'Левицата' пази ПСА пред общината, Нинова - пред паметника (снимки, обновена)

OFFNews 09 март 2023 в 10:37 8695 15

Протест

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Акция пред Столична община

"Левицата" организира протест пред Столична община в защита на Паметника на съветската армия. Паралелно БСП пък брани паметника с жива верига.

"Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат", каза Мая Манолова от лявото обединение.

По думите ѝ е трябвало да има референдум, а не в края на мандата на СОС, когато вече нямат легитимност, да се взема такова решение.

Пред общината присъстват и лидери на други политически формации - Костадин Костадинов, Волен Сидеров и Симеон Славчев. Демонстрацията се провежда при засилено полицейско присъствие.

По-рано през деня украинското знаме бе отново свалено от фасадата на Столична община. 

Протестите се случват на фона на заседанието на Столичния общински съвет, по време на което ще бъде решено дали паметникът да бъде демонтиран. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да го премести от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата, защото е държавна собственост. Дотогава до ПСА ще стои табела, че символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. 

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Протестиращите хвърляха яйца и бомбички с червена боя по сградата на общината. Няма сблъсъци с полицията. 

Демонтирането на МОЧА, както част от хората наричат ПСА, предизвика сериозен обществен дебат през последните години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

15

6екеr4о

09.03 2023 в 14:47

Искрено се възхищавам на гневните изблици на уважаемия г-н Алекс Т, ма то си е за възмущение!
Съдбата на МОЧА е като съдбата на доставката на бойни натовски самолети за Украйна - предопределена. Просто е необходимо малко време, подгряване на обществените настроения и няколко други дребни неща, за да се случи.
Червените бабички, както и червената буржоазия, разчитаща на подкрепата им, ще бъдат изпързаляни с това, че МОЧА е констуктивно опасен и животозастрашаващ!?
Жалко, многократно съм писал, че тоз грандомански символ на окупацията и безвремието трябва да бъде запазен, за да помнят и следващите поколения, но ...

615

14

швейк

09.03 2023 в 13:29

това са сигурно мъртвите души от избирателните списъци, гласуващи за бкп и производните й партии... ако се сметне общият сбор от годините на присъстващите и се раздели на средната възраст на човек с 2 години до пенсия, сигурно ще излезе милионно сборище

-240

13

редовно четящ

09.03 2023 в 13:29

Не, колега. Не помага за освобождаването на България, а я окупира. И с всички сили се стреми да попречи на Съединението и Независимоста! Така че разия си е една и съща от време оно. Цар освободител носи това име, защото е отменил робството, а не защото ни е "освободил". И трети март е избран от графа-злодей игнатиев за почит на рождения ден на царя. И е време и храм паметникът в центъра на София да носи българско име! Другото е гавра!

1930

12

Муню

09.03 2023 в 12:34

Тези са като Живков, той се криел, а никой не го търси!
Не бъркайте царска Русия със СССР!

Първото (въпреки собствен интерес) помага за освобождението на страната ни.

Второто обявява война на България.

Кога ще започне това да се изучава в училищата, както си е ред?

2099

11

Mateevk

09.03 2023 в 12:18

Нещастна сган!

2550

10

alfakentavur

09.03 2023 в 11:58

С абсолютно същите доводи могат да защитават и паметници на Хитлер.

-1395

9

AlexT

09.03 2023 в 11:50

3 ...Кланяйки се на паметниците , на ОКУПИРАЛАТА България, варварска армия на сталин !? Искат си пак съветското робство,подчинение, даже и един нов сатрап в Кремъл – ЗАЩИТАВАТ !? Сега и днес !? Сатрап , на чиято съвест тежат, вече , над 150 ооо УБИТИ от двете страни , в Украйна !?
В 21-вия век, в Нова България , защитават спомена за РОБСТВОТО, паметниците на РОБСТВОТО, грижат се да не го забравим !! Това , с което не можем да се гордеем- робията на масква ..Искат си директните заповеди от новият сатрап – путин-за българското БЪДЕЩЕ !!?? Тези, там, не им обръщайте внимание..Те,просто са ОТПАДЪ.. на българския народ ..



-1395

8

AlexT

09.03 2023 в 11:49

2..Символ на някакво „освобождение” ,а всъщност , превръщането ни в съветска КОЛОНИЯ – която НЯМА външна политика независима, няма ОСНОВНИ граждански права, партии и ПРАВО на избор, няма свободно пътуване, няма разнообразно , съвременно образование, ИМА ЛАГЕРИ – и УБИЙСТВА за ИДЕИ, за дисиденти, за свободомислещи хора, граждани , ..Страна , която в 90 % от развитието си, ЗАВИСИ от съветска русия !?? По време, когато, дори, английските КОЛОНИИ от столетия , по света, получават НЕЗАВИСИМОСТ – НИЕ тепърва ставаме съветска колония !? Оформят се КАСТИ на червените предатели и простолюдие- на власт,тотален слугинаж на ссср, мафия комунистическа, която добре си прекара живота , „строейки комунизЪма „, ..Унищожен беше българкия ЕЛИТ...И сега и днес, тези червени отпадъци, пак искат власт, искат вечно да управляват,искат да ни убеждават в нещо и т.н...ТЕ !? Да ни учат и на Демокрация : ..Кланяйки се на паметниците , на ОКУПИРАЛАТА България, варварска армия на сталин !? Искат си пак съ

-1395

7

AlexT

09.03 2023 в 11:47

Паметниците, обикновено , са СИМВОЛ, памет , гордост , спомен , уважение на НЕЩО - събитие, войни за независимост, , битки, велики личности, ГЕРОЙ, политици на дадена страна, бащи на Демокрация, велики изобретатели, писатели, композитори, художници и т.н.. Изобщо НЕЩА , с които дадена държава се ГОРДЕЕ, иска да бъде забелязана в световната история и в сегашната реалност , да докаже , чрез събития в миналото , че има с какво да се гордее, има самочувствие и т.н..
Какво СИМВОЛИЗИРА МОЧА у нас ?
Окупация, КОЛОНИЗИРАНЕ , загуба на независимост, на СВОБОДА ,на ПРАВА на ЛИЧНОСТТА,налагане на сталиново- болшевишка ДИКТАТУРА ,тотална , всестранна зависимост и ПОДЧИНЕНИЕ на един сатрап и следващите след него в кремъл ..ТОВА символизира този и още стотици паметници из страната ! Символ на някакво „освобождение” ,а всъщност , превръщането ни в съветска КОЛОНИЯ – която НЯМА външна политика независима, няма ОСНОВНИ граждански права, партии и ПРАВО на избор, няма свободно пътуване, няма

-1395

6

AlexT

09.03 2023 в 11:44

2..Но сталин е искал и да няма много истински българи в армията ни – и ги праща на смърт ,подобно на изчакването пред Варшава/ неуспешното въстание на поляците / , да е по-СИГУРНО завладяването и на България !! България, в която НЯМА да ИМА дори 25-30% опозиция, според бележката на Чърчил !! И попадаме, в съветското блато – за 45 г, докато Западна Европа , РАЗРУШЕНА от бомбардировките , тръгва по пътя на възхода, РАЗВИТИЕТО си, плана „Маршал” и т.н.. Т.е. става „амриканска колония’’, според онзи ИД..Т – копейкин ..:) И т.н.
В Нова , Европейска, Просперираща , Свободна, Демократична , Модерна България / по Христо Иванов :) / , няма да има ВЛАСТ за вас, плачещите за сталин , отре...и! Запомнете го !
н