Минчев: Когато ви предложат бюлетина за референдума, кажете "Не, благодаря!"

Огнян Минчев 04 ноември 2016 в 14:33 63367 27

Снимка БГНЕС

Огнян Минчев.

Когато в неделя ви предложат бюлетина да гласувате за референдума, отговорете "Не, благодаря!"

Оставям настрана проблема за това дали е израз на гражданска чистоплътност да използваш развлекателно ТВ шоу, за да пропагандираш политически каузи. Съдържателно отговорът и на трите въпроса би следвало да бъде "Не".

Изборът на "личности" чрез мажоритарен вот е един от утвърдените митове на българския преход. Моят роден град е Варна. Ако вместо един многомандатен избирателен район, Варна придобие 14 едномандатни избирателни района, аз картинно си представям кой и как ще участва в избора на 14-те "личности". Янко Станев веднага ще плъзне по Владиславово. Роми, кебапчета, бой... Други избирателни инструменти да ви споделям ли? Дълга поредица от "личности" ще хукнат да запалят по една свещ горе - на хлебозавода... Там е молитвеният дом пред несъществуващата вече групировка ТИМ. Бих започнал да ви изброявам и победоносните "личности", но ще почакам до парламентарните избори... Същото ще е в Несебър, Дупница, Кирково... Не че сега е напълно различно. Но при избор на влияние между националните олигархични структури и местните - локалните мафии, за предпочитане са националните.

Когато партиите предлагат списък с кандидати, те все пак поемат публична отговорност за личностите в него. Каква публична отговорност ще поемат онези от Владиславово и от хлебозавода във Варна? При мажоритарен избор на парламент ще се събудим с Народно събрание, в което заседават адвокатите на най-бруталните местни бандити в България. Гледайте си изборите за кмет и съветници - не питайте за парламентарните!

Задължително гласуване имаме и сега. И какво от това? Няма нищо задължително, когато не можеш да задължиш някого. Нито го знаеш в коя част на света е, нито можеш ефективно да му наложиш санкция, че не е гласувал, а ако му наложиш - следващия път задължително ще гласува с ръчно написан ласкав поздрав до майка ти, до майката на държавата, на партията и на лидера й... Или ще гласува за Атака, Митьо Пищова и за Дупнишката мадона - ей така, за да ти го "начука"... Това ли е целта на занятието? Или по-скоро целта е да изчистим от избирателните списъци тези, които живеят в чужбина и ще се окажат два поредни пъти негласували - просто защото е нямало къде да гласуват в радиус от 500-600 км?

Субсидиите на партиите може да бъдат намалени, но не 10 пъти. Просто защото ако партиите нямат официално получени и подконтролни финанси, доходите им с куфарчета през задния двор - а оттам и зависимостите им от прословутото "задкулисие" рязко ще нараснат. Не че сега тези зависимости са малки. Проблемът трябва да се дебатира открито и сериозно, а не да се свири на вечната струна - "Защо онези взимат пари, а аз - не?"

Някой може да попита - защо тогава да не гласуваме на референдума с отговор "Не" и на трите въпроса? Защото го легитимирате по този начин чалгаджийския референдум на хитрите селяндури, докопали национален ефир. Затова.

От личния Facebook профил на политолога Огнян Минчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

26

Buriata

04.11 2016 в 21:32

От целия текст излиза, че референдуми могат да се инициират само от "умните и красивите" другите нямат право. Същите, които пищяха, че трябвало да има референуми и да се пита народа, сега пропаганират да не се участва в референдума. Има ли смисъл повече да им се обръща внимание на тези хора.

12000

25

Ivaylo Radulov

04.11 2016 в 21:13

Аз също ще кажа - това е най-тъпия аргумент против мажоритарното гласуване, който някога съм чел: Дайте да не бутаме нищо, щото тези дето се гушат сега може да се разбутат, а на тяхно място ще дойдат някакви дребни престъпници. Да се съобразявам аз с некомпетентността и корумпираноста на полицията. Това е проблем, да, но той трябва да се разгледа и реши. Иначе все едно да спреш да чистиш у вас, щото така или иначе пак ще се изцапа, а може да се изцапа и повече. Сегашната мръсотия поне вече е създала защитна патина по сребърните прибори...

12738

20

Mr Hivaga

04.11 2016 в 19:05

Хаха поредният на политическа хранилка, който вие. Срещу какво виеш срещу волята на хората ?! Живота ще му се промени, няма да е прикачен на заплата към партия такива просто няма да има :).

12139

19

iliyapopov

04.11 2016 в 18:52

Абе дайте да гласуваме и ще видим, но помнете кой какво е казал, за да няма после "..аз казах, ама не сте ме разбрали". Никога досега не съм се колебал толкова кое е правилното и кое не! Като че всички са прави. Бъркотия!

12182

18

sawall

04.11 2016 в 16:54

Минчев, пиле ненагледно. И аз съм от Варна и ти казвам следното: това е най-тъпия аргумент против мажоритарното гласуване, който някога съм чел: Дайте да не бутаме нищо, щото тези дето се гушат сега може да се разбутат, а на тяхно място ще дойдат някакви дребни престъпници. Да се съобразявам аз с некомпетентността и корумпираността на полицията. Това е проблем, да, но той трябва да се разгледа и реши. Иначе все едно да спреш да чистиш у вас, щото така или иначе пак ще се изцапа, а може да се изцапа и повече. Сегашната мръсотия поне вече е създала защитна патина по сребърните прибори...
 
X

Да помогнем на украинските деца!