КЗП проверява има ли двоен стандарт в западните храни и за България

OFFNews 08 март 2017 в 12:19 2926 1

Димитър Маргаритов

Снимка БГНЕС, архив

Димитър Маргаритов

"Ще разгърнем проект, при който не само че ще установим дали има такива и какви са тези разлики в качеството, но и как евентуално би могъл да бъде решен този въпрос в полза на потребителите." Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред тв Европа по повод дебата за двойния стандарт в храните. Той започна, след като в средата на февруари унгарското правителство обяви, че големи компании продават храни с по-добро качество в Австрия в сравнение с Унгария, въпреки че става въпрос за едни и същи марки и съдържанието би трябвало да е еднакво.

Изявлението дойде след като унгарската агенция за безопасност на храните е изследвала 24 продукта, продавани в двете страни от търговски вериги като Lidl и Aldi. Правителството обяви още, че започва изследване на много повече продукти и че Будапеща обмисля специфични действия.

Същата седмица и словашкия орган за контрол на качеството на храните обяви, че е открил разлики в близо дузина продукти, продавани в Словакия в сравнение със същите продукти в Германия и Австрия.

„Нека си отговорим първо на въпроса – това позволено ли е от закона и от европейското законодателство или не. Ако е позволено, се поставят много въпроси, които естествено, че трябва да бъдат разрешавани. Но ние няма как да кажем: "Каква голяма беля е станала!".

Ако не е позволено, тогава става въпрос за това, че тези, които са нарушили закона, трябва да бъдат санкционирани. Ние работим по този въпрос, включително с Федерацията на потребителите в България", заяви Маргаритов.

Не можем да бъдем поставени на две скорости в качеството си на потребители и въобще на хора – всички сме еднакви, имаме равни права. В тази посока трябва да се работи, но след като се изследва действащата законодателна рамка и въз основа на това да се предприемат следващите стъпки, допълни той.

По повод двойния стандарт в храните, изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев разпореди да се проучи опитът на държавите от Вишеградската четворка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

08.03 2017 в 12:35

Защо изобщо се изненадваме, като водещото за вносителя е цената. Много ясно, че ще направи съгласуван с производителя компромис с качеството. Яд ме е само че се представя за оригинална стока.
Адекватни са ми някои компании, които предлагат подобни продукти, но с леко видоизменено име и по-ниска цена за бившия соц.блок.

Иначе има двоен стандарт дори и в българските стоки за България.

Един и същи продукт в промоция и на редовна цена също дава отклонения - поне за 3 големи производителя се сещам.