"Да, България!" внесе нови жалби в ЦИК заради публикации във вестниците на Пеевски

OFFNews | 18 март 2017 в 22:2736664

Юридическият екип на “Да, България!” внесе две нови жалби в Централната избирателна комисия.

"Въпреки че ЦИК постанови да бъде спряна издадената от “Телеграф” ЕООД “книга”, озаглавена “Крадци на демокрация. Те ограбиха България!” заради нарушение на правилата на предизборна агитация, изданията “Монитор” и “Телеграф” отново нарушиха Изборния кодекс" - коментират от пресцентъра на "Да, България".

Юридическият екип на коалицията припомня, че "на 15 март 2017 г. ЦИК постанови Решение №4518-НС, с което установи нарушение на забраната на чл. 183, ал.4 от управителя на “Телеграф” ЕООД Александър Георгиев по повод издаването на т.нар. Книга по отношение на кандидатите за народни представители Христо Иванов, Радан Кънев, Антоанета Цонева и Тома Белев."

В мотивите към издаването на решението се изтъква, че "фотоколажите на кориците, както и негативните коментари в изданието към дейността на кандидатите несъмнено са в тяхна вреда, накърняват добрите нрави и засягат честта и доброто им име”.

"Без оглед на решението на ЦИК, на 16 март в. “Телеграф” публикува статия, озаглавена “Дай, България опитва да запуши устата на Телеграф”, а в. “Монитор” я препубликува и използва като повод да публикува както на първа, така и на четвърта страница снимка от изданието, снимка на корицата на книгата. От т.нар. Редакция на в. “Телеграф” уведомяват, че са готови да направят допечатка на т.нар. си издание. Отново изданието без притеснение демонстрира арогантно неуважение към законите в страната", посочват от пресцентъра на "Да, България".

“Да, България!” се обръща към ЦИК с молба, "предвид установените нарушения - публикуваните 16 март т.г. два фотоколажа на първа и на четвърта страница на в. “Телеграф”, които засягат честта и доброто име на кандидат на Коалиция “Движение Да България”, да издадат акт за установяване на нарушението в изпълнение на правомощията на ЦИК, съгласно чл. 496, ал.2, т.1 във връзка с чл. 480, ал. 2 и 3 от ИК."

Председателят на “Да, България!” Христо Иванов заяви на среща във Велико Търново в петък, че в последната седмица преди изборите на 26 март се очакват още по-тежки атаки.

“Ще има още по-силно квичене от кочината, защото идва… Коледа”, каза той.

Иванов коментира, че "до момента сговорът на системните партии е почивал на едно нещо - всички са участвали в пазаренето на порциите."

“В момента, в който се появят едни хора, които влязат в тази игра не през обичайните партийни канали, необвързани, те ще бъдат голямата промяна. Дори и да са десет души. Защото няма да мълчат, просто ще развалят сделките”, каза Христо Иванов във Велико Търново.

filiq

Рейтинг : -53

18.03 2017 в 23:34 4
+ 4
- 21
Ще гласувам за Да, България! Съдейки по реакцията на мафията Христо Иванов и компания се очаква да имат 5-6 процента и съвсем спокойно да минат бариерата. Ако и Нова Република прескочат 4% ще имаме една добра съпротива на дс мафията в парламента.
Професор Балкански

Рейтинг : 88698

18.03 2017 в 23:24 3
+ 21
- 4
Не трябваше ли първо да получат регистрация, и тогава да започнат дейност? ЦИК няма право да приема жалби от нерегистрирани формации.
1Sion1

Рейтинг : 2744

18.03 2017 в 23:08 2
+ 15
- 3
Оф, възлагах надежди на проекта, но с кака Цона и Джасим няма НИКАКВИ шансове да гласувам за тях.
Умен

Рейтинг : 15854

18.03 2017 в 22:49 1
+ 3
- 11
Ама се ослушвахте като ДПС изкупуваше водещите медии с поставени лица. Сега е късно. Горките овце. Гаврите тепърва ще стават по-извратени.
 
18760