Ефектът на бумеранга застигна родните фенове

Василена Иванова 22 октомври 2019 в 11:28 2474 0

Хейтър и фен. Има ли разлика между тези думи в България, когато говорим за спорт? Все по-често си задавам този въпрос, следейки всичко изписано и казано около прословутия мач България-Англия (0:6), където особено според английските медии, част от българските фенове проявиха расизъм спрямо футболистите от Острова.

Текстът ми няма да бъде свързан с футбол поради две причини. Първо, че всеки, който диша и гледа футбол, вече даде своето искано или не мнение. Второ, че аз не съм експерт по темата. Тъй като обаче спортът, от който най-вече се интересувам, е художествена гимнастика, бих дала съпоставка със случващото се там.

Личното ми мнение за думата "фен" винаги е било доста скептично. Едно е да харесваш и симпатизираш на даден спорт, отбор или състезател, друго е целият ти живот да се върти около живота на спортистите, да знаеш почти всички подробности за тях, да ги боготвориш, издигаш в култ и да се държиш така, сякаш някога те са ти били длъжни и нямат право на грешка. Виждала съм много такива примери. Истински не разбирам тези хора, за които понякога си мисля, че нямат свой личен живот.

Ясно е, че спорт без фенове не може да съществува. Гимнастиката през последните години възкръсна не само поради успехите на момичетата, а и поради факта, че те се превърнаха в идоли на хиляди деца, в пример за обществото. Това безспорно нямаше как да се случи без медиите, феновете и изявите на момичетата.

Същите привърженици, които обаче днес ги издигат на пиедестала, преди около 6 години щяха да кажат, че нашите за нищо не стават. Коментарите, които чувах, често ме възмущаваха. Не, защото съм смятала, че сме най-добрите и никой няма право да ни критикува. Напротив. Всеки има право да изказва мнението си. Бях възмутена от факта, че съм чувала едни и същи хора да боготворят момичетата ни, а при провал да ги сриват с най-тежките думи и коментари. Най-вече в интернет пространството, където за жалост не четат само българи.

Именно фактът, че всичко е достъпно и видимо по целия свят, ме отвращава. Изглежда България се слави с това, че феновете често могат да опетнят името на собствената си страна.

Ето го и примерът.

Напоследък в своите интервюта, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира именно проблемът, който гимнастиката ни има. Може някои да се учудят, но той произлиза от феновете.

Преди месец Раева сподели пред bTV, че има толкова крайни фенове, чието хейтърство в интернет оказва отрицателен ефект върху нашия отбор.

По думите ѝ става въпрос за феномен, който е изключително грозен. "Това рефлектира доста лошо към отношението на нашите съперници, на нашата международна федерация за всичко, което се изписва по форуми. Нямате представа колко неприятности ни донесе всичко това. То води до негативно отношение към националния отбор и към всичко, което правим. По някакъв начин почерняте труда ни, тези невероятни неща, които правим", сподели тогава тя.

Президентът на БФХГ добави: "Най-страшното е, че то излиза извън рамките на България. Тук ние можем да си ги търпим, да ги изолираме... Говорила съм многократно с нашите момичета - те не им влияят, но започнаха да влияят на отношението към българския национален отбор".

След това дойде и Световното първенство в Баку (Азербайджан), където станахме свидетели на изключително порязване на ансамбъла ни и на една незаслужена оценка на отбора на Русия, която беше дадена с една единствена цел – да вземат златото.

Тогава аз следях състезанието онлайн, а коментарите към федерацията и рускините бяха покъртителни. Сякаш една голяма вълна от хейтърство, лоша енергия, псувни и всичко, на което един български фен беше способен, се изля в интернет пространството.

Страницата на руската федерация по художествена гимнастика беше обсипана с негативни снимки, картинки и коментари, които нямаше как да не останат незабелязани. Зад всички от тях стояха българи.

Какво обаче хората не се сещат?

Именно ефектът на бумеранга. Така да кажа, всичко се връща. За жалост потърпевши не сa хората пред телевизорите, не са и феновете, които мислят, че с всички грозни писма, които изпращат, правят услуга на грациите ни. Потърпевши са техните "идоли" и най-вече трудът им. Има още един много лош факт или по-скоро въпрос, който си задавам. Как БФХГ би трябвало да каже, че се отрича от феновете си и, че няма нищо общо с изписаното?

Та… така ми изглежда и ситуацията във футбола, с изключение, че момчетата и нивото им е наистина много ниско. Ефектът на бумеранга обаче директно ги прасна като мокър парцал и сега ще ближат рани.

Докато всичко утихне би било добре запалянковците, феновете и всички привърженици на своя отбор и страна, независимо за кой спорт става въпрос, да помислят и да си отговорят на въпроса "Как действията ми рефлектират на имиджа на любимия спорт и страната ми?". Дано да намерят правилния отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови