Заплати и пенсии според Нова Република, АБВ-Д21 и Воля

OFFNews 27 февруари 2017 в 09:13 6555 4

Снимка Нова тв

Мартин Димитров от Нова Република, Константин Проданов от "АБВ-Движение 21" и Веселин Марешки, лидер на "Воля", представиха предизборните платформи на формациите си за вота на 26 март по Нова тв.

В дебата те акцентираха на заплати, пенсии и социални помощи. 

Мартин Димитров: Няма да стане с 5 бензиностанции. Нова Република ще разбие картела 

„Стана многократно въпрос за горива и картели. Вчера горивата в Румъния са били с 15 стотинки по-евтини, отколкото в България. Тоест при румънският модел, който води до това да има работеща съдебна система и контролни механизми и където има огромна глоба за картела, цените на горивата паднаха. Няма да стане само с няколко бензиностанции. Не че е лошо това, но не е решение. Затова ние предлагаме облекчаване на достъпа до данъчни складове. Ние сме внесли 3 законопроекта за това, но ГЕРБ и БСП категорично отказват да ги гледат. Въпреки това ние отново ще ги внесем", това заяви в ефира на Нова телевизия Мартин Димитров от Нова Република в телевизионен дебат на тема икономически програми.

„Всички, които обещават високи пенсии без икономически растеж, лъжат. Затова ние от Нова Република ще работим на първо място за икономически растеж от 6-7%. Ако приложим румънския модел за борба с корупцията, защото корупцията задушава всичко в момента, и реформираме съдебната система, растежът ще дойде, пенсиите ще нараснат, резултатите ще са на лице", категоричен е десният икономист.

„Нашата цел е да спрем омагьосания кръг със социалните помощи. Ако родителите са необразовани и децата им също останат необразовани, едните получават помощи и другите също ще получават помощи. Ако родителите са необразовани и искат да получават помощи, те трябва да знаят едно нещо – трябва децата им да ходят всеки ден на училище. Не ходят – няма помощи. Така се преодолява омагьосаният кръг и образованите деца утре ще си намерят работа", заяви Димитров относно справянето с проблемите със социалната интеграция.

„Много е важно социалната помощ да не се превръща в дългосрочна безработица и хората, независимо от техния етнос, да полагат общественополезен труд. На следващо място – да не можеш да получаваш социални помощи, когато децата ти не ходят на училище. Ако искаш да получаваш социални помощи, трябва да докажеш, че твоите деца ходят на училище, защото за нас е много важно, българската нация, включително ромската общност, да бъде образована. Тогава тя няма да е в тежест на българското общество", допълни представителят на дясното обединение.

Според десните от Нова Република част от този процес е и точната дефиниция на социално слабите хора в България и само те да получават помощи. Да няма злоупотреба с фалшиво социално положение.

„Искам да ви дам пример за истинските действия, които ние вече сме предприели. В последния парламент успяхме да „прокараме" с голям зор закон за насърчаване дарението на храни. Ние освободихме дарението на храни, които са във срок на годност, но с изтичащ срок на годност, от ДДС. Това е един огромен механизъм, който ако заработи така, както е във Франция и Германия, може да даде изключителен резултат за десен подход към най-бедните", допълни Димитров по темата.

„Внимавайте, господин Марешки, че Бареков ни доведе само нови лица и резултатът беше катастрофален", обърна се Димитров към варненския бизнесмен.

„Не е важно дали едно лице е „ново" или „старо". Има честни, има и непочтени хора. Това е истинското разделение. Единствената дясна алтернатива на тези избори е Нова Република", заяви Димитров в заключение.

Константин Проданов: Заплатите в България могат да бъдат повишени

Стойността на труда в България е драстично подценена. Получаваме много по-малки работни заплати в сравнение с размера на Брутния вътрешен продукт, който произвеждаме, отколкото това е в Европа. Можем да променим тази негативна тенденция с активна политика по доходите, промяна на данъчната система и чрез механизми като този на минималната заплата. Това заяви по време на диспут в ефира на Нова телевизия лидерът на Алтернатива за българско възраждане, съпредседател на коалиция „АБВ – Движение 21“ и водач на листата на обединението за 23 МИР- София и 27 – МИР – Стара Загора Константин Проданов. „Една от мерките, които предлагаме, е постъпателното увеличение на минималната работна заплата с около 10 процента на година. Това е темп, който е налаган и през последните няколко години и няма да е разрушителен за бизнеса и икономката ни. При него минималната работна заплата може да нарасне до около 700 лева в края на следващия четиригодишен мандат. Предлагаме също така и диференцирана минимална работна заплата за висшисти, които работят на позиции, които изискват висша образователна степен. Те трябва да получават с 30 процента по-високо възнаграждение от най-ниското за страната. Така ще премахнем и абсурди като този хора с докторски степени в БАН да получават колкото чистачите“, посочи той.
Съпредседателят на коалиция „АБВ – Движение 21“ коментира и предложенията на обединението в областта на социалната сфера. „Необходим е подход за увеличение на всички пенсии. Увеличението трябва да зависи от осигурителния стаж и от прослуженото време. Затова ние не обещаваме конкретни числа, а предлагаме подход. На първо място промяна на коефициента за прослужен стаж от 1.12. В рамките на мандата той трябва да бъде увеличен първо на 1.2 , а след това и на 1.3. Другият механизъм, който ние предлагаме, също е базиран на това, че пенсионната система е осигурителна и трябва да се гледа кой колко е внасял. Затова предлагаме преизчисляване на всички пенсии на базата на осъвременен осигурителен доход. Защото ако например, човек се е пенсионирал през 1999 година, тогава са му калкулирали пенсията при много по-нисък осигурителен доход. Пари могат да дойдат по няколко линии. На първо място трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход, както и максималната пенсия“.
„В социалната сфера за нас акцентът трябва да бъде поставен върху подкрепата за семействата и отговорното родителство. Предлагаме въвеждането на семейно подоходно облагане. Предлагаме майчинските за втората година да бъдат вдигнати на 460 лева, а също така тези майчински да бъдат изплащани на всички жени, които се връщат на работа преди изтичането на двугодишния период. Това ще стимулира връщането им на пазара на труда и ще предотврати загубата на квалификация“.
В заключение Проданов изрази становище и по механизмите при разпределение на социалните помощи. „Това, което ние предлагаме, е всички помощи, социални добавки и т.н. да бъдат обвързвани не просто с посещаването на училище от децата на подпомаганите, а и с покриването на минимален образователен норматив. За мен е много важно тези пари, които се плащат, да покриват поне постигането на функционална грамотност“, посочи той и припомни, че един от основните приоритети на АБВ е и поетапното въвеждане на безплатни детски ясли и градини. Ефективен механизъм за интеграцията и социализацията на децата в обществото, който ефективно преборва неграмотността и ранното отпадане от училище. 

Марешки: Нормални заплати ще има, ако спрат да ни ограбват картели 

Заплатите ще бъдат нормални, ако имаме нормална държава – ако спрат да ни ограбват картели и монополи, и техните марионетки. Няма как да имаме нормални заплати, пенсии и здравеопазване, ако по бензиностанциите ни крадат с надценка от 50-60 стотинки”, заяви Веселин Марешки. 

Имаме стратегическа цел – най-богата и демократична страна. Това ще стане като върнем в държавата тези 10 млн. лева, откраднати от предишните управляващи и ги инвестираме в държавата”, каза Марешки. Той допълни, че подкрепя изграждането на АЕЦ „Белене”, но при ясни правила. 

Няма значение каква пенсия предлагат конкурентите ми, защото те са готови веднага да я ограбят с по-високи цени при монополите и картелите”, коментира Веселин Марешки.

„Окрадените пари от българите трябва да се върнат в бюджета и през тях се прави увеличението на пенсиите. Разликата е, че когато ние казваме двойно увеличение на пенсиите, казваме за тези хора, които са ги оставили със 127 лв. Ние ще направим магазини, в които тези хора, както и социално слаби, ще могат да пазаруват основните стоки и услуги без ДДС и без надценка, което означава двойно намаление на цените на тези стоки. По този начин един път с двойно увеличение на пенсиите, един път с двойно намаление на цените става четворно увеличение на доходите на хората”, обясни Марешки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

27.02 2017 в 13:56

В кратце:

Гергана Желязкова Стефанова е водач на листите на партия "ВОЛЯ" в Бургас и Сливен.
В списъците на Движение "ВОЛЯ" в Благоевград и Кърджали е съпругът й Иван Стефанов Стефанов, който е на втора избираема позиция.
Майката на Гергана – Калинка Райкова Славова, е втора в листата на Движение "ВОЛЯ" във Враца, а баща й Желязко Ганев Славов е водач на листите в Ямбол и Хасково.
Сестрата на Гергана Стефанова – Деяна Желязкова Славова-Велева, е втора в листата на "ВОЛЯ" в Добрич и четвърта в Плевен. Съпругът й пък и зет на Гергана Стефанова – Деян Пенев Велев, е втори в най-желания и оспорван 25 МИР-София и четвърти в Стара Загора.

До тук с волята на марешки за борба и чисти правдини.
весо, и.исъвдупето!