Тъжната изповед на Бика от Босфора

OFFNews 14 януари 2020 в 16:22 10477 1

Най-голямата футболна легенда на Турция Хакан Шукур, известен с прозвището Бика от Босфора, в момента работи като Uber шофьор и продава книги във Вашингтон, за да се издържа.

Авторът на най-бързия гол на световни първенства е изпаднал до това положение, след като влезе в открит конфликт с президента Раджип Тайип Ердоган. Бившият нападател на Интер, Галатасарай, Парма и Блекбърн влиза в политиката след края на кариерата си, което в момента отчита като огромна грешка.

Прeз 2011 гoдинa турският футбoлиcт ce приcъeдинявa към Пaртиятa нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo нa Eрдoгaн, нo двe гoдини пo-къcнo я нaпуcкa разочарован от нивото на корупция и начина на ръководене на партията и държавата. От близък до Ердоган, той се превръща в негов враг, а популярността му не помага особно. Властите започват преследване срещу него, а през 2015 година той емигрира в САЩ.

Сметките му са замразени и той няма достъп до парите си. През 2016 година след опита за държавен преврат е обяен за издирване заради връзки с религиозния лидер Фетххулах Гюлен, който беше посочен от Ердоган като вдъхновител на преврата. След емиграцията на Шукур баща му е хвърлен в затвора, но освободен заради тежко заболяване.

Дори и в САЩ бившият футболист не намира спокойствие. Кафенето на съпругата му е било атакувано и унищожавано много пъти накрая той го затваря-

"Нищо не ми остана, Ердоган ми взе всичко – правото ми на свобода, свободата на изразяване и правото ми да работя. Никой не изглежда способен да обясни каква е била ролята ми в този преврат, в който се предполага, че трябва да съм участвал.

Никога не съм правил нищо незаконно, не съм предател или терорист. Може да съм враг на това правителство, но не и на държавата или турския народ. Обичам страната си", разказва 48-годишният Шукур, който има над 100 мача за националния отбор на Турция. Звездният му миг е третото място на Мондиал 2002. В мача са Южна Корея той се разписва още в 11-ата секунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

1

leomesi

14.01 2020 в 17:09

Тъжно, много тъжно. Шукер беше футболист от ранга на Стоичков, а толкова да изпадне. И то заради това, че е казал мнението си - имал е смелостта да го направи, въпреки че знае що за диктатор е Ердоган. Не живеем в нормален свят.