Заради агитация на турски ЦИК пак свали предизборен клип на ДОСТ

Александра Маркарян 12 март 2017 в 13:43 8655 5

Кадър от клипа, чието сваляне ЦИК разпореди на 11 март заради субтитри на турски език

Централната избирателна комисия отново разпореди сваляне на предизборен клип на "Обединение ДОСТ" с председател Лютви Местан.

Вчера ЦИК се е самосезирала за нарушение на правилата за агитация от ДОСТ на официалния им сайт. Там са публикувани два еднакви 30-секундни клипа. Вторият обаче е със субтитри на турски език.

"При тази фактическа обстановка комисията приема, че единствената цел на втория клип е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския. Вторият клип с вградените субтитри не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, съгласно която предизборната кампания се води на български език", констатират от Избирателната комисия.

ЦИК постановява премахване на клипа със субтитрите от сайта на ДОСТ и спиране разпространението му във всички медии и в интернет.

На 8 март, след сезиране от Съвета за електронни медии, ЦИК отново разпореди сваляне на клип на ДОСТ. Причината: на клипа, излъчен на 6 март по БНТ, в първи кадър се вижда турският посланик Н.Пр. Сюлейман Гьокче. Това, според ЦИК, нарушава забраната за накърняване на добрите нрави, съгласно Изборния кодекс.

"Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017 г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими", аргументираха се от Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9116

5

Йордан Бояджиев

12.03 2017 в 22:40

Изпратих до канцеларията на президента Радев следното писмо: "Господин президент, Вие нееднократно декларирахте, че вече политиката на България ще се прави от нас. Какво правите за наглото вмешателство на представителите на република Турция, чрез партия дост у нас? Ако сте български, а не натовски генерал, го докажете с дела! Нали обещахте справедливост и достойнство?" Любопитен съм какво ще ми отговори?(ако въобще благоволи!)

13350

4

torbalancho

12.03 2017 в 18:52

Партия на етническа или верска основа, е противоконституционна, за законите на Р.Б. няма ли да се задейства про КУР ратурата най сетне....

16009

1

Nik68

12.03 2017 в 15:06

С тази си политика ЦИК вдига резултата на Местан - нищо повече.