Станислав Младенов: Защо Министерството на икономиката заменя грантовете със заеми?

OFFNews 16 юни 2021 в 13:34 992 0

Изключително обезпокоителен е новият подход на Министерство на икономиката за трансфериране на средства от грантови процедури за ликвидност към заемни. 

Това каза кандидатът за народен представител от "БСП за България" Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25 МИР в София. Той е и експерт в Икономическия съвет на Софийската организация на социалистите.

Според него, подобно действие не само че няма да помогне на българските малки и средни предприятия, а ще ги вкара в дългова спирала, която ще доведе до отложени фалити.

"Типичен пример за това е трансформирането на остатъчния ресурс от 133 милиона от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", който беше предвиден за подпомагане чрез грантове за малките предприятия с оборот над милион лева.

Към днешна дата, спрямо документите, които са подадени към Комитета за наблюдение, има само 48 милиона лева, които са допълващ финансов ресурс за българските малки предприятия с оборот над 500 000 лева. Останалите средства в размер на над 140 милиона лева ще бъдат трансформирани в заемен ресурс. Въпросът тук е какво налага този подход? И още един въпрос - Министерство на икономиката наистина ли смята, че този подход е правилен?", посочи Младенов.

Според него, БСП няма как да приеме равнодушно подобно действие, което ощетява малкия бизнес. "Категорично смятаме, че държавата трябва да бъде майка, а не мащеха на българските икономически субекти, на данъкоплатците и на всеки малък бизнес в страната", добави Младенов.

Кандидатът за народен представител предупреди, че подобни действия биха довели до увеличаване на задлъжнялостта на икономическите субекти. "Резултатът от това ще бъдат едни отложени фалити, а най-много ще пострадат туристическият сектор, хотелиерството и ресторантьорството, които бяха най-силно засегнати от пандемията в последната година. Освен това, упорито се говори, че голяма част от предвидения фонд за технологична модернизация в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде трансформиран от предвидените и заложени предварително грантове в заемни инструменти. Това би довело до същите резултати, за които вече говорих", коментира експертът.

Според Станислав Младенов, всичко изброено дотук, води след себе си логични въпроси. "Докато министърът на икономиката прави проверки в Държавната консолидационна компания, за които има пълната ни подкрепа, дали в задния двор на собствената му къща не се извършват действия, продиктувани от по-различна мотивация. Точно такава мотивация, срещу каквито той води битка в момента", пита кандидатът за народен представител от "БСП за България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови