Очакват се опашки от избиратели в Лондон, Германия и Турция

За момента няма нужда от засилена охрана на границата с Турция, посочи служебният вицепремиер

Вероника Шербанова 15 март 2017 в 13:02 2816 1

Стефан Янев

Опашки от избиратели за изборите на 26 март се очакват в три държави, където е регистриран засилен интерес от гражданите към изборния процес.

Това са Великобритания и по-специално столицата Лондон, Германия и Турция, обяви служебният вътрешен министър и вицепремиер Стефан Янев.

Той коментира и заканата на Обединените патриоти за блокада на българо-турската граница в деня на вота. По думите на вицепремиера, който е и отговорният човек в правителството за организирането на изборите, границата няма да се затваря, нито секциите в Турция ще бъдат намалени. Трябва да се прави разлика между политическото говорене и реалните действия, добави Янев.

За увеличаване на охраната по границата готовност има, но за момента такава необходимост няма, каза още той.

По думите му е възможно струпване на автобуси и други автомобили на границата с желаещи да гласуват и възможна активация на мигрантския поток в този период. Отчетени са, взети са мерки, различните органи са в готовност да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи, каза министърът. 

По отношение на риска от хакерски атаки той уточни, че са предприети съответните мерки. Задействан е механизъм за киберсигурност, който е под егидата на Министерския съвет. Имаме пълна готовност да решим вероятни възможно проблеми, категоричен е той. 

Янев посочи, че по време на разговора с турския посланик Сюлейман Гьокче са получили уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес и спазване на българското законодателство.

Гьокче беше привикан в Министерството на външните работи след появата му в предизборен клип на ДОСТ.

„Свидетели сте, че този случай, за който беше викан посланикът във външно министерство, на практика няма повторение и не можем да говорим за рецидив. В това отношение мерките, които виждате на практика, ще продължавате да ги виждате и за в бъдеще. Разбира се, в различен аспект, ако това е необходимо. Бих искал да подчертая и решението от вчера на ВАС, който потвърди окончателно решението за спиране на предизборен клип, за който бе сезиран от СЕМ, за правилно. Нещата са такива, каквито трябва да бъдат“, коментира Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

1

Nik68

16.03 2017 в 12:30

Щом се очкават опашки - вземете някакви мерки многоуважаеми. Затова сте назначени - да осигурите на българските граждани конституционното им право да гласуват. И ако за Турция закона така казва не повече от 35 секции, за другите две страни какви оправдания ще посочи министъра.