Анализ на ЦИК за електронното гласуване: Удобно, но и по-лесно за контролиран вот

Николаос Цитиридис 12 февруари 2018 в 13:01 5697 0

Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно, но рискът от контролиран вот е по-голям и той не може да бъде преодолян. Това се пише в анализа на Централната избирателна комисия (ЦИК), изготвен след проведените симулации на електронното гласуване в края на 2017-та.

Анализът е изпратен до парламента и трябва да бъде разгледан в бъдеще от ресорната правна комисия.

Според ЦИК с електронното гласуване се намаляват до минимум рисковете от: недействителност на гласа поради грешно отбелязване на гласа от избирателя; грешки при броенето и отчитането на резултатите от страна на секционната избирателна комисия (което е възможно при гласуването с хартиени бюлетини).

Комисията казва, че резултатите могат бързо да се калкулират, но все пак въвеждането на електронно и машинно гласуване би забавило обявяването на крайните резултатите.

"В същото време дистанционното електронно гласуване, макар и удобно за потребителя (user friendly), изисква специфични компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласуване има допълнителни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. Необходимо е това гласуване да бъде реализирано поетапно", пишат в анализа си от ЦИК.

Относно рисковете при контролирания вот от Комисията смятат, че с електронно гласуване той няма да бъде овладян, а дори напротив - шансовете за неговото разрастване са по-големи:

Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното електронно гласуване възможността да не бъде сам или друг да гласува вместо него е значително по-висока.

В анализа си ЦИК отбелязва и скорошни пробиви в сигурността срещу всички модерни процесори на Intel, AMD и ARM. Според ЦИК това налага още веднъж преосмисляне на сроковете, поставени в Изборния кодекс за реализиране на реално дистанционно електронно гласуване.

Друга основна пречка пред електронното дистанционно гласуване са няколко законови срока, които си пречат помежду си и блокират неговото фактическо въвеждане. 

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни тези абсурди пред OFFNews.

По план първият електронен вот трябваше да бъде възможен най-рано на изборите за Европейския парламент през 2019 година.

Системата за този вид гласуване се разработва по Оперативна програма "Добро управление" с бенефициент Държавна агенция "Електронно управление" и в момента е в ход разработването на самата система. То трябваше да бъде готово до края на 2018 година.

В същото време тази система е пряко обвързана с електронната идентификация на гражданите. Тя трябваше да бъде готова още януари тази година, но срокът бе изместен за 2019-та. Това прави невъзможно гласуването по електронен път по-рано от 2019-а.

Друг нонсенс: В същото време в Изборния кодекс е разписано, че тази година ЦИК трябва да проведе експериментално дистанционно гласуване в три последователни избора, дори и те да са частични.

"Това са факти, които не знам как ще се развият. Има законово разминаване и ако това не бъде синхронизирано, не мога да кажа как и кога ще има електронно гласуване", каза пред OFFNews Камелия Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови