Предвещаните 120 хил. гласа от Турция за ДПС се оказаха 26 487, само с 6610 повече от 4 април

Александра Маркарян 14 юли 2021 в 14:05 12723 0

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Красимир Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната в третото правителство с премиер Бойко Борисов

Предвещаните от Красимир Каракачанов "приблизително 120 хиляди гласа" от Турция за ДПС заради тройно повечето секции се оказаха общо 26 487. Те са само с 6610 повече от отчетените на изборите на 4 април, показват изчисления на база 100% обработени протоколи от парламентарните избори на 11 юли.

Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер в третото правителство с премиер Бойко Борисов направи прогнозата си три седмици преди вота в интервю за bTV. Тогава Каракачанов се възмути от решението за откриване на три пъти повече секции в Турция, защото това щяло да изкриви вота в България и да даде "предимство на онази политическа сила, за която администрацията на Анкара реши, че трябва да подкрепи".

Той сметна в студиото, че 121 секции (всъщност бяха открити 112) в Турция при 35 на изборите от 4 април означавали 120 хил. гласа.

"Даваме възможност на една съседна държава, към която от Европейския съюз има критики по отношение и на правата на човека, на демокрацията и така нататък да организира избори за българския парламент. В 120 секции съвсем спокойно могат да гласуват, без да се напъват много, при една нормална, дребна организация около 120 хил. човека. 120 хиляди човека са около 4% от избирателната активност. Това изкривява вота в България и това дава предимство на онази политическа сила, за която администрацията в Анкара реши, че трябва да подкрепи. За справка: на последните избори администрацията в Анкара подкрепи ДПС, но на предишните, 2017-а, подкрепяше алтернативното ДПС на Лютви Местан. Тоест какво показва това? Че друг организира изборите в Турция", каза Каракачанов.

По повод организаторите разясни:

"Влезте в профила на Ангел Джамбазки - той беше наблюдател на миналите избори в Турция - и ще видите кой ги организира. Така наречените изселнически организации.

Изселническите организации официално се водят на бюджет към тяхното външно министерство, а всъщност се ръководят от техните служби за сигурност. Това е тайна, която и децата в детската градина знаят. Вижте публикацията - имахме около 50 души наблюдатели в секциите в Турция, когато бяха 35. И вижте какво се случва: с училищни автобуси, идва автобусът, слиза се организирано, на входа на секцията им се казва на турски с кой номер да гласуват, документите им са предварително попълнени - че няма да гласуват на две места, всичко се прави по команда. И задавам въпроса честни ли ще бъдат изборите в Турция, когато те няма да бъдат организирани от Централната избирателна комисия, а ще бъдат организирани от турската държавна администрация?".

За всичко това, което щяло да ни се случи, тогава Каракачанов обвини служебното правителство, което "не си изпълнява ангажиментите". Ангажиментът му бил "да проведе честни и обективни избори", а не да прави политика.

Окончателните изборни резултати рисуват по-различна картина. На 11 юли в 112-те секции в Турция за ДПС са гласували 26 487 души при общ брой на действителните гласове за всички партии 29 297. На 4 април гласовете за ДПС са 19 877 при 35 секции и 22 291 действителни гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови