Мощна подкрепа от цяла Европа за Европейска партия Волт

400 европейци от над 20 държави са в София да подкрепят Волт

OFFNews 12 октомври 2019 в 19:58 5399 0

Днес и утре в София се провежда първият конгрес на първата общоевропейска партия Волт Европа.

Волт е движение с много млади хора по възраст и дух, и средна възраст около 30 години. Вече има 14 регистрирани партии в Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Франция, Швеция, Дания, Австрия, Испания, Португалия, Люксембург, Латвия и Великобритания.

На събитието присъства и евродепутатът на Волт - Дамиан Бьозелагер.

На конгресa ще се избере политическия борд на организацията и съпредседателите – мъж и жена. Волт подкрепя участието на повече дами в политиката.

На местните избори в България Волт се явява в национална коалиция под името Движение ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА и с номер 58 в бюлетината.

ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА ще се яви в над 100 общини на изборите, които ще се проведат на 27 октомври.

В София водач на листата е лидерът на Волт за България - Настимир Ананиев.

“Волт иска да прави политика по нов начин и да работи за една силна и федерална Европа, която защитава интересите на всички европейци. Ние искаме повече прозрачност, гражданско участие и поемане на лична отговорност. Това може би звучи общо, но аз ще ви дам и конкретика. Ето например София харчи всяка година над 1.6 милиарда лева, но няма публичен онлайн регистър с гласуванията на всеки един общински съветник. Също така няма публичен онлайн регистър и с всички издадени и отмени актове издадени от Столичния инспекторат, там цари пълно затъмнение, ако има фирми, които са глобявани 6,7 или 8 пъти например, те не би трябвало да могат да участват в обществени поръчки.” заяви Ананиев

Днес в късния следобед Волт организира протестно шествие по улиците на София под надслов “Европа диша, София издиша!”. Фокусът е замърсяването на въздуха, което причинява смъртта на над 14 000 българи всяка година, според Световната здравна организация.

Част от основните политики за тези местни избори са:

I КАЧЕСТВЕНА ИНФРАСТРУКТУРА РАБОТЕЩА В СИНХРОН С ГРАДСКА СИСТЕМА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
1. Хоризонталната маркировка трябва да бъде подновена в цялата столица, като се използват качествени светлоотразителни консумативи гарантиращи поне 2 години без подновяване или за сметка на изпълнителя.
2. Премахване на изкуствените неравности тип “ легнал полицай”, които не отговарят на наредбата и замяната им с такива, които отговарят на стандарта. Срокът за премахването е бил до 2013 година, от 6 години Столична община не изпълнява наредбата.
3. Пълен одит на знаковата уредба в столицата и повече видеонаблюдение за заснемане на нарушение като минаване на червен светофар, не даване предимство на пешеходци и т.н.
4. Привеждане на всички пешеходни пътеки в столица във вид отговарящи на наредбата, осветени както е по закон, обградени от страната на идващия автомобил с пречупени линии от поне 8 метра за видимост, както и повдигнати острови препречващи изпреварването на спрял да пропусне пешеходците автомобил.
5. Създаване на писта или регламентирани места за гонки в или до София за практикуване на дрифтове и други хобита на любителите на високите скорости в безопасна и контролирана среда.

II ПУБЛИЧНОСТ В ДЕЙНОСТТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
6. Създаване на публичен онлайн регистър на гласуването на общинските съветници за подобряването на информираността като цяло, свързана с отчетността и поетите пред столичаните ангажименти.
7. Създаване на публичен онлайн регистър за дейността на столичен инспекторат, чрез което ще се премахнат порочните практики и ще бъде въведена яснота за издаваните актове и за събираемостта им, както и за отменените такива.
8. Прозрачност на работата на общинските търговски дружества (Топлофикация, Център за градска мобилност и др.), като чрез мярката за публично обявяване на работата им ще се доведе до възможност за подобряване на доверието в управлението на публичните средства, премахването на ненужни разходи и ефективно управление на разходната част като цяло, както и насочване на освободения публичния ресурс към други дейности от обществено значение.
9. Осигуряване на свободен достъп на столичани до заседанията на СОС, както и регламентирано гражданско участие във вземането на решения, свързани със столицата, чрез което ще се повиши доверието на гражданите към общинския съвет и към кметовете.
10. Прозрачност и отчетност в работата на всички районни кметове, чрез изискване към тях да публикуват публични 3-месечни и 1-годишни отчети за работата си като по този начин ще се повиши нивото на информираност и отчетността относно поетите пред столичаните ангажименти.

III ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА
11. Замърсяването на въздуха, трябва да стане официален източник на смъртност в статистиката на национално и европейско ниво. В момента, замърсяването на въздуха не е официален източник на смъртност в статистиката. Ако това се реализира ще се види, че е проблем номер едно в България и Европа, което би засилило конкретните мерки за справянето с проблема, общественото внимание и наличието на данни, които да бъдат използвани при взимането на решения по проблема.
12. Незабавно въвеждане на еко стикери за автомобили и обособяване на т.нар. „еко зони”, достъпът до които е ограничен. Зоните обхващат най-вече централната част и квартали с високи нива на замърсяване. Преминаването през „еко зоните” следва да е разрешено само със залепен на предното стъкло специален стикер. Стикерите са три вида и съответстват на екологични стандарти - червен, жълт и зелен. Стикерите следва да се издават след проверка на регистрационните документи на превозното средство и техническата му изправност.
13. Енергийните ваучери за ток, които получават над 200 000 българи, да бъдат променени към използване на ток за отопление, а не на дърва и въглища, които са най-големите замърсители. По този начин ще има незабавен ефект в посока подобряване качеството на въздуха. Сумата на тези ваучера трябва да бъде повишена, за да бъде достатъчна за отопление, като това повишение ще бъде компенсирано от намалената смъртност и намалените разходи в здравеопазването.
14. Използване на нови технологии в борбата с мръсния въздух - по света се използват различни нови технологии в борбата с мръсния въздух. Най-приложимо за българските условия би било използването на асфалт и бетон, които абсорбират мръсния въздух и помагат в борбата с този проблем.
15. Приемане на Наредба на Столична община относно чистотата на атмосферния въздух, в която да бъдат посочени като твърди горива дървата, брикетите от дърва, пелетите и пелетите от биомаса, и други подобни(80% от столичани ползват такива за отопление), като същите промени следва да бъдат въведени и в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Също така следва да се актуализират санкциите при установяване на нерегламентирано изгаряне на битов отпадък.

Също така:
1. Туристическо звено в общината, което да се самоиздържа и да привлича туристи в София.
2. Инвестиции в общинска собственост, на които да се изграждат детски градини и ясли и други обществено значими дейности.
3. Организиран общински транспорт на всички ученици до 7ми клас, което ще даде троен ефект – безопасност за децата, по-малко автомобили на родители замърсяващи и натоварващи трафика в столицата и по-малко натоварен градски транспорт в пиковите часове.
4. Подпомагане от общината на развитието на микро и семеен бизнес на територията на Столична община

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови