Как Фреди Меркюри написа We are the champions

OFFNews 12 ноември 2018 в 12:41 6839 0

В момента по кината с голям успех върви биографичния филм за покойния фронтмен на "Куийн" Фреди Меркюри "Бохемска рапсодия". Изминаха 25 години от смъртта на един от най-влиятелните и емблематични рокмузиканти, а песните му продължават да се пеят, колкото и клиширано да звучи.

Една от тях сякаш е обречена на вечна слава и в света на спорта - това е химна "We are the champions", написана от Фреди през 1977 година след съвместното му участие с китариста Брайън Мей в шоу. При прощаването с публиката, феновете им запяват в отговор химна на футболния Ливърпул "You'll never walk alone". Двамата музиканти са изключително впечатлени и решават всеки от тях да напише песен на спортна тема, а след това по-добрата да бъде включена в албум. Меркюри пише "We are the champions", а Мей - "We will rock you".

И двете песни стават хитове, а коя е по-добрата все още не е категорично ясно. Първоначално песента на Мей се изпълнява на концерти, но на стадионите звучи повече тази на Меркюри. Славата на "We will rock you" обаче тръгва първо от САЩ, където през 2009 година изчисляват, че тя е най-изпълняваната по време на спортни събития в НХЛ, НФЛ и МЛБ. Самият Меркюри приживе е бил изключително доволен от произведението си.

"Това е най-самовлюбената и високомерна песен, която съм писал. Мислех за футбол, докато я съчинявах. Исках да направя песен, която да се изпълнява заедно с публиката и да бъде приета добре и от феновете. Целех се в масите. Много мислих за това как ще я възприемат, но действителността надмина очакванията ми.

Когато я изпълнихме за първи път на частен концерт в Лондон, публиката действително запя фенски песни между изпълненията ни. Безспорно, аз я направих много по-драматична от обикновените фенски скандирания, но вие си ме познавате", разказва Меркюри.

По традиция "We are the champions" звучи вече повече от 40 години след всеки голям спортен успех, а дълголетието и само показва гениалността на Меркюри.

Друг любопитен момент около свързаното му със спорта творчество е песента "Барселона", изпълнена с оперната прима Монсерат Кабайе. Двамата се запознават още през 1986 година. С наближаването на олимпийските игри през 1992 година Кабайе моли Фреди да напише песен за родния й град Барселона, която да стане химн на игрите. Фреди пътува за каталунската столица, за да проникне в духа на града.

В резултат двамата издават цял албум. Меркюри обаче умира осем месеца преди откриването на олимпиадата и организаторите избират песента на Сара Брайтман и Хосе Карерас "Amigos Para Siempre" за официален химн. Хората и до днес обаче смятат, че "Барселона" е била официалната песен на игрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови