Антонио Конте и битката му за гъста коса

Изразът 'Фалшива коса, фалшив футбол' не е от вчера

OFFNews 14 февруари 2020 в 12:07 8194 0

Треньорът на Интер Антонио Конте има хубава прическа в момента, но това не винаги е било така. Той е похарчил много пари, време и нерви, за да спре оплешивяването, което го преследва още от разцвета на кариерата му на футболист.

През 2007 година италианецът претърпява три операции по присаждане на коса, но вместо подкрепа, получава обиди и подигравки. Дори съвсем наскоро само при появята на слуха, че иска в редиците на Интер млад холадски футболист с буйна прическа, веднага се появиха шеги, че вероятно интересът му е породен защото вижда в него потенциален донор за коса.

Антонио Конте дебютира в Серия А едва 16-годишен в отбора на Лече. По това време той следва модата от 80-те и ходи с гъста грива. През 1991 година преминава в Ювентус и там се появяват първите му проблеми с косата. В средата на 90-те той губи почти цялата си коса на темето, което маскира като прехвърля коса отгоре.

Ситуацията обаче не го устройва, тъй като футболистите са суетни и са постоянно пред публика. Още в началото на 21 век той си присажда за първи път коса и разликата става видима. През 2006 година обаче косата му отново опада и той взима радикални мерки и се остригва нула номер. Заради прическата плъзват слухове, че е болен от рак.

"Беше страшно. Никой не ми вярваше, че просто имам проблем с косата. Брояха ми дните", спомня си Конте, който тогава е треньор на Арецо.

През 2007 година той си присажда нова коса, като отива в канадска клиника, в която работят по нов метод. Операцията е успешна и до момента той е с тази прическа.

Тайната е в използвания метод. В Италия му е била присадена коса по метода FUSS (Folicular Unit Strip Surgery), докато в Канада му прилагат по-новия FUE (Follicular Unit Extraction), който е безшевен. Това е излязло 30 000 долара на Конте, като успехът е бил под въпрос, а канадците извършват истинско чудо.

Феновете подхващат с удоволствие темата за косата на Конте и през сезон 2001/2002 година по време на дербито с Торино на трибуните се появява транспарант "Вие сте като косата на Конте - фалшиви". По-късно у нас това е видоизменено на "Фалшива коса, фалшив футбол" по адрес на бившия президент на БФС Борислав Михайлов, който също е претърпявал присаждане на коса.

Скандалният защитник на Интер Марко Матераци се подиграва на титлата на Конте с Ювентус, като казва, че с премията може да си купи нова перука.

"Ще напомня на господина, че вече никой не носи перуки. Съществува присаждане на коса, но за съжаление все още няма присаждане на мозък", отговаря със самочувствие Конте.

Феновете на Фиорентина, които враждуват с Ювентус, го посрещат на стадиона със скандирания "Конте губи коса, Конте носи перука", а през март 2012 правят хореография, като много на стадиона си слагат шарени перуки, за да го обидят. Ювентус унищожава "виолетовите" с 5:0 и Конте приема спокойно закачката.

"И аз си взех една виолетова перука, за да помня този ден", казва Конте.

Рууд Гулит допуска, че от стреса начело на Ювентус Конте може отново да оплешивее. Това не се случва, тъй като торинци печелят три поредни титли под негово ръководство далеч преди края на сезона.

След престой начело на Италия, Конте отива в Англия, където шегите с косата му отново се възраждат. В интервю през 2017 година той казва, че задачата му в Челси е да не повтори провала на Жозе Моуриньо. Португалецът се докачва и казва, че няма да загуби и косъм заради коментарите на Конте.

"Външният вид е важен, обществото е такова, че ако не си обръщаме внимание, ще допуснем сериозна грешка. Бил съм наполовина плешив, напълно плешив, а сега си имам нова коса и съм напълно щастлив", казва Конте по повод прическата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови