Спортисти №1 на Хърватия за 2022 г. – Лука Модрич и Сандра Перкович

Диана Гласнова 15 януари 2023 в 18:25 3510 0

Лука Модрич
Лука Модрич

На специална церемония днес бяха провъзгласени спортистите №1 на Хърватия, избрани в 71-та анкета на в. "Спортни новин", в която участваха 264 спортни журналисти от 55 хърватски редакции. Спортист №1 за 2022 г. е футболистът Лука Модрич, а при жените е избрана лекотлетката Сандра Перкович.

Отбор на годината е хърватският национален отбор по футбол, който спечели бронзов медал на световното първенство в Катар и се класира за финалната четворка на елитната Лига на нациите.

Носители на специални награди са Златко Далич, треньор на хърватския футболен отбор, и Ивица Туцак, треньор на хърватския отбор по водна топка.

"Тази награда означава много за мен. Голяма чест и удовлетворение, още повече, че съм единственият футболист, който я получава за втори път", каза Лука Модрич чрез видеовръзката. Той не може лично да приеме наградата, тъй като е с отбора си "Реал" Мадрид, който тази вечер ще се изправи срещу Барселона.

"Наградата е и показател, че хърватският национален отбор направи страхотни неща тази година. Известно е колко много големи спортисти има Хърватия, така че изборът на хърватските спортни журналисти наистина ме прави особено щастлив и горд", допълни капитанът на хърватския национален отбор Лука Модрич.

Сандра Перкович спечели наградата за най-добра спортистка в Хърватия за девети път. От 2012 г. тя имаше осем поредни победи в анкетата на в. "Спортни новини", както и Яница Костелич, а сега вече е рекордьорка.

"Вече имам толкова много награди във витрината си, но няма по-голяма награда от тази в края на годината, в която представяш Хърватия по целия свят, когато се прибереш у дома да те признаят за най-добрият хърватски спортист. Изминалата година беше специална за мен. Беше много трудно да се върна на стадиона след лошото четвърто място на Олимпиадата в Токио през 2021 г. Когато паднеш, е много по-трудно да се върнеш, отколкото да продължиш да печелиш. Подготвям нещо специално за Париж, искам да отида там здрава и тогава няма от какво аз да се страхувам – нека другите да се пазят от мен", каза при връчване на наградата Сандра Перкович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови