Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шампиони с добри сърца

Плувкинята Нина Рангелова събра с търг 35 хил. лв. за болно момиченце

Василена Иванова 14 март 2020 в 14:01 1978 0

Снимка Instagram

"Един от моите треньори, Димитър Дръндаров, лека му пръст, казваше “Сам човек е само за тоалетната. На 13 години това ми се струваше много смешно, но с годините разбрах колко мъдрост всъщност има в тези думи."


С тези думи плувкинята Нина Рангелова, участник в олимпийските игри и многократна национална шампионка, благодари на всеки включил се в организирания от нея търг, в който решава да продаде състезателните си бански, за да събере пари за лечението на Ани – дете с детска церебрална парализа, което се нуждае от терапия в Китай на стойност 35 хиляди лева – сума непосилна за семейството на детето.


Майката на Ани споделя пред бТВ, че тя е много лъчезарно дете и ходи с голямо удоволствие на рехабилитация и логопед. Докато се учат да живеят с диагнозата на Ани, родителите на малкото момиченце продължават да търсят различни начини, за да подобрят състоянието ѝ. Така те откриват терапия в китайска клиника. Надяват се лечението да има ефект, тъй като вече такъв е показан при много други деца, подложили се на терапията.


Нина, заедно с много хора, които се включват в каузата й, успява да събере сумата. Как обаче разбира за проблема и как се чувства след успешния финал, пловдивчанката разказва повече за OFFNews.


"Видях статия, която беше публикувана в сайт за плуване, за това, че семейството на треньор по плуване има нужда от средства за лечението на 3-годишната си дъщеричка. Статията беше споделена много пъти. Замислих се как мога да помогна, като идеята ми беше да направим нещо, което да обедини цялото плувно общество, защото, колкото и средства да мога индивидуално да даря, когато сме обединени, резултатът винаги ще бъде по-голям. Може би седмица преди това бях намерила състезателните си бански, които стояха в гардероба, ненужни на никого", споделя Рангелова.


Идеята й идва спонтанно, като казва, че е оставила само един от своите бански, в случай, че й послужи в бъдеще. Рангелова оставя един от банските си от Олимпийските игри в Рио де Женейро и в музея на спорта.
"Реших, че търгът за банските ще бъде полезен не само за Ани, но и за хората, които ще си закупят екип на по-достъпна цена. Това беше и първата ми идея."


Вълната от добри постъпки веднага се активизира. В кампанията се включват малки и големи от плувната общност с една цел – да помогнат.

"Освен моите бански, имаше деца, които участваха със свои лични бански, които са им големи или не им трябват. Организатори на турнири и управители на басейни започнаха да поставят кутии, за да допринесат дори и с малко. Други плувци от националния отбор се включиха", добавя шампионката.
Говорим си за думите на треньора й и как Нина се е почувствала, след като с помощта на много хора, парите са били събрани.


Разказва, че се е почувствала горда не от себе си, а от факта, че всички са успели заедно. "Винаги съм казвала, че ако няма хора, които да те подкрепят и да допринесат за това, което ти искаш да направиш, колкото и да се опитваш сам, няма как да го направиш. Всичко стана заради добротата на хората, а не защото аз съм направила нещо специално."


Не на последно място споменава и думите на своя треньор.


"Мисля, че разбирам думите му чак сега, тъй като вече съм се сблъсквала със ситуации в живота, накарали ме да разбера, че когато имаш подкрепата на хората около себе си и знаеш, че можеш да разчиташ на тях, всичко се получава по-лесно", казва Нина и добавя, че като хора е важно да разберем, че имаме нужда един от друг и трябва да си помагаме, когато и с каквото можем.


Историята най-вече кара Нина да се усмихва от факта, че плувното общество доказва, че независимо всички различия между клубове и спортисти, то може да се обедини в една кауза и да бъде голямо сплотено семейство.


С поглед към бъдещите успехи шампионката се обръща към всички спортисти и бъдещи участници на Олимпиадата в Токио с пожелание: "Пожелавам на всички спортисти да са живи и здрави и нека постигнат целите, които са си поставили за Олимпийските игри. Нека са уверени и горди, че представляват България на този форум, защото емоцията остава завинаги."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews