Трайчо Трайков: Мисленето е сбъркано. Не ни е нужен Доган, за да ни защити от Ердоган

От картелите, ДДС-измамите, контрабандата и обществените поръчки можем да върнем 10 млрд. лв. на хората

Антония Чорева 24 март 2017 в 11:35 10086 15

Трайчо Трайков досега не е бил част от партия. От 2009 до 2012 година е министър на икономиката, енергетиката и туризма. На изборите през ноември 2016 г. той беше кандидат за президент на Реформаторския блок.

В момента Трайчо Трайков е водач на листата на Нова Република на 23-ти МИР в София и в Благоевград.

-Г-н Трайков, в Нова Република ви наричат „президенте“. Очаквате ли сега същата лична подкрепа от хората, каквато получихте на президентските избори?

- Благодаря на всички, които ме подкрепиха на президентските избори. Половината от тези 225 000 души не бяха симпатизанти на издигналата ме политическа сила, а гласуваха мажоритарно. И ако тогава въпросът беше всичко или нищо и хората гласуваха за мен въпреки, че шансът за победа не беше голям, то днес е критично важно формация извън схемата на политическия картел като Нова република да намери място в парламента. Надявам се моите избиратели да повторят вота си, защото темите от кандидат-президентската кампания са все така актуални, дори изострени - и бъдещето на България и мястото й в Европа, и реформата в правосъдието, и спирането на кражбите и освобождаването на икономиката.

- Да ви върна пак за президентските избори да ви питам. Беше интересен фактът, че най-много подкрепа получихте от българитев чужбина. Защо мислите, че е така. Дали десният избирател е в чужбина. Как го тълкувате?

- В много демократични страни по целия свят без Турция бяхме на първо място или с малко на второ. Вероятно защото такъв е изборът на хора, които живеят в общества, постигнали това, за което ние се борим в България. Може би не е маловажен и фактът, че аз и моите съмишленици от Нова република разбираме българската нация като триединство от българите в родината, традиционните български общности зад граница и новата емигрантска диаспора и желаем всички тези наши сънародници да поемат отговорност при взимането на важни за България решения.

Неслучайно бяхме вносители на законопроекта за електронното гласуване, подготвен от граждански организации и то трябва да стане факт от 2019 г. Сега, когато комуникацията е евтина и пътуванията лесни, разстоянията не са пречка. Просто трябва да дадем механизми на всички наши сънародници да бъдат част от бъдещето на нацията.

- Досега не сте бил част от партия. Сега избрахте Нова Република. Защо точно нея от трите десни партии?

- Нова Република е коалиция от партии, граждански сдружения и отделни личности. Аз съм в третата категория. За мен Нова република е единствената политическа сила, която е едновременно дясна, антикорупционна, хуманна и патриотична.

Остатъчният Реформаторски блок никога не успя да проектира единна воля за защита на ценностите, които формулирахме при създаването му, а за тези избори се коалира с хора и партии, които в по-миналия парламент бяха партньор на БСП, после на Бареков и гласуваха правителството на Орешарски. В РБ все още има свестни хора, които намират това за отвратително, някои от членовете на партии като СДС, БЗНС и ДБГ са с нас и просто не ни остана време да се изчистят нещата, но съм сигурен, че този процес ще продължи и Нова република ще бъде естествен център на гравитация за убедените демократи.

С "Да, България!" решението да не сме заедно е тяхно и аз се опасявам, че това може да се превърне в подарък за олигархията. Вярно е, че има хора, които се припознават в по-неидеологическото самоусещане на част от тяхното ръководство, но много повече са разочарованите от загубата на синергията, родена около президентската кампания и общата кауза за справедливост. Все пак призовавам тези наши приятели да подкрепят Нова република и съм убеден, че след изборите ще намерим общ път с ДаБг.

Интересно е обаче, че ме питате за три десни партии, сякаш по подразбиране приемате, че ГЕРБ не са такава...?

- Каква мислите, че е причината "Да България!" да не се обединят с вас. Дали има политическа задкулисна игра или реални техни амбиции?

- Има различни версии, но не искам да ги озвучавам или да спекулирам с тях.

- Основната кауза на Нова Република тя е основно с корупцията. Може ли да ни разкажете точно какво ще направите, за да започне борбата с корупцията?

- Първата и най-важна част е свързана с реформа на правосъдието, с въвеждането на независим зам.-главен прокурор за борба с корупцията във властта по румънски модел. Този зам.-главен прокурор и хората, които работят с него - в Румъния са около 300 прокурори - трябва наистина да бъдат независими, както от другата прокуратура, така и един от друг. Втората група мерки са свързани с по-конкретни проблеми, които са най-големите проводници на корупция – например обществените поръчки. Системата там ще бъде електронизирана, така че възложител, изпълнител и местна и централни власти да нямат връзка един с друг и да не могат да си влияят. Важна за нас е и ефективната противодействие на непазарните практики и картелите.

Да кажа, че онзи ден спечелихме важна съдебна битка срещу горивния картел и в следващите дни трябва да ни бъде предоставена информация, която да позволи конкретни мерки по разбиването му. Само по тази линия около 1 млрд. лв. годишно не стигат до джобовете на хората или до бюджета, в зависимост от това как се разпределят. Третата посока на действие е ограничаване на ДДС-измамите и контрабандата. Ако намерим политическа подкрепа за идеите си, нетният положителен ефект за всички нас ще е между 5 и 10 млрд лв годишно, което се равнява на 6 до 11% от БВП.

- Вашата формация се бори именно с картела на горивата. Мислите ли, че именно заради картела в политиката изплува Марешки?

- В една нормална държава Марешки не би бил възможен, защото тогава, ако нямаше изкуствено напомпани цени, навсякъде щеше да струва по-евтино от неговите бензиностанции. Така че по някакъв парадоксален начин той е рожба на картела. Системата му позволява по някакви причини да съществува, но с 5 бензиностанции не може да бъде разрешен генерално проблемът. Все пак разбирам хората, които са доволни, че заради него им остават малко повече пари в джоба.

- Каква е икономическата програма на Нова Република и ако може да я сравните с икономическите програми на другите партии – лихви за жилища, за младите, по-високи пенсии, евтин бензин...?

- Нашата програма е аргументирана във всяко от предложенията и тезите си и сме представили и крайния резултат.
Например, фактът, че виждаме 50% ръст на доходите в 4-годишен хоризонт, не е изсмукано от въздуха, а е крайният
резултат от приложението на мерките ни.

Освен спирането на кражбите, другото направление в програмата ни е за даване на свобода на бизнеса и най-вече
на малкия и среден бизнес, който да създава благосъстояние. Такава мярка е например универсалното приложение на правилото за мълчаливо съгласие в администрацията, тоест ако администрацията не е отговорила в законовия срок, се счита, че тя е съгласна. Това между другото има и друг положителен страничен ефект за намаляване на размера на администрацията, защото тогава те ще са принудени да работят по-ефективно, за да се вместят в сроковете.

Друго, което предлагаме е икономически дейности и проекти да се започват само с деклариране, че са изпълнени законовите изисквания, вместо предварително да се хабят време и пари в набавяне на купища документи. След това държавата има право да проверява дали всичко е наред. Ще премахнем и "данък уикенд". Всичко, което предлагаме, е прекарано през призмата на малкия и среден бизнес, защото ако той може да се справи, значи и големият може. Големите компании имат достатъчно юристи и счетоводители, които да се занимават с държавните изисквания и това им дава нечестно предимство пред малките. А както се вижда редица големи български и чужди компании успяват да избягнат плащането на данък печалба.

- А програмите на останалите партии. Какво мислите за тях?

- В БСП са най-големите глупости. Банките на кои клиенти какви лихви да дават или държавни фондове за хвърляне на пари в пясъците. А вчера видях изследване на независими анализатори ( екип), които поставят програмата на Нова република на първо място по качество сред всички партии на тези избори.

- Нова Република сезира ЦИК за изборите в Турция. Какво очаквате да се случи там?

- Сезирахме ЦИК, защото не виждаме възможност на държавата да осигури честни избори на фона на процесите, които се случват в Турция. Достойното поведение на България винаги е свързано с осигуряването на това, че правата на България и гражданите ни ще се спазват. Много е проблемно да видим как ще се спазват при тези пристрастия на турската държава и отношението им към демокрацията въобще. Но според мен най-спешната външна тема в момента е изготвянето на национална позиция във връзка с предложенията на „Газпром“ към ЕК по повод на антитръстовата проверка, която тече от няколко години. Преди няколко месеца комисията констатира, че има непазарно поведение на „Газпром“ в Централна и Източна Европа назад в годините, а миналата седмица „Газпром“ предложи мерки, които да компенсират това поведение и сега за България текат едни седем седмици, в които ние трябва да изразим позиция по тези мерки. Това са седмици от критична важност, тъй като ако ние успеем добре да защитим интереса си, това означава с 50% по-ниски цени на газа, плюс допълнителни отстъпки за компенсиране на парите, които сме надплатили в минали периоди в резултат на тези политики. Изпратихме писмо до президента Румен Радев да свика КСНС, където да бъде направен преглед на работата по българската позиция, защото сякаш на всички им се струва по-важно какво е казал Доган, отколкото тази тема от първостепенна икономическа важност.

Втората тема по спешност, но първа по важност са петте сценария за бъдещето на Европа, които утре ще бъдат официално връчени на държавните глави на страните от ЕС в Рим. Има голяма опасност, ако не се действа решително и компетентно, българските граждани да се окажат втора ръка европейци.

- Какво имате предвид с фразата: „Всички мислят за Турция и Русия. А България къде е“?

- Някак си партиите са заети да се вълнуват за интересите на Русия и Турция, сякаш България е някакъв буфер на Европа или сме кандидат-член, а не сме Европа. Изцяло сбъркан начин на мислене у повечето от българските политици. Ние нямаме нужда от Доган, за да ни защитава от Ердоган, както се опитват напоследък да ни обясняват. Обаче трябва малко по-силно усещане за собствено достойнство.

- А мислите ли, че се оформя коалиция, както Нова Република неведнъж е казвала – ГЕРБ-БСП? На какво се основава това твърдение?

- Вчера в един тв дебат попитах вярно ли е, че през 2014 ГЕРБ са предложили коалиция първо на БСП, както твърди Михаил Миков и реакциите потвърдиха, че е било точно така. Сега защо да е различно? А вижте им и листите. ГЕРБ без никакво притеснение си взеха агент Николай, Георги Марков, човекът, който навремето опраска отварянето на досиетата и лустрацията като конституционен съдия. И както впоследствие се оказа в конфликт на интереси, защото самият той е агент.

Такъв вид нечистоплътност в политическия процес няма как да бъде обяснена. Двете партии се представят като антитеза една на друга, както и Атака-ВМРО-НФСБ и ДПС, които си преливат хора постоянно. Плюс Марешки за разнообразие. В тази ситуация Нова република сякаш е единствената политическа сила, която е извън схемата и с ясно заявен дясно-центристки профил.

- Вие бяхте министър на икономиката и енергетиката, получихте обаче обвинение за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в ЕВН. Сега се целите в парламента, кандидат-депутат сте. Каквостана с него, притеснявате ли се от обвинението срещу вас?

- Още тогава си казах мнението. След това не се случи абсолютно нищо. Това е приом, който прокуратурата неведнъж е използвала и продължава да използва, но както стана ясно при мен не дава желания от поръчителите резултат. Те знаят много добре, че обвинението им е налудничаво и го направиха единствено с политически цели.

- Ако влезете евентуално в парламента, вие лично за какво ще се борите?

- За целите на Нова република, които са мои и на всички българи, дори и не всички да го осъзнават - справедливост, достойнство и просперитет. И дори да е клише - за да живеят децата ни по-добре от нас.

Материалът е публикуван съгласно договор от 01.03.2017 г. между ПП "Демократи за силна България" и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

13

El Commandante

24.03 2017 в 18:52

"Г-н Трайков, в Нова Република ви наричат „президенте“

По същата логика след тези избори на Радан ше му викат "премиере"

12329

8

Шопа

24.03 2017 в 14:00

Не нашето, Трайчо, твойто "мислене" е сбъркано (справка 2% на изборите), така че трай си.

25665

7

Victimized

24.03 2017 в 13:40

И както холандския министър си направи турбо кампания, като се заиграваше словесно с Ердоган и Турция, като по този начин хората които са си мислили да гласуват за крайно десните там, се разубедиха, понеже си помислиха, че все пак управляващите им имат топки, така и наш Трайчо и Раданчо си правят реклама с неща които не са им по силите и компетенциите....
И докато Роска бързата скача от вестник на вестник да обяснява как Русия решава изборите у нас, удобно пропуска темата, защо той беше насаме с турската делегация оня път и не пуснаха български журналисти и какво точно са обсъждали.
Това, че вашето съсловие решава да не разсъждава върху реалните проблеми, вместо това реве с цяло гърло срещу Русия, не прави проблемите несъществуващи...

25665

6

Victimized

24.03 2017 в 13:35

Много добре знам, че Доган няма да направи нищо, не само понеже не може, а понеже не му пука. Но на Трайчо бръщолевенията , които намекват, че нашето спасение е ЕС, са още по комични. Понеже заради политиката на ЕС, подкрепяща напълно конфликтите в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Египет съществува проблема "бежанци", заради заигравките с турците, и заради факта, че напълниха държавите си с турски и не само граждани, които не само не се интегрираха, ами се косолидираха в суб общества, които са със самосъзнание на ТУРЦИ и на араби, но не и на европейци. И до колкото видяхме последните месеци, Ердоган се репчи и си прави пишки с всички европейски лидери, но целува ръка на Путин, и очевидно го е страх от Русия .
Така, че отговора на въпроса ти, дали руската идеология ще ни спаси, по скоро не, но очевидно нашите партньори от ЕС, си гледат тяхната паница и факта, че ние ще сме буферната зона между агресивната Турция и техния западен рай, не ги интересува особено.