейкова.

Изводите от експерименталното гласуване досега?

Преди две седмици от ЦИК е изпратила до парламента своя анализ на проведеното експериментално дистанционно гласуване от миналата година. То бе под формата на симулация в зала и бе проведено в края на миналата година. Ето някои от акцентите в него:

- Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите.

- Макар и удобно, дистанционното гласуване изисква някои специфични компютърни умения.

- Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини.

- Възможностите за избирателя да гласува с хартиени бюлетини, да гласува машинно и да гласува дистанционно, които съществуват паралелно, ще оскъпят организирането и произвеждането на избори и ще забавят процеса по отчитането.

Пълният текст на анализа на ЦИК може да видите в техния сайт. Вероятно документът трябва да бъде обсъден от Правната комисия в парламента, където все още темата тази година не е повдигана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

12.02 2018 в 13:26

Тия тримцата сега какво - търсят финансиране от хакерски групи ли? Изгодно продават избори в малка европейска страна, в замяна на собствената си политическа реанимация?
Хубаво, но труповете не възкръсват. А вече и децата знаят, че такова гласуване е издънена кошница, и всеки който е виждал мишка, може да го пробие.
Аман от неадекватни хорица.